3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăTechCine sunt cei care vor conduce județele din Transilvania și Banat

Cine sunt cei care vor conduce județele din Transilvania și Banat

Schimbarea sistemului prin care sunt desemnați președinții Consiliilor Județene a schimbat profund harta politică din Transilvania și Banat. Noii președinți de consilii au fost desemnați prin votul consilierilor județeni, în loc să fie aleși prin vot direct.

Negocierile purtate în cadrul consiliilor județene au permis partidelor mici să își maximalizeze ceea ce politologii numesc „potențialul de șantaj“. UDMR și PMP sunt marile câștigătoare ale acestor negocieri. În trei județe, PNL a boicotat constituirea noilor consilii și speră să poată schimba soarta negocierilor de până acum, care i-ar putea arunca pe liberali în Opoziție în Bihor, Timiș și Caraș-Severin. UDMR și-a dublat, față de 2012, numărul de președinți de Consilii Județene și ar putea câștiga încă un mandat de președinte, în județul Bihor. PMP și ALDE au primit posturi de vicepreședinți în conducerile unor consilii județene, deși aceste partide abia au trecut pragul electoral.

Mozaic politic în Nord-Vest

În județele regiunii de Nord-Vest, PSD a reușit să își impună candidații în județele cele mai mici și mai sărace, în timp ce PNL a câștigat la Cluj.

Astfel, Consiliul Județean Cluj va fi condus de președintele Alin Tișe (PNL) și de vicepreședinții Marius Mînzat (PNL) și Istvan Vakar (UDMR). Toți trei au fost președinți ai forului județean. Alin Tișe a condus Consiliul Județean în perioada 2008 – 2012, iar Istvan Vakar și Marius Mînzat au avut mandate scurte după arestarea pentru corupție a fostului președinte PNL al Consiliului, Horia Uioreanu. La Cluj, liberalii au reușit la limită să obțină sprijinul UDMR pentru formarea unei majorități, în condițiile în care PSD oferise formațiunii politice a maghiarilor postul de președinte, în condițiile în care cele două posturi de vicepreședinți urmau să revină PSD. De asemenea, PSD a mai oferit UDMR posturile de viceprimari în Dej, Gherla și Turda. PNL, în schimb, a oferit un post de vicepreședinte al Consiliului Județean, unul de viceprimar în Cluj-Napoca, dar și posturile de viceprimari în orașele Câmpia Turzii și Huedin. Se pare că PNL a mai fost de acord cu instalarea unor plăcuțe indicatoare trilingve, în română, maghiară și germană, în orașele care vor fi controlate de noua alianță PNL-UDMR. „Astfel de cereri sunt normale într-o comunitate care se mândrește cu faptul că este multiculturală“, a spus vicepreședintele UDMR al Consiliului Județean, Ist-van Vakar. Opoziția în Consiliul Județean Cluj va fi reprezentată de PSD.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va fi condus de coaliția PSD-ALDE. Candidatul PSD, Radu Moldovan, fost deputat și purtător de cuvânt al partidului la nivel național, a reușit să obțină un nou mandat de președinte al Consiliului. El va fi secondat de Alexandru Pugna (PSD) și Ioan Țintean (ALDE), în calitate de vicepreședinți. Opoziția va fi reprezentată de PNL, un partid aflat în derivă în acest județ, după numeroasele scandaluri de corupție care i-au vizat pe liderii marcanți ai fostului PDL din ultimii ani, de la deputatul Ioan Oltean la fostul ministru Ioan Nelu Botiș sau fostul președinte al Consiliului Județean, Liviu Rusu.

În Maramureș, a fost formată o alianță inedită, între PSD, Coaliția pentru Baia Mare, PMP și UDMR. Coaliția pentru Baia Mare este o alianță locală, formată la inițiativa primarului municipiului reședință de județ, Cătălin Cherecheș, care a reușit să obțină un nou mandat, deși se află în arest preventiv. Coaliția pentru Baia Mare este compusă din UNPR, PNȚCD, PSRO și FDGR. Consiliul Județean Maramureș va fi condus de președintele Gabriel Valer Zetea (PSD), secondat de vicepreședinții Ioan-Doru Dăncuș (Coaliția pentru Baia Mare) și Lucian Morar (PMP). UDMR a intrat în această coaliție, după ce a primit un post de viceprimar în Baia Mare. Opoziția este reprezentată de PNL și de PER.

În Satu Mare, Consiliul Jude-țean va fi condus de coaliția UDMR-PNL. Noul președinte este Csaba Pataki (UDMR), secondat de vicepreședinții Ionel Rus (PNL) și Alexandru Panea (PNL). PSD și ALDE au intrat în Opoziție. Practic, aceste negocieri au consacrat revenirea, după patru ani, a liderilor UDMR la conducerea județului și a municipiului reședință de județ.

În Sălaj, s-a format o coaliție PSD – UDMR – UNPR. Președintele Consiliului Județean, Tiberiu Marc (PSD), a obținut un nou mandat. El a fost și prefect al județului Sălaj și pare să nu fi fost afectat de fel de faptul că a fost ofițer de Securitate înainte de anul 1989 și continuă să fie ales în județul în care s-au născut Iuliu Maniu și Corneliu Coposu. Cei doi vicepreședinți ai Consiliului sunt Sergiu Panie (PSD) și Robert Szilagyi (UDMR). PNL este în Opoziție.

Consiliul Județean Bihor nu s-a putut constitui. PNL a boicotat tentativele de constituire legală. Liberalii au obținut 17 mandate, dar PSD a reușit să negocieze formarea unei coaliții cu UDMR și cu ALDE, coaliție care are în total 18 mandate. Liberalii speră să poată să îi determine pe maghiari să se răzgândească, în condițiile în care există, teoretic, o alianță locală între PNL și UDMR, care ar fi trebuit să fie valabilă până în 2020. Pentru a obține voturile maghiarilor, PSD a propus ca, în Bihor, Consiliul Județean să fie condus în formula Sandor Pasztor (UDMR) – președinte, Ionel Mang (PSD) – vicepreședinte și Traian Bodea (ALDE) – vicepreședinte. Lucrurile ar urma să fie lămurite săptămâna aceasta, când a fost convocată o nouă ședință a Consiliului. Ionel Mang continuă să fie o figură importantă a politicii locale, deși a fost implicat, în perioada în care a fost ministru al Educației într-un scandal de plagiat, care i-a impus demisia.

Regiunea Centru, dominată de UDMR

Cele mai multe mandate de președinți de consilii județene din Regiunea Centru au fost obținute de UDMR.

Consiliul Județean Alba va fi condus de o coaliție formată din PNL – PMP – ALDE. PNL are majoritatea absolută în Consiliu, de aceea a impus integral conducerea acestuia. Președintele Ion Dumitrel (PNL) a reușit să obțină un nou mandat. El va fi secondat de colegii săi de partid, Florin Roman și Alin Cucui, în posturile de vicepreședinți. Intrarea ALDE în coaliție cu PNL în județul Alba a nemulțumit conducerea centrală a partidului, care i-a demis pe șefii organizației județene. La nivel local, însă, există mari tensiuni între liderii PSD și ALDE, care au împiedicat formarea unei alianțe între cele două partide. PSD se regăsește, astfel, singur în Opoziție în județul Alba.

În județul Mureș, s-a format o coaliție UDMR – PSD. Pre-ședintele Consiliului Județean va fi Ferenc Peter (UDMR), fost primar al orașului Sovata. Cei doi vicepreședinți vor fi ambii de la PSD: Ovidiu Dancu, fost primar al orașului Luduș, și Alexandru Câmpeanu. PNL a intrat în Opoziție. Fostul președinte PNL al Consiliului Județean, Ciprian Dobre, a propus formarea unei coaliții UDMR – PSD – PNL, care ar fi avut unanimitatea voturilor în Consiliul Județean Mureș și s-a arătat dispus să îl sprijine pe Ferenc Peter pentru postul de președinte al Consiliului. Oferta liberalilor a fost respinsă, astfel că PNL a ajuns în Opoziție. Consiliul Județean Mureș revine, astfel, după patru ani, sub controlul UDMR.

În Consiliul Județean Sibiu s-a format o coaliție PNL – FDGR. În premieră, județul va fi condus de o femeie. Daniela Câmpean (PNL) a fost aleasă președinte. Ea va fi secondată de vicepreședinții Wiegand Fleischer (FDGR) și Marcel Luca (PNL). Coaliția va conduce și municipiul Sibiu, unde Astrid Fodor (FDGR) a moștenit conducerea orașului de la președintele României, Klaus Iohannis. În Consiliul Județean Sibiu, PSD va fi în Opoziție.

În Consiliul Județean Brașov s-a format o coaliție formată din PNL – UDMR – PER – FDGR. Noul președinte al Consiliului este Adrian Veștea (PNL). Cei doi vicepreședinți sunt Adrian Gabor (PNL) și Agnes Ambrus (UDMR). În Brașov, Opoziția este reprezentată de PSD.

Consiliul Județean Harghita este dominat de UDMR. Întreaga conducere executivă a județului provine din această formațiune politică: președintele Csaba Borboly și vicepreședinții Tihamer Barti și Botond Biro Barna. Opoziția va fi formată din consilierii PCM, PPMT, PSD și PNL. Csaba Borboly a fost votat din nou în ciuda problemelor pe care le are cu Justiția.

O situație asemănătoare este și cea din Consiliul Județean Covasna. Reprezentanții UDMR au format majoritatea și i-au desemnat pe președinte, în persoana lui Sandor Tamas, și pe cei doi vicepreședinți, Laszlo Henning și Robert Gruman. Opoziția este reprezentată de PPMT, PCM, PSD și PNL.

Situație pe muchie de cuțit în Regiunea Vest

În două județe din cele patru care formează Regiunea Vest, Consiliile Județene nu au putut fi constituite ca urmare a boicotului PNL. În Consiliul Județean Timiș, s-a format o majoritate PSD – PMP – ALDE. PNL și UNPR se află în Opoziție. PNL speră, totuși, ca prin negocieri purtate la București să scoată PMP din alianța cu PSD. Nici Consiliul Județean Caraș-Severin nu a putut fi constituit în mod oficial, tot ca urmare a boicotului PNL. Acolo, PSD a format majoritatea cu PMP, în timp ce PNL și UNPR sunt în Opoziție. Și în cazul acestui județ, liberalii încearcă să scoată PMP din alianța cu PSD. Posturile din cele două județe ar putea fi negociate la pachet, între conducerile centrale ale PNL și PMP.

În Consiliul Județean Arad, a fost formată o coaliție PNL – UDMR – PMP. Toți membrii conducerii executive sunt de la PNL. Fostul deputat Iustin Cionca a devenit președinte, fostul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici a devenit vicepreședinte, la fel ca și colegul ei de partid, Sergiu Bîlcea. Ca un amănunt de culoare, toți trei provin din fostul PDL. La Arad, Opoziția va fi formată din PSD și din ALDE.

În Hunedoara, lucrurile au fost simplificate de faptul că doar două formațiuni au intrat în Consiliul Județean. PSD are majoritatea mandatelor. Toți membrii conducerii executive a județului vor proveni din acest partid. Laurențiu Nistor a fost ales președinte, iar Mircea Bobora și Sergiu Vasilescu vor fi vicepreședinți. PNL se va afla în Opoziție. 

Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă