14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechCulisele negocierilor lui Dragnea pentru a obține majoritatea parlamentară. Cine a ajuns...

Culisele negocierilor lui Dragnea pentru a obține majoritatea parlamentară. Cine a ajuns pe lista neagră a șefului PSD

Președintele PSD, Liviu Dragnea, încearcă să securizeze controlul Legislativului, fiind dispus să acorde funcții și să renunțe la excluderi.

Sesiunea parlamentară care va debuta peste o săptămână este precedată de negocieri de culise pentru atragerea de senatori și deputați. PSD și ALDE au majoritate, însă liderul social-democrat, Liviu Dragnea, nu vrea să repete experiența de la moțiunea de cenzură împotriva fostului premier Sorin Grindeanu. Atunci a avut emoții, obținând 241 de voturi față de cele 233 necesare.



În aceste condiții, Liviu Dragnea pregătește reconcilierea cu Sorin Grindeanu, căruia este pregătit să îi ofere un post în diplomație, posibil în Republica Moldova. Întâlnirea a fost confirmată de Grindeanu, care și-a schimbat atitudinea față de Liviu Dragnea. ”Am avut o discuție constructivă și, deopotrivă, amicală. S-au spus foarte multe lucruri. Nu cred că a trecut cu totul peste ceea ce s-a petrecut, dar a arătat multă înțelegere. Mi-a vorbit despre tinerețe și despre tentații, despre loialitatea față de partid și despre datoria față de țară. Aș zice că mi-a vorbit părintește”, a declarat Grindeanu. La rândul său, Dragnea a confirmat întâlnirea, lăsând să se înțeleagă că a bătut palma cu Grindeanu. ”Sorin a făcut o boacănă mare care ne-ar fi putut costa foarte mult politic. (…) Voi discuta cu colegii mei. Sorin Grindeanu are neapărat nevoie de o perioadă pentru a metaboliza ce s-a întâmplat şi pentru a înţelege unde a greşit. E un tânăr ca mulţi alţi tineri în care PSD a investit şi cred că este recuperabil”, a declarat Liviu Dragnea.
După ce Grindeanu a fost exclus din PSD, filiala județeană Timiș, de unde provine fostul premier,  i-a rămas fidelă acestuia. Încercarea conducerii centrale de a-l instala lider pe Petru Andea a eșuat și, în aceste condiții, Dragnea risca să piardă cele șapte voturi ale senatorilor și deputaților PSD din Timiș. Ca un prim pas al împăcării, Guvernul a numit-o în funcția de prefect de Timiș pe Eva Georgeta Andreaș, fosta șefă de cabinet a lui Sorin Grindeanu.

Tăriceanu, privit cu neîncredere

Dragnea a încercat în acest fel să prevină colaborarea dintre Grindeanu și fostul premier Victor Ponta, care se pregătește să se alăture Partidului Pro România, condus de Daniel Constantin. Practic, Ponta încearcă să formeze un nou UNPR, adică un partid care să încline balanța în Parlament. Dragnea este, însă, pregătit să se arate indulgent și față de alți parlamentari PSD care nu au votat moțiunea de cenzură, cum ar fi Nicolae Bănicioiu. Inițial, aceștia au fost propuși pentru excludere din PSD, dar, între timp, Dragnea a abandonat propunerea pentru a preveni plecarea unor parlamentari la formațiunea lui Ponta.

Indulgența lui Liviu Dragnea este legată și de îngrijorările liderului PSD față de relația cu ALDE. Formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu s-a distanțat tot mai mult de PSD, liderul ALDE plănuind să candideze la viitoarele alegeri prezidențiale.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut colegilor de partid să atragă noi senatori și deputați. Planul PSD ar viza atragerea unor parlamentari PMP, dar și a nemulțumiților din USR, în condițiile în care acest partid este împărțit în trei tabere, care se luptă pentru putere. Cu toate că măsura vizează, de principiu, întărirea coaliției guvernamentale, în realitate, liderul PSD vrea să fie pregătit și pentru eventualitatea unei despărțiri de ALDE. O astfel de decizie este departe de a fi luată, însă neînțelegerile dintre cele două partide s-au acutizat în ultima perioadă. PSD a vehiculat o serie de noi taxe și impozite, cum ar fi impozitul pe cifra de afaceri sau taxa de solidaritate, iar  liderii ALDE s-au opus, de teamă că vor pierde voturi.

Planurile PNL
 
Varianta cea mai la îndemână ar fi o alianță cu UDMR, partid care a votat instalarea Guvernului Mihai Tudose. Însă, negocierile PSD-UDMR care au precedat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindea-nu s-au soldat cu un eșec. Și aceasta pentru că liderii Uniunii au solicitat adoptarea rapidă a unor acte normative care privesc drepturile minorității maghiare, ceea ce a provocat controverse atât la nivelul opiniei publice, cât și printre parlamentarii PSD din Ardeal.

Strategia lui Dragnea este menită să contracareze planurile PNL de a schimba majoritatea parlamentară. ”La ora actuală, am făcut aritmetica parlamentară, PSD plus ALDE au împreună un singur vot peste majoritatea absolută. I-au ajutat la învestire UDMR şi cu cei 17 deputaţi ai minorităţilor. Ei nu mai au majoritate, din cauza asta o să încercăm să ne adresăm fiecărui parlamentar în parte”, a calculat liderul PNL, Ludovic Orban.  


LEGISLATIV. Situația mandatelor parlamentare

  • PSD – 218
  • PNL – 99
  • USR – 43
  • UDMR – 30
  • PMP – 25
  • ALDE – 24
  • Minorități – 17
  • Independenți – 6
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă