1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăTechCum a reușit PSD să blocheze mitingul PNL

Cum a reușit PSD să blocheze mitingul PNL

Decizia de a renunța la miting a fost anunțată, ieri, de copreședintele PNL Vasile Blaga, în urma ședinței Biroului Permanent Național al PNL. El a spus că liberalii au renunțat la organizarea ”lanțului uman” care urma să aibă loc la Palatul Parlamentului, vineri, în ziua dezbaterii moțiunii de cenzură în Parlament, hotărârea fiind luată în condițiile în care Primăria Capitalei a emis autorizație de miting și pentru PSD, pentru aceeași zi, același loc și aceeași oră. ”Nu dorim să fie incidente și nu dorim să fim părtași la evenimente ca acelea din iunie 1990, pentru că, din toate informațiile pe care le aveam, ne așteptam la acest lucru”, a spus Blaga, în urma ședinței BPN al PNL.

Cum s-a ajuns în această situație? PNL primise de la Primăria Capitalei autorizație pentru organizarea unui miting la Palatul Parlamentului, pe latura dinspre Calea 13 Septembrie, vineri, 12 iunie, când Legislativul va dezbate moțiunea de cenzură a liberalilor. Solicitarea liberalilor a fost depusă vineri, 5 iunie, în jurul orei 13.45. Luni, 8 iunie, PSD a depus o solicitare pentru un miting în aceeași zonă, pe partea dinspre Parcul Izvor. Solicitarea social-democraților a fost depusă chiar în ziua în care Victor Ponta îi amenințase pe liberali cu contramanifestații.

„Am înţeles că ei aduc 1.000 de oameni, noi putem să aducem 10.000. Dacă ei pot să aducă 10.000, noi putem să aducem 100.000”, afirma liderul PSD.

Riscurile suprapunerii

 „Surpriză la Primăria Generală a Capitalei: două mitinguri; au venit şi pesediştii. Şi atunci, apucă-te şi împarte în două cercul din jurul Parlamentului, pe partea dinspre Academie cei care ne susţin pe noi şi proiectul nostru, pe partea cealaltă ei. Incredibil. Spre Parcul Izvor, PSD-ul, aşa a zis domnul Oprescu, şi noi pe partea cealaltă. Ăsta este Victor Ponta. Pe de o parte ne ameninţă, să încerce să-i timoreze pe cei mai slabi de înger, pe de altă parte îşi trimite trupele să facă o contramanifestaţie”, a sintetizat Blaga situația într-un interviu acordat gândul.info. 

Practic, Primăria Capitalei a folosit, în interesul PSD, o portiță din legea privind desfășurarea adunărilor publice. Acest act normativ prevede că „este interzisă desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora”. Cu toate acestea, autoritățile s-au prevalat de faptul că adunările nu erau exact în același loc. 

Potrivit Primăriei Capitalei, aprobarea pentru mitingurile cerute de PNL şi PSD a fost dată de comisia de specialitate a municipalităţii, în locuri diferite, aflate la o distanţă de aproximativ un kilometru, iar primarul Sorin Oprescu nu a participat la luarea deciziei, întrucât este plecat din ţară.

Diversiunea lui Ponta

După ce primăria condusă de Sorin Oprescu a aprobat și mitingul PSD, PNL a refuzat locația și a cerut una mai în preajma clădirii Palatului Parlamentului, dar Primăria a replicat că nu pot face asta deoarece zona dinspre Piața Unirii este ocupat de concertele lui André Rieu.

PNL a luat în calcul o plimbare a susținătorilor în jurul Parlamentului, însă, în cele din urmă, a prevalat teama față de provocări din partea celor aduși de PSD.  Cu toate că liberalii au renunțat la organizarea mitingului, Victor Ponta a continuat să susțină diversiunea potrivit căreia Opoziția ar pune la cale tulburarea ordinii publice. Ponta i-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea, responsabil cu ordinea publică, să „aibă grijă” ca vineri, când va fi dezbătută moţiunea de cenzură, toată lumea să respecte legea. „Sper ca bătăliile politice să nu se ducă în alte zone. De exemplu, sunt absolut convins că vineri, la moţiunea de cenzură, bătălia politică va fi doar în Parlament, sportul la stadion şi aşa mai departe. Fac apel la toată lumea să respectăm legea, să fim raţionali”, a spus Ponta. Încă de luni, Victor Ponta și ministrul Justiției,  Robert Cazanciuc,  îi ame­nințaseră pe cei care doreau să participe la mitinguri anti-PSD cu plângeri penale. Însă articolul despre care vorbea Ponta se referă la întreprinderea de acțiuni violente în scopul schimbării ordinii constituționale, ceea ce nu avea legătură cu obiectivul PNL – de a protesta pașnic împotriva refuzului lui Victor Ponta de a părăsi Palatul Victoria, cu toate că este anchetat de DNA pentru 22 de capete de acuzare.  

PRECEDENT. Rețeta FSN

Folosirea contramanifestațiilor ca armă pentru a bloca acțiunile Opoziției a fost brevetată de Ion Iliescu la începutul anilor ,90. Astfel, pe 28 ianuarie 1990, PNL și PNȚCD au organizat un miting de protest împotriva deciziei FSN de a participa la alegeri, deși formațiunea era o structură de stat. FSN a organizat o contramanifestație, coordonată de Dan Iosif. În februarie 1990 și în iunie 19

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă