Propunerea PSD de a elimina 102 taxe presupune și o schimbare fundamentală în statutul posturilor publice de televiziune și radio. Iniţiativa anunţată de Liviu Dragnea prevede şi desfiinţarea taxei radio-tv, ceea ce înseamnă că vrea să treacă TVR şi RRA sub controlul guvernului, atrage atenţia jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său.
Taxa este, acum, legătura esențială între ”acționar”-cetățeanul plătitor și serviciul public prestat în numele lui și pentru el. Modelul funcționează aproape peste tot în Europa, aici fiind incluse și modelele clasice gen BBC sau ZDF din Germania, mai scrie jurnalistul. Dacă elimini taxa și treci cheltuielile în bugetul de stat, operat de Guvern, rupi relația directă între abonat și serviciul public de presă.
„Proiectul PSD prevede ca sumele pe care acum TVR și RRA le iau acum din taxă, și care sînt de aproximativ de 150 de milioane de euro pe an, să fie distribuite de către Guvern prin buget. Bugetul trece, evident, prin Parlament, dar media publică va deveni, practic, un subcapitol al subcapitolului, o temă insignifiantă. Nu doar că se mută controlul de la Parlament, nu doar că predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependența de Putere se transformă într-o evidență controlată prin alocările bugetare.”, explică jurnalistul Cătălin Tolontan.
”E ca și cum, pentru prima oară după 1989, Partidul și Guvernul își iau televiziunea și radioul înapoi”, a comentat unul dintre oamenii de TV care a sesizat ce ascunde măsura.
Cînd a decis asta, PSD știa ce face, spune Cătălin Tolontan. Partidul lui Liviu Dragnea se bazează pe impopularitatea posturilor publice de televiziune și de radio, care a rezultat din excesele șefilor instituțiilor și din lipsa de încredere a publicului. Dar, de fapt, el comite la rîdndu-i un exces și privează publicul de șansa unor instituții care să-l servească.
„Iar dovada că TVR și RRA sunt impopulare vor fi cele probabil 90% dintre comentarii care vor susține că oricum cele două posturi merită ce e mai rău. Dar atunci când credem că media publică merită ce e mai rău, de fapt considerăm că noi nu mai merităm nimic.”, încheie jurnalistul.