Retragerea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, dublată de rămânerea în cursa prezidențială, este una dintre variantele analizate de liberali pentru perioada de după 25 mai.
Cotați cu 17-18% în sondajele de opinie pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, liberalii își pregătesc deja variantele pentru scrutinul prezidențial. Unul dintre scenariile discutate vizează retragerea lui Crin Antonescu din fruntea partidului și preluarea postului de către actualul prim-vicepreședinte Klaus Iohannis, afirmă surse din partid. În schimb, Crin Antonescu ar urma să rămână candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Dacă se va produce, schimbarea ar avea darul de a-i permite lui Crin Antonescu să se concentreze asupra campaniei prezidențiale, în timp ce la butoanele partidului se află un om de încredere. Schimbarea ar da o credibilitate sporită ideii de tandem, în condițiile în care Crin Antonescu este candidatul PNL la prezidențiale, iar Klaus Iohannis este propunerea pentru postul de prim-ministru.
În plus, în acest fel s-ar asigura din timp succesiunea la șefia partidului. După alegerile prezidențiale din luna noiembrie a acestui an, Crin Antonescu se va retrage, oricum din fruntea PNL. În cazul în care este ales președinte al României nu va mai putea fi membru de partid, potrivit Constituției. În cazul în care nu este ales președinte al României, Antonescu și-ar rata principalul obiectiv și ar fi greu de crezut că ar putea fi reconfirmat în fruntea partidului.
La nivelul declarațiilor oficiale, liderii partidului au evitat să confirme sau să infirme 100% astfel de variante, dar nuanțele sunt interesante. Astfel, Crin Antonescu a afirmat că va renunța la șefia PNL dacă partidul ia mai puțin de 20% la euroalegeri. Această afirmație a alimentat scenariile potrivit cărora Klaus Iohannis îl va înlocui pe Crin Antonescu atât în fruntea PNL, cât și în postura de candidat la prezidențiale.
Șanse de materializare
Ulterior însă Antonescu a afirmat că între cele două poziții nu există o legătură. Mai concret, Antonescu a afirmat că în situaţia în care se va retrage din fruntea partidului, urmare a unui scor la europarlamentare sub 20%, acest lucru nu va însemna în mod imediat retragerea sa şi din cursa pentru prezidenţiale.
“Nu, asta este altceva. Nu ştiu, atunci evident că în funcţie de rezultatul europarlamentarelor şi de semnificaţia acestor rezultate pentru reconfigurarea raportului de forţe se pot face calcule, se pot face planuri, se pot continua planuri sau se poate pune capăt unor planuri, dar nu are o legătură imediată”, a afirmat liderul PNL. El a menţionat că ar fi “puţin probabil” să candideze din nou la şefia PNL în cazul unui congres după alegerile europarlamentare determinat de demisia sa de la conducerea partidului.
În ceea ce-l privește, Klaus Iohannis a dezmințit, în permanență, că va candida la prezidențiale, dar s-a ferit să nege că ar putea deveni președintele PNL. “Eu când am venit în PNL am venit să-l sprijin pe Crin Antonescu, nu să-i iau locul lui Crin Antonescu pentru prezidențiale. Această chestiune nu o discutăm”, a precizat Iohannis, menționând însă că este dispus să se implice "in ceva ce se numește politica națională".
Materializarea scenariului Iohannis șef de partid, Antonescu prezidențiabil depine, însă, de mai mulți factori. Primul este legat de disponibilitatea lui Klaus Iohannis de a se implica în acest plan. Iohannis este și primarul Sibiului și o serie de lideri ai partidului i-au reproșat și până acum faptul că nu se implică suficient în organizarea partidului, deși este prim-vicepreședinte.
De asemenea, realizarea planurilor depinde de rezultatul alegerilor europarlamentare. Schimbarea președintelui trebuie aprobată în cadrul unui congres extraordinar. Cu cât scorul PNL este mai slab, cu atât scad șansele conducerii de a impune un anumit plan în cadrul unui congres. Și aceasta pentru că opoziția din partid intenționează să ceară retragerea totală a lui Crin Antonescu, iar șansele unei asemenea solicitări radicale cresc direct proporțional cu scăderea scorului partidului.
În prezent, opoziția din PNL la adresa lui Crin Antonescu este divizată. Deputatul Ludovic Orban și susținătorii săi ar dori o alianță cu PDL. În schimb, alți lideri precum foștii miniștrii Daniel Chițoiu sau Radu Stroe ar dori revenirea la guvernare alături de PSD.