Cristian Diaconescu, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, a declarat, miercuri, la Izvoru Mureşului unde participă la Universitatea de vară că diferenţa între finanţarea etnicilor români din străinătate şi a minorităţilor din România se află ”într-un raport de 1 la 10”, fiind „de-a dreptul nefirească„, scrie Mediafax.
„Este absolut inacceptabil să constați că diferența între finanțarea etnicilor români din străinătate și a minorităților din România se află într-un raport de 1 la 10. Aproape m-am rușinat. Sunt lucruri pe care nu putem spune că nu le vedem, sunt chestiuni care astăzi își au originea într-o superficialitate de proiect. Din punct de vedere al finanțării, există o diferență de-a dreptul nefirească. Dacă e să îi întrebați serios pe maghiarii din România, vă vor spune că sprijinul românilor din Guvern a fost de «n» ori mai mare decât sprijinul maghiarilor din Guvernul de la Budapesta, ca să știm despre ce vorbim. În dialogul bilateral, mai ales atunci când este vorba de titularii politicii externe, care nu sunt numai miniștri de Externe, tema finanțării românilor trăitori în jurul României nu există. Nu ne mai putem raporta la o problemă de imagine, cu călușari și cu sarmale făcute la ambasadă, nu mai rezolvi problema a milioane și milioane de români„, a precizat Diaconescu.
Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară mai spune că este „un proiect sofisticat” în acest sens, pe care să îl realizeze și să îl pună în aplicare instituțiile centrale ale statului român însărcinate cu păstrarea idențității românilor din afara granițelor României. „Vă rog să nu plecați de la această întâlnire fără să cereți un proiect sofisticat. Eu nu înțeleg de ce există Departamentul pentru românii de pretutindeni, institute culturale, tot soiul de povești pentru care cheltuim bani și care nu fac absolut nimic de natură semnificativă. Lucrurile sunt tratate în România de-a valma. Sunt români din afară, punct. Și au aceleași drepturi ca oricare român din România„, a mai spus Diaconescu.
La rândul său, președintele executiv al Fundației Naționale a Românilor de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, a explicat că statul român a alocat în acest an 91,4 de milioane de lei pentru minorităţi, o sumă mai mare cu 10 milioane de lei decât anul trecut, în condițiile în care numărul etnicilor aparținând minorităților naționale a scăzut, potrivit ultimului recensământ. „Din această sumă, UDMR primește 19,7 milioane de lei, față de 18,5 milioane de lei anul trecut, în condițiile în care Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care îi reprezintă pe cei 400.000 de omâni din cele trei județe, are finanțare zero„, a specificat Eugen Popescu.