O serie de lideri din vechea gardă a Partidului Național Liberal, precum Teodor Atanasiu, Anca Boagiu, Marian Petrache sau Gheorghe Flutur, au făcut, ieri, un pas înapoi.
PNL încearcă să își schimbe imaginea, înainte de anul electoral 2016, printr-o serie de mutări pe care liderii partidului, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, le-au pus în practică în aceste zile.
Astfel, prim-vicepreşedintele liberal, Cătălin Predoiu, va prelua conducerea organizaţiei PNL Bucureşti, urmând să îi înlocuiască pe Anca Boagiu și Gheorghe Flutur. Funcţia de secretar general va fi deţinută de primarul din Oradea, Ilie Bolojan, fiind până ieri, împărțită de Marian Petrache și Gheorghe Flutur. Schimbările au fost aprobate la ședința comisiei de unificare de ieri dar, potrivit statutului, trebuie validate de Consiliul Național din 11 decembrie.
Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a susținut că deciziile au fost luate prin consens şi că nimeni, nici Gheorghe Flutur, nici Marian Petrache şi nici Teodor Atanasiu sau Anca Boagiu, nu a fost sancţionat. Ea a mai susţinut că deciziile reprezintă un semnal că partidul a înţeles direcţia în care trebuie să meargă pentru a corespunde aşteptărilor electoratului.
Cum s-a ajuns în situația ca o serie de „grei” ai partidului să facă un pas înapoi? Atanasiu și Boagiu, copreședinții PNL București, sunt considerați „uzați” la capitolul imagine și nu pot fi lăsați în fruntea unei organizații care se adresează unui electorat pretențios. Cei doi și-au păstrat, însă, funcțiile de prim-vicepreședinți la nivel național. Schimbările au fost accelerate de lipsa unei strategii privind alegerile locale de anul viitor.
Potrivit unui sondaj discutat, recent, de conducerea PNL, PSD conduce în preferințele bucureștenilor în privința votului pentru Consiliul General, având 35,8% față de 34,3% cât are PNL. În plus, nici-unul dintre potențialii candidați ai PNL la Primăria Generală nu reușește să se impună, cel mai bine clasat, Cristian Bușoi, fiind pe locul patru, după Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Sorin Oprescu, în ciuda problemelor cu legea, și Ecaterina Andronescu (PSD). Vineri, liberalii ar urma să își desemneze candidatul pentru Primăria Capitalei, favorit fiind Cristian Bușoi. Pentru nominalizarea din partea PNL mai candidează Ludovic Orban, Petre Roman și Costică Canacheu. În aceste condiții, pentru Predoiu preluarea șefiei PNL București, care va deveni monocefală, se anunță problematică, el devenind răspunzător în cazul unui eventual eșec în bătălia pentru Primărie și Consiliul General. Vasile Blaga a precizat că Predoiu rămâne propunerea PNL pentru postul de premier.
Petrache, „sforarul PNL“
Oferta pe care a primit-o Cătălin Predoiu, reprezentant al aripii PDL din noul PNL, vine în contextul în care liberalii au decis ca funcţia de secretar general al PNL să se unească sub conducerea lui Ilie Bolojan, reprezentant al aripii PNL din noua formaţiune. Până ieri, PNL avea doi secretari generali – o situație inedită, pe pozițiile respective fiind plasați atât deținătorul funcției din vechiul PNL, Marian Petrache, cât și cel care ocupa poziția în fostul PDL, Gheorghe Flutur.
Pe lângă aspectul organizatoric, liderii PNL vor să îndepărteze din prima linie două personaje considerate din vechea gardă. Petrache este unul din „sforarii” PNL, fiind implicat în majoritatea jocurilor de culise atât în partid, cât și în afara lui. Or, rămas fără funcție, sunt șanse mari ca influența lui Petrache să scadă. Cu acest prilej, ar urma să se retragă și Gheorghe Flutur, care se va concentra pe campania pentru șefia CJ Suceava. Cei doi vor fi prim-vicepreședinți ai partidului. Deși pe hârtie sună atractiv, este vorba de o retrogradare. Secretarul general este șeful organizării partidului.
În schimb, PNL are 14 prim-vicepreședinți, care nu au atribuții speciale în Biroul Politic, format din aproximativ 100 de membri, preluați din vechile structuri de conducere ale PNL și PDL.
Agitație pe criteriile de integritate
La ședința de vineri, liberalii vor discuta și despre aprobarea criteriilor de integritate pentru candidații la alegerile locale și parlamentare. Presa a publicat o stenogramă a ședinței PNL Constanța, din care reiese că liberalii din județ nu au fost foarte încântați de aceste criterii și, mai mult decat atât, susțin că acestea ar fi “opera” Alinei Mungiu-Pippidi, care ar fi plătită de americani ca să monitorizeze partidul. Unul dintre cei care au comentat vehement a fost senatorul Puiu Hașotti. „Vă dau, dacă vreți, mai multe exemple. La primul punct (lustrația – n.r.): o să controleze mii de candidaturi? Să vadă dacă consilierii au fost colaboratori ai Securității? Hotărăște partidul? Sau doamna Pippidi?”, a spus Hașotti.