Daniel Constantin, copreşedintele ALDE, a declarat, luni, în contextul blocării proiectului de lege privind irigaţiile naţionale, că propune preluarea prevederilor din lege într-o ordonanţă de guvern care se află deja în dezbaterea comisiilor parlamentare, anunță Mediafax. Săptămâna trecută, proiectul de lege privind irigaţiile nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea de către plenul Camerei Deputaţilor.
„Soluţia pe care am identificat-o este aprobarea prin lege a Ordonanţei 4/2015 care vizează, de asemenea, sectorul de îmbunătăţiri funciare şi corectează şi o altă gafă imensă pe care au făcut-o cei din PDL„, a declarat Daniel Constantin, amintind că în anul 2011, printr-ordonanţă avizată de ministrul Valeriu Tabără, de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi adoptată de premierul Boc au fost concediaţi 3.500 de angajaţi de la Agenţia Naţională de îmbunătăţiri funciare. Ordonanţa 4/2015 mai prevede, potrivit liderului ALDE, înfiinţarea a 950 de noi posturi bugetare din ianuarie 2016.
Daniel Constatntin a afirmat că a trimis, vineri, Comisiei de agicultură, o adresă în calitate de deputat, prin care solicită în regim de urgenţă ca, marţi, în cadrul comisiei, să fie pusă pe ordinea de zi Odonanţa 4/2015, la care a adăugat amendamente, astfel încât ordonanţa să conţină toate prevederile pe care le avea proiectul de lege respins săptămâna trecută din cauza lipsei de voturi.
Copreşedintele ALDE a mai afirmat că aşa cum prevede Regulamentul Camerei Deputaţilor orice lege organică nu poate fi discutată decât o singură dată pe sesiune parlamentară, astfel că parlamentarii mai pot relua dezbaterea asupra proiectului privind sistemul naţional de irigaţii abia în luna februarie, în timp ce Ministerul Agriculturii ar fi dorit să aibă prevăzută suma de 145 de milioane de euro în proiectul bugetului de stat pe 2016, pe care Guvernul îl va prezenta Parlamentului în noiembrie.
Potrivit lui Daniel Constantin, bugetul necesar pentru sistemul se irigaţii naţionale nu s-ar fi pututut aproba nici prin ordonanţă de urgenţă, întrucât legea respinsă în Parlament, săptămâna trecută, prevedea şi schimbarea regimului de proprietate, lucru care nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă.