2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăTechA început lupta partidelor pentru PRIMĂRII. Cine sunt favoriții PSD și PNL...

A început lupta partidelor pentru PRIMĂRII. Cine sunt favoriții PSD și PNL la Primăria Capitalei

Competiția din interiorul partidelor pentru desemnarea candidaților la alegerile locale a demarat deja, cu toate că scrutinul va avea loc în vara anului viitor. În multe cazuri, candidații sunt motivați de dosarele penale pe care le au unii baroni locali, care, până recent, erau greu de urnit din funcții.

Liberalii au demarat oficial competiția internă pentru stabilirea candidaților la alegerile locale, potrivit anunțului făcut de copreședintele Vasile Blaga, care a menționat că decizia finală va fi luată în decembrie. Social-democrații vor începe, oficial, procedurile în luna septembrie. Cei care doresc să conducă primăriile își pregătesc terenul din timp, încercând să câștige sprijinul colegilor de partid.

În ambele tabere, discuțiile cele mai avansate vizează Bucureștiul, câștigarea Capitalei fiind considerată un semnal important la fiecare rundă de alegeri. PSD va miza, cel mai probabil, pe actualul primar Sorin Oprescu, în condițiile în care acesta, ca edil în funcție, este avantajat de sistemul de alegere într-un singur tur de scrutin.  Dintre liberali vor să candideze pentru Capitală prim-vicepreședintele Ludovic Orban, dar și șeful CJ Ilfov, Marian Petrache. A fost vehiculat și numele Alinei Gorghiu, copreședintele PNL, care a afirmat că va candida dacă i-o va cere partidul. Un alt nume luat în calcul ar fi cel al europarlamentarului Cristian Bușoi. Pe de altă parte,  acesta ar putea fi desemnat să candideze pentru sectorul 1 după ce Andrei Chiliman, primar din 2004, a intrat în vizorul DNA. Pentru același sector, social-democrații iau în calcul numele lui Dan Tudorache, președintele filialei.

Deputatul Dan Cristian Popescu vrea să candideze din partea PNL la Primăria Sectorului 2, în timp ce PSD așteaptă să vadă dacă va avea liste comune cu UNPR, pentru a defila în spatele primarului Neculai Onțanu. Pentru sectorul 3 se conturează o confruntare între primarul Robert Negoiță (PSD) și Sulfina Barbu (PNL). La sectorul 4, cu Cristian Popescu Piedone (ALDE) favorit, PSD speră la liste comune cu ALDE, iar PNL  l-ar putea desemna pe Romeo Raicu. În sectorul 5, unde primarul în funcție, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, postul este dorit de doi parlamentari: Cristian Rizea (PSD) și Ovidiu Raețchi (PNL). Senatorul Gabriel Mutu (PSD) și deputatul Răzvan Mironescu (PNL) şi-au anunţat intenţia de a candida pentru Primăria Sectorului 6, după ce edilul în funcție, Rareș Mănescu, a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat.

Cine vor fi succesorii baronilor?

La Constanța, retragerea din politică a lui Radu Mazăre, anunțată după ce a ieșit din arestul preventiv, pentru acuzații de corupție, stimulează competiția pentru succesiune. PSD l-ar putea arunca în luptă pe actualul primar interimar, Decebal Făgădău. Pentru prima dată după era Mazăre, care a câștigat patru mandate la rând, liberalii simt că ar avea o șansă. În competiție s-au înscris deja europarlamentarul Ramona Mănescu, copreședintele filialei locale Robert Boroianu, consilierul local Iustin Fabian Roman și  directorul CERONAV, Ovidiu Cupșa. La Iași, era pregătită o competiție între edilul în funcție, Gheorghe Nichita (PSD) și președintele CJ, Cristian Adomniței (PNL), pe care liberalii plănuiau să îl „mute” la primărie.

Acum, amândoi au fost suspendați din funcție, în urma acuzațiilor aduse de DNA. Gheorghe Nichita este cercetat sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat că îi folosea pe angajații poliției locale din Iași pentru a o urmări pe fosta sa iubită. PSD nu a declanșat procedurile pentru un nou candidat. În schimb, în PNL discuțiile par destul de avansate după ce  Adomniței,  cercetat sub control judiciar pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, și-a anunțat colegii că nu va candida. Printre numele vehiculate se numără senatorul Dumitru Oprea și șeful organizației municipale, Marius Dangă.

După ce primarul Brașovului, Gheorghe Scripcaru (PNL), a fost acuzat de abuz în serviciu și luare de mită, liberalii nu au stabilit, încă,  o strategie de rezervă. Anterior, ei anunțaseră că Scripcaru va fi sprijinit pentru un nou mandat. Social-democrații din oraș s-au mișcat repede. La trei zile după arestarea preventivă a lui Scripcaru, PSD Brașov l-a desemnat candidat pe Răzvan Popa, fost viceprimar.

Dispute au izbucnit și în ceea ce privește primăria din Cluj-Napoca. Prim-vicepreședintele PNL,Teodor Atanasiu, a tulburat apele anunțând retragerea edilului în funcție, Emil Boc. „Eu cred că Emil Boc nu mai candidează sau sper că se va ţine de cuvânt şi nu va mai candida”, a declarat Atanasiu. Declarația i-a iritat pe foștii membri PDL din filială, dar Boc a evitat un răspuns tranșant. „E prematur să discutăm despre ce va fi peste un an. Eu acum nu dorm nopţile de grija problemei depozitării gunoiului, n-am alte preocupări în acest moment”, a răspuns Boc. Un posibil succesor ar fi finul lui Boc, senatorul Alin Tișe. 

Preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi indirect, prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă