Cătălin Predoiu, prim-vicepreședintele PNL, a declarat, joi, despre decizia guvernului Ponta de taia o treime din bugetul DNA că ”este incredibilă, scandaloasă şi inacceptabilă poziţia premierului Ponta de a tăia bugetul DNA”, el arătând că este o acțiune ”deliberată” de blocare a acestei instituții, iar Ponta ”are o atitudine de răzbunare pe DNA”, informează Mediafax.
Potrivit prim-vicepreședintelui PNL, ”baronii politici anchetaţi de DNA au devalizat bugetul statului, în timp ce DNA a adus sau poate aduce la buget sute de milioane de euro din confiscări şi popriri”.
”Ce face premierul Ponta? Subminează DNA, tăindu-i bugetul! Opţiunea făcută de premier e clară: pentru corupţie, împotriva DNA. Premierul are o atitudine clară de răzbunare pe DNA pentru anchetele pe care le-a făcut şi le are în curs. Este încă un motiv pentru care ar trebui să plece din fruntea Guvernului României, cu guvern cu tot”, a mai arătat Predoiu.
Direcţia Naţională Anticorupţie este nemulţumită că în proiectul de buget pentru 2015, publicat pe MFP, nu pot fi identificate fondurile alocate pentru instituţie, ci acestea sunt incluse în cele pentru Ministerul Public, instituţie care ar urma să aibă un buget cu 31,94% mai mic decât cel din 2014.
"În urma publicării, pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a constatat următoarele: în anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin. 4 din OUG nr. 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015".
Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94 la sută mai mică decât execuția bugetară pe 2014. "În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional)", susţine DNA.