12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăTechDe ce a votat PSD în favoarea lui Borbely

De ce a votat PSD în favoarea lui Borbely

A doua decizie a Parlamentului de obstrucționare a justiției, în decurs de doar o lună, i-a determinat pe partenerii occidentali ai României să reacționeze prompt. Totuși, pentru premierul Ponta, votul în cazul Laszlo Borbely nu se încadrează în categoria „important pentru țară“, ceea ce alimentează și mai mult ipoteza unei bune colaborări PSD-UDMR.

Citește și: Cine a votat la vedere în cazul lui Borbely

După votul din 12 februarie prin care Senatul a blocat anchetarea ex-ministrului PNL Varujan Vosganian, premierul Victor Ponta arăta, din SUA, unde se afla într-o vizită oficială, că decizia aleșilor ar fi „o mare greșeală și inconsecvență“ și arăta cu degetul „noua alianță Blaga/Gorghiu/Geoană/Vanghelie“. Acum, după ce și deputații au făcut scut în jurul unui fost ministru suspectat de corupție, iar liberalii s-au apărat votând cu bilele la vedere, șeful PSD nu a considerat că ar fi necesar să reacționeze. Ba mai mult, întrebat de jurnaliști cum au votat social-democrații din Camera Deputaților în cazul Laszlo Borbely, premierul a dat un răspuns cel puțin surprinzător: „Sunt convins că v-aţi dat seama că dumneavoastră mă întrebaţi ce vreţi şi eu vă răspund ce cred că este important pentru ţară“. Să înțelegem de aici că obstrucționarea justiției este subiect neimportant pentru șeful Guvernului și al PSD?

Colaborarea PSD-UDMR în Guvern și Parlament

Cele 154 de voturi „împotrivă“ pe care le-a adunat, miercuri seară, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale împotriva liderului UDMR Laszlo Borbely pot avea mai multe explicații. Una ar ține de faptul că fostul ministru al Mediului este considerat, după cum singur se caracteriza înaintea votului, „un veteran“ al Parlamentului, aflându-se la al șaselea mandat de deputat.

Citește și: Reacția ambasadei Olandei, după votul în cazul Borbely

O explicație și mai convingătoare, nespusă însă public, se referă la buna colaborare pe care social-democrații și maghiarii o au în continuare, chiar și la peste trei luni de la anunțul ieșirii de la guvernare.

Mai precis, UDMR are încă secretari de stat (precum Attila Gyorgy la Finanțe, Kiraly Andras Gyorgy la Educație, Lacziko Eniko Katalin la Departamentul pentru Relații Interetnice și Pasztor Sandor la Mediu), precum și șefi mai mari sau mai mici în agenții și direcții (vezi doar cazurile lui Birtalan Iozsef care conduce Agenția Națională a Funcționarilor Publici și al lui Szep Robert Eugen, comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu). Evident, premierul Ponta nu s-a chinuit să explice prezența membrilor UDMR în cabinetul său, chiar dacă, pe 8 decembrie, declara că Uniunea va ieși de la guvernare „cu siguranță“ și la nivel de secretar de stat, „pentru că sunt funcții politice“.

Cât despre colaborarea în Parlament, să aruncăm o privire doar pe două din voturile exprimate miercuri, înaintea celui din cazul Borbely: la moțiunea simplă pe tema fondurilor europene, din 16 deputați UDMR prezenți, doi au votat „nu“, iar 13 s-au abținut, iar la propunerea opoziției de a înființa o comisie care să verifice cum a cheltuit premierul Ponta banii din Fondul de rezervă, din 17 deputați UDMR prezenți, 15 au spus „nu“, unul s-a abținut și celălalt nu a votat. Reamintim că și la votul din Senat pentru postul de judecător la Curtea Constituțională au fost suspiciuni că UDMR a votat alături de PSD.

Ce spun partenerii europeni și americani

Cu precizarea că nu comentează cazuri individuale, atât Ambasadele SUA și Olanda în România, cât și reprezentanții CE au transmis mesaje clare după votul dat în cazul Borbely. „Unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii“, a precizat Ambasada SUA, citată de Mediafax, în timp ce Comisia Europeană a arătat că va monitoriza „îndeaproape“ evoluțiile din țara noastră. Un mesaj asemănător a venit și dinspre oficialii olandezi, care își exprimă încrederea că „România ia în considerare recomandările din rapoartele MCV, inclusiv chestiunea ridicării imunității în cazul procedurilor penale“.

Citește și: Reacția Comisiei Europene, după noul vot din Parlament în cazul Borbely

Cele mai citite

Uniunea Europeană, gata să contracareze măsurile protecționiste, inclusiv posibilele decizii ale lui Trump

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să se apere împotriva politicilor comerciale protecționiste, inclusiv în cazul unui eventual nou mandat prezidențial al lui Donald...

Dan Șucu, criticat în Italia după preluarea lui Genoa! „Serie A e în mâinile străinilor”

Dan Șucu, finanțatorul lui Rapid București, a devenit recent acționar majoritar al clubului Genoa, însă investiția sa nu a fost primită cu entuziasm de...

China extinde subvențiile pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi în încercarea de a stimula economia

Lansată în 2023, inițiativa urmărește să crească cheltuielile gospodăriilor din China, în contextul încetinirii economice și al problemelor din sectorul imobiliar, informează Financial Times. Pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă