Baronii locali și-au câștigat în Parlament liniștea în fața ANI

de Andreea Nicolae , 25 iunie 2014 - stire actualizata la ora 11:43, 25 iunie 2014
Baronii locali și-au câștigat în Parlament liniștea în fața ANI

Primarii și șefii de Consilii Judeţene care fac parte din conducerea companiilor de utilități publice nu vor mai fi luați la întrebări de inspectorii de integritate, grație unui proiect de lege votat ieri de actuala majoritate. Practic, după un an de încercări, baronii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, sunt la un pas să-și atingă scopul în lupta cu ANI.

Dacă legea va fi promulgată de președintele Traian Băsescu, primarii și șefii de CJ-uri vor fi reprezentanți de drept ai comunității în asociațiile de dezvoltare intercomunitară, asociații înființate chiar de autoritățile locale pentru a atrage fonduri europene și a dezvolta proiecte în regiune, la care acționari sunt consiliile județene și/sau locale. În acest fel, aleșii locali vor ocoli prevederile Legii nr. 161/2003, care-i plasa în incompatibilitate dacă făceau parte, în același timp, și din conducerea regiilor autonome de interes național sau local.

Proiectul, adoptat ieri de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a fost inițiat de șase deputați PSD: Marian Neacșu, Ioan Axente, Gheorghe Frăticiu, Gheorghe Roman, Florin Iordache și Dorel Covaci. De menționat că primul dintre semnatarii proiectului, Marian Neacșu, a fost trimis în judecată, în decembrie 2013, pentru conflict de interese, într-un dosar pornit tocmai de la o sesizare a ANI.

Cine a votat pentru

Proiectul a primit 215 voturi „pentru“, iar grosul acestora a venit de la social-democrați (147). Pentru liniștea aleșilor locali s-au pronunțat și reprezentanții PC, UDMR, PP-DD și ai minorităților naționale, dar și 13 deputați PNL. Restul liberalilor prezenți la ședința de ieri a Camerei, 60 la număr, s-au abținut, așa că voturile „contra“ (doar 36) au venit de la PDL și neafiliați.

Dincolo de faptul că vor beneficia de prevederile noii legi și baronii liberali aflați în conflict cu ANI, începând cu președintele interimar Klaus Iohannis, deputații PNL nici nu aveau cum să voteze altfel. Nu de alta, dar epopeea modificării legislației spre liniștea aleșilor locali a început în timpul USL, iar liderul de atunci al partidului, Crin Antonescu, s-a numărat printre criticii vehemenți ai deciziilor ANI.

Mai precis, informații despre intențiile Guvernului USL de a modifica regimul incompatibilităților pentru aleșii locali (Legea 161/2003) au apărut încă din mai 2013. Inițial, s-a încercat inițierea unei ordonanțe de urgență, iar vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis primarilor și șefilor de CJ-uri că situația va fi rezolvată repede. Nu s-a întâmplat așa, deoarece ordonanța nu a primit avizul Ministerului Justiției. Supărați că nu le este rezolvată „problema cu ANI“, aleșii locali ai puterii au continuat presiunea, amenințând chiar cu proteste în stradă „dacă Guvernul nu va ține cont de problemele aleșilor locali“. Ulterior, alte probleme fierbinți au ocupat agenda Guvernului și a social-democraților (ruperea USL, formarea unui nou executiv, etc.), așa că subiectul a rămas în suspensie. A fost repus în discuție, rapid, în luna aprilie a acestui an, profitând de faptul că în Parlament exista deja proiectul inițiat de cei șase deputați PSD. Proiectul fusese respins de Senat, dar i s-au schimbat brusc șansele la Camera Deputaților, aducându-i-se modificările necesare astfel încât să servească scopului dorit.

Rolul președintelui Băsescu

Odată adoptat de Camera Deputaților, proiectul poate fi atacat la Curtea Constituțională de grupurile parlamentare. După cum arată votul de ieri, sunt șanse minime, însă, ca acest lucru să se întâmple. Apoi, proiectul pleacă la Administrația Prezidențială, spre promulgare. Șeful statului poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea proiectului de lege (procedural, propunerea trece mai întâi prin Senat, apoi prin Camera Deputaților), dar aleșii nu sunt obligați să țină cont de observațiile președintelui. Cu alte cuvinte, dacă actuala majoritate dorește, proiectul poate fi „reexaminat“ în timp-record, de doar câteva zile, după care șeful statului este obligat să-l promulge.

Nume de pe lista beneficiarilor

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost declarat în incompatibilitate, de către inspectorii de integritate, în aprilie 2013, pentru că ar fi avut și calitatea de reprezentant al municipiului în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu. În septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat câștig de cauză liberalului, dar decizia nu era definitivă. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Iohannis declara că, dacă pierde procesul pe incompatibilitate cu ANI, va renunța la funcția ­publică pe care o are. Tot atunci, primarul susținea că trebuie modificată legea astfel încât să nu mai existe acest tip de incompatibilitate: „După părerea mea, primarul este cea mai ­potrivită persoană pentru a reprezenta uniunea administrativ-teritorială și în adunarea de dezvoltare ­intercomunitară, și în adunarea generală a acționarilor. O astfel de ­modificare a legislației aș ­considera-o binevenită“.

Asemenea actualului său șef de partid, vicepreședintele PNL Aristotel Căncescu a fost și el declarat incompatibil și, în martie 2014, a câștigat în instanță lupta cu ANI. Decizia Curții de Apel Brașov putea fi însă atacată cu recurs.

Probleme de incompatibilitate și cu ANI are și baronul de Hunedoara Mircea Moloț. Șeful CJ Hunedoara a fost găsit în afara legii deoarece făcuse parte și din AGA a SC Drumuri și Poduri SA Deva. Moloț a contestat decizia ANI, dar a pierdut la Curtea de Apel Alba Iulia. Procesul său se derulează acum la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar următorul termen a fost stabilit pentru 15 octombrie 2014.

Tot în 2013, ANI l-a declarat incompatibil pe baronul de Constanța Nicușor Constantinescu. Inspectorii de integritate îi reproșau președintelui CJ Constanța că a deținut, simultan, și calitatea de reprezentant al județului în AGA a SC RAJA SA Constanța. Procesul Constantinescu-ANI a debutat la Curtea de Apel Constanța pe 20 februarie 2014, iar următorul termen a fost stabilit în 18 septembrie 2014.

Odată intrate în vigoare noile prevederi, în cazul acestora și al altor zeci de aleși locali care au contestat în instanță concluziile ANI judecătorii vor pronunța, cel mai probabil, decizii favorabile. De asemenea, alți primari și șefi de CJ-uri aflați în curs de verificare de către inspectorii de integritate vor răsufla ușurați, deoarece anchetele vor fi stopate.

Potrivit unei declarații de anul trecut a președintelui ANI, Horia Georgescu, Agenția identificase 50 de cazuri de incompatibilitate generate de apartenența la asociațiile de dezvoltare intercomunitară. Precizarea a venit după ce reprezentanții puterii au încercat să acrediteze ideea că nu mai puțin de 1.200 de aleși au ­probleme cu ANI, pentru a justifica necesitatea modificării rapide a legislației.

„Ne așteptăm la ce e mai rău. Este un nou moment de tipul marțea neagră.“ 

Comentarii

 • Cozmin

  25 iunie 2014 10:15

  Hotii, coruptii si infractorii din pnl si PDL trebuie sa formeze un alt partid, care sa se alieze cu psd si pp-dd-otv.Oamenii cinstiti, corecti, competenti din PDL si pnl trebuie sa formeze un alt partid care sa se alieze sau sa fuzioneze cu PMP, FC, NR, PNTcd, PER.Daca in alegeri va cistiga coalaitia hotilor si infractorilor din jurul psd, nu avem ce face. Dar nu sunt atitia retardati in tara care sa-i voteze

  raspunde comentariului
 • adrisant mincinos

  25 iunie 2014 9:17

  Ceea ce spuneti Dvs. a fost lamurit demult.Spus pe romaneste este o mare minciuna ,tipic comunistilor.Veti vedea reactia UE .

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  25 iunie 2014 8:40

  Transparenta ,numai transparenta,permite controlul eficient in democratii.Legi care împiedica transparenta sunt lipsite de legitimitate. Coruptia se dezvolta in conditii de intransparenta.Dr.samarescu

  raspunde comentariului
 • victor

  25 iunie 2014 8:01

  Corbule,ai mare dreptate, ne-am dus pe copca!

  raspunde comentariului
 • victor

  25 iunie 2014 7:58

  Corbule, ai mare dreptate, ne-an dus pe copca!

  raspunde comentariului
 • Mafi Otul

  25 iunie 2014 7:56

  O lege care legifereaza faradelegile alesilor, care primesc unda verde pt a face escrocherii legale.Mafioti din Romania, felicitati-va, caci tocmai ati defiintat ANI !Mafioti din Romania,bucurati-va, caci tocmai ati desfiintat democratia !!!Mafioti din Romania, uniti-va, pentru a desfiinta si DNA !!!

  raspunde comentariului
 • Ela

  25 iunie 2014 2:30

  PNL-ul a dat de belea cu candidatura la presedentie. Iohannis e incompatibil. Legea nu va trece. Basescu o va trimite la Curtea Constitutionala unde va zace o luna doua, dupa care se va spune ca nu este constitutionala. In acest timp Bruxelles-ul va lua foc pentru aceasta lege. Ponta va scapa de Iohannis ca adversar la prezidentiale. Lucru infinit mai importantant pentru el, decat spagile baronimii psd. Pe de alta parte, tinand cont ca legea a fost votata si de o parte dintre liberali, vedem ca Ponta !!! avea dreptate cand spunea ca "USL exista"!! Asa ca PNL-ul trebuie sa caute pe alcineva dar nu pe Antonescu pentru ca nu merge deloc cu ciorba reincalzita. Ar putea sa renunte si sa lase PDL-ul sa desemneze candidatul, dar nu cred ca PNL-ul va accepta asa ceva. Oricum sunt intr-un mare *****. PDL-ul ar trebui sa se trezeasca urgent si sa rupa orice intelegere cu falsii liberali, daca doresc sa mai existe ca partid. Nu acesta este drumul onorabil, chiar daca Blaga a gresit orice om este supus greselii mai poate indrepta lucrurile.......Incurcate sunt căile Domnului i nu au nici indicatoare! ...

  raspunde comentariului
 • Catavencu

  25 iunie 2014 0:11

  Asa, ca sa intreb de ce nu se numesc astia ''Banditii Locali''?

  raspunde comentariului
 • ion

  24 iunie 2014 23:52

  Da frate,baronii locali sunt intangibili!am inteles.Sa vad ce fac s si cum imi planific si plec din tara asta!!!!

  raspunde comentariului
  • Maia

   25 iunie 2014 8:05

   De ce bateti campii? parlamentul nu a facut decat sa armonizeze legislatia romaneasca la cerintele UE.In martie ANI a primit o scrisoare de la directoare DG Regio in care i se spune in clar As dori de asemenea sa atrag atentia asupra regulilor de incompatibilitate pentru functionarii locali alesi atunci cand fac parte din Asociatii de dezvoltare inter-municipala ADI si afaceri publice locale. ADI au fost create in numeroase locuri, cu scopul de a gestiona serviciile publice care nu pot fi gestionate la nivel municipal, atat in sectorul apei, sectorul deseurilor unde sunt gestionate la nivelul consiliilor regionale sau pentru proiecte urbane, incluzand transportul urban. Scopul este de a netezi si eficientiza procesul de luare a deciziilor, adunand intr-un singur organism factorii de decizie competenti, municipalitati sisau consilii judetene, reprezentate de catre primari si presedinti. Participarea activa a acestor functionari este cruciala pentru a asigura aprobarea si eficacitatea deciziilor luate de catre ADI in sectorul lor de competenta. Comisia Europeana Nu poate fi neobisnuit ca anumiti functionari locali alesi, ca membri ai ADI, sa fie in acelasi timp membri ai consiliului de operatori publici Unii din comentatori bat campii ca si jurnalistul fie din rea intentie, fie din prostie si lipsa de informare.

   raspunde comentariului
 • nicol

  24 iunie 2014 22:50

  horia georgescu al doilea mircea basescu din romania ,afaceri cu romi din oltenia din noiembrie mars la bulau cu basescu mircea

  raspunde comentariului
 • corbu

  24 iunie 2014 22:19

  Romania, tara hotilor, sustinuti de un Parlament mafiot, dirijati de capii caracatitei comunisto-securiste. Vai biata Romanie, ce blestem crunt te-a lovit!

  raspunde comentariului
  • cal batran

   25 iunie 2014 7:55

   Corbule, ai mare dreptate, ne-am dus pe copca!

   raspunde comentariului
  • cal batran

   25 iunie 2014 7:54

   Corbule, ai mare dreptate, ne-am dus pe copca!

   raspunde comentariului
  • adrian

   24 iunie 2014 23:22

   hotii nu au nicio vina, ei fac ce si-au propus. cine i-a pus acolo? voi, 7.4...........lua-v-as mmm in pppp.............

   raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design