2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăTechDe ce spun liberalii că s-au abținut să voteze legea sistemului de...

De ce spun liberalii că s-au abținut să voteze legea sistemului de irigaţii

Andreea Paul, prim-viceprşedinte PNL, a declarat, joi, că liberalii a evitat riscul unui tun prin neadoptarea proiectului care prevedea investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii şi cere transparentizarea procesului de investiţii în domeniu, informeaza Mediafax.

Noi credem că în cazul sistemului de irigaţii am evitat riscul unui tun, pe final de mandat pentru că pe reabilitarea sistemului de irigaţii s-au cheltuit în ultimul sfert de veac circa 10 miliarde de euro. (…) PNL cere astăzi, aşa cum a făcut-o în repetate rânduri prin Parlament şi în comisiile de specialitate transparentizarea prin prezentarea publică a proiectelor prioritare pentru investiţii în irigaţii ca să nu ne mai trezim cu încă un miliard de euro cheltuiţi, dar cu reducerea suprafeţelor de teren irigate„, a spus Andreea Paul.

Deputatul liberal a mai declarat că în urmă cu 25 de ani România avea trei milioane de hectare de teren irigat, iar în 2004, Ilie Sârbu, socrul premierului, declara că sunt 1,5 milioane de hectare de teren irigat. „Minciuna a fost repetată în anul 2009, de acelaşi tată socru. Azi, minciuna este reinventă de ginerele Ponta. În prezent avem circa 100.000 de hectare de terenuri irigate, în plin an secetos, într-unul dintre cei mai secetoşi ani”, a mai afirmat Paul.

De asemenea, deputatul liberal a mai explicat că în loc să participe la plenul Parlamentului care dezbătea proiectul privind sistemul de irigații, PSD s-a apucat de „acuzații mincinoase” la adresa PNL. Noi ne-am abținut la vot pentru că Ponta și ai lui nu au prezentat în mod transparent etapizarea investițiilor sau o listă a proiectelor prioritare. Cine-l mai crede pe Ponta când vorbește despre investiții, când el are în prezent 1 miliard de lei necheltuiți, dar alocați în buget?!”, a mai declarat Andreea Paul, adăugând că PNL solicită transparentizarea procesului prin prezentarea publică a proiectelor prioritare pentru investiții în irigații „ca să nu ne mai trezim cu încă un miliard de euro cheltuit și cu reducerea suprafețelor irigate„.

În comisiile de specialitate s-a discutat despre un miliard de euro pentru viitorii şapte ani or, fără nicio listă de prioritizare, riscăm să aruncăm încă un miliard de euro, cică pentru irigaţii, dar în realitate să nu avem terenurile irigate. Nu s-a prezentat nici măcar o magistrală prioritară. Cu ce se începe în anul 2016, care este magistrala care va fi asigurată, unde irigăm, care sunt zonele prioritare cu care la drum, ce irigăm în 2017? Nu s-a asigurat această transparenţă a proiectelor de investiţii în sistemul de irigaţii„, a mai declarat deputatul PNL.

Plenul Camerei Deputaţilor nu a reuşit, miercuri, să adopte OUG 79/2013, cu amendamente ce prevedeau investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii, din cauza lipsei numărului suficient de voturi pentru o lege organică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă