Demnitarii de la București profită la maximum de portițele din actele normative pe care tot ei le elaborează, reușind să își ofere un tratament separat de restul contribuabililor. Un astfel de caz este cel al vicepremierului și ministru al Internelor, Gabriel Oprea, care a reușit să cumuleze indemnizația de parlamentar cu pensia de la MApN.
Potrivit declarației de avere depuse la numirea în funcția de șef al MAI, în martie 2014, Oprea menționează că a încasat 26.459 de lei ca salariu de la Ministerul Apărării Naționale, 18.448 de lei ca pensie tot de la Ministerul Apărării Naționale și 42.553 de lei ca indemnizație de la Camera Deputaților. “Aceste sume se referă la anul fiscal 2012. În primele luni ale anului, din ianuarie până în mai, domnul Oprea a fost ministru al Apărării și a încasat salariu în această calitate. După luna mai, a revenit la pensie pe care, potrivit legii o poate cumula cu calitatea de parlamentar pentru că parlamentarii nu au salariu, ci indemnizație. A cumulat pensia cu indemnizația de parlamentar, e legal”, au explicat surse oficiale de la cabinetul vicepremierului.
Explicațiile vicepremierului
O doua declarație de avere, depusă recent și care se referă explicit la anul fiscal 2013, ridică alte semne de întrebare. Gabriel Oprea menționează două surse de venituri: 70.704 de lei – ca salariu de la Ministerul de Interne, respectiv 2.660 de lei – ca pensie de la Ministerul Apărării Naționale. Cum declarațiile de avere se referă la anul fiscal anterior, adică 2013, aici apare un prim semn de întrebare, ținând cont că, pe tot parcursul anului, Oprea a fost vicepremier pentru siguranță națională. Din declarație nu reiese, însă, în ce perioadă au fost încasate respectivele sume. Potrivit explicațiilor oferite de la cabinetul vicepremierului, ”în declarația de avere este trecută pensia pe decembrie 2012. Pentru aceasta a fost nevoie de o adeverință de la Casa de Pensii, iar aceasta a fost emisă în ianuarie 2013, de aceea suma a fost trecută în declarația care se referă la anul fiscal 2013”, au explicat surse oficiale de la cabinetul vicepremierului.
Dincolo de aspectul juridic, rămân câteva semne de întrebare din punct de vedere politic și moral. Astfel, situația lui Oprea datează încă din 2012, când a făcut parte din Guvernul Boc, un executiv care a dus o luptă înverșunată împotriva cumulului pensiei cu orice alte forme de venit. În al doilea rând, în toată această perioadă, Oprea a fost la masa deciziilor care au legătură și cu situația sa. Astfel, ca ministru al Apărării și ca vicepremier pentru siguranță națională el ar fi putut influența deciziile privind pensiile militarilor. Pe de altă parte, Oprea, în calitate de vicepremier, poate influența deciziile privind bugetul de stat, care influențează, de asemenea, situația pensiilor militarilor. În plus, Oprea a fost tot timpul în diferitele coaliții de guvernare, care decid categoriile care pot face excepție de la o anumită lege.
Ce fac vedetele politicii
Dacă sursele de venit ale vicepremierului Gabriel Oprea se schimbă de la o lună la alta, în schimb vicepremierul Daniel Constantin (PC) se arată constant. Astfel, în declarația sa de avere apar două împrumuturi luate de la Dan Voiculescu în 2007 și 2008, de 100.000 respectiv 195.000 de euro. În declarația de avere se menționează doar că vor fi plătite în tranșe până în 2016, respectiv 2017. Declarația de avere nu conține nici o precizare privind stadiul rambursării acestor datorii.
Cele mai recente declarații de avere, depuse de demnitarii de la București, demonstrează prosperitatea multora dintre aceștia. Deputatul PSD Sebastian Ghiță, se bazează, în primul rând pe banii din conturi: 18 milioane de euro și 5,5 milioane de dolari. De asemenea, el are obiecte de artă în valoare de 13 milioane de euro, bijuterii de 3,1 milioane de euro. El mai deține trei terenuri și o casă de locuit. Ghiță i-a acordat două împrumuturi unui anume Alexandru Iacobescu: unul de 90 de milioane euro și altul de 4 milioane de dolari. Un alt nume sonor al politicii, liderul PMP Elena Udrea deține 27 de terenuri, majoritatea agricole, în județul Călărași, dobândite prin cumpărare. Șase din aceste terenuri sunt în București și au fost dobândite prin partaj voluntar, după divorțul de Dorin Cocoș. După divorț, Udrea a rămas și cu două imobile în București și cu două mașini – un Mercedes și un Fiat 500.
Anonimii vin tare din urmă
În multe cazuri, anonimii politicii stau la fel de bine din punct de vedere al averii, comparativ cu “vedetele”. Astfel, un deputat practic necunoscut, Zisu Stanciu (PSD), a declarat 70 de terenuri, majoritatea în Dâmbovița, Ialomița sau Ilfov. Cel mai întins dintre acestea, de 142.000 de metri pătrați se află în Bolintin Deal, județul Giurgiu. De asemenea, el deține 11 apartamente în București și un spațiu comercial. Un alt deputat mai puțin cunoscut, Ion Diniță (PC) are 40 de terenuri și 15 imobile. Deputatul PMP, Marin Anton, fost secretar de stat în Ministerul Mediului are 29 de terenuri, șase locuințe și conturi de trei milioane de euro. Și liberalul Virginel Gireadă a trecut în declarația de avere 24 de terenuri și două imobile. De asemenea, el deține pe lângă două mașini, un tractor și două utilaje agricole.
Doina Anca Tudor (PNL) are trei milioane de euro în conturi, 13 terenuri și opt imobile. Doina Anca Tudor a intrat în vizorul presei în momentul în care soțul său, Daniel Tudor, a devenit vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).