Alegerile pentru șefiile organizațiilor locale ale PNL marchează revenirea sau reconfirmarea unor lideri ale căror filiale au obținut scoruri slabe la scrutinul de anul trecut. În multe filialele, alegerile au fost însoțite de scandaluri și acuzații reciproce.
Congresul PNL din 17 iunie, în care va fi votat noul președinte al partidului, este precedat de alegeri în teritoriu pentru șefia organizațiilor locale. În focul bătăliei interne, liberalii par să fi uitat că imediat după alegerile parlamentare din decembrie 2016 s-au angajat să nu mai voteze în funcții de conduceri lideri care să fi obținut sub media partidului de 20%.
Cristian Bușoi a fost ales, recent, președinte al PNL București, fiind singurul candidat pentru acest post. El a condus PNL București și la alegerile parlamentare de anul trecut, cand organizația sa a obținut doar 11,9% . Este adevărat că Bușoi a fost în situația ingrată de a încerca să refacă situația PNL București după eșecul de la alegerile locale, când președintele filialei locale, Cătălin Predoiu a obținut doar 11% în cursa pentru Primăria Capitalei. Bușoi a trecut în revistă motivele care au dus la eşecul electoral din 2016. „Din păcate, unele greşeli de implementare de la locale s-au repetat şi la alegerile parlamentare. Colaborarea cu domnul Dacian Cioloş s-a dovedit neconvingătoare, astfel încât PSD a prins avânt să-şi promoveze miniciunile şi pupulismele din acea campanie”, crede Bușoi.
Învinși în 2016, reformatori în 2017
De menționat că, recent, Anca Boagiu a revenit în fruntea PNL sector 2 pe care a condus-o și la alegerile locale de anul trecut. Atunci, Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la primăria de sector, ieșit pe locul 2, a acuzat-o că nu l-a sprijinit suficient în lupta cu PSD. De altfel, după alegerile locale, Boagiu s-a „refugiat” în Maramureș, obținând un loc de deputat din partea acestui județ. În PNL Sector 2, au existat acuzaţii potrivit cărora Anca Boagiu a refuzat, atât la alegerile din anul 2016, cât şi la cele organizate anul acesta, să treacă pe liste şi să ofere drept de vot celor care au venit să îşi achite cotizaţia la partid, potrivit unor surse din PNL. De asemenea, Dan Cristian Popescu a fost acuzat că oferă stimulente financiare pentru cei care votează împotriva Ancăi Boagiu. Anca Boagiu a fost aleasă cu 321 de voturi, constracandidaţii săi, Adrian Neacşu şi Remus Borcoş obţinând 48, respectiv patru voturi. A revenit în prim-plan și Viorel Cataramă, ales prim-vicepreședinte al filialei.
Fostul primar interimat al Capitalei, Răzvan Sava, a fost ales preşedinte al PNL Sector 4. Răzvan Sava a candidat la alegerile locale pentru fotoliul de primar al Sectorului 4. El a devenit celebru după ce a parafat un parteneriat de susţinere cu Cristian Popescu Piedone, trimis în judecată în dosarul „Colectiv” şi s-a pozat cu acesta pictat pe faţă într-un parc din Bucureşti. Chiar dacă a defilat în campanie alături de Piedone, Sava a pierdut alegerile,
La rândul său, Florin Alexe a fost reales președinte al PNL sector 3, cu doar trei voturi împotrivă. Alexe a condus filiala la alegerile locale de anul trecut, când candidatul PNL la primăria de sector, Cristina Pocora, s-a clasat pe locul 3 cu 8,88% din voturi.
În urma alegerilor interne şi Cristian Olteanu şi-a reconfirmat mandatul de preşedinte al filialei PNL Sector 5.
Umbra lui Fenechiu, peste alegerile din PNL Iași
În Iași, supremația este disputată de două tandemuri de candidați pentru șefia organizației județene și municipale. De o parte se află tandemul Costel Alexe (județ) -Marius Bodea (municipiu), ambii lansați în politică de Relu Fenechiu , aflat în închisoare în urma unei condamnări pentru corupție. Alexe a fost consilierul lui Relu Fenechiu și a condus până în septembrie 2016 organizația județeană. La rândul său, deputatul Marius Bodea a obținut, în trecut, mai multe funcții grație sprijinului lui Fenechiu.
De partea cealaltă a baricadei, istoricul Dorin Dobrincu, fost șef al Arhivelor Naționale, și-a anunțat candidatura la șefia organizației municipale iar omul de afaceri Dorin Cristea vrea preluarea conducerii filialei județene. Cei doi au acuzat existența în carul PNL Iași a unei „cooperative„ care blochează exercițiul democratic. Dobrincu a precizat că este anormal ca cineva să fie și arbitru și jucător, nominalizându-l pe Marius Bodea, care este candidat la șefia PNL Iași, dar și parte a comisiei de organizare a alegerilor interne.
Este scandal și în PNL Constanța. După ce a pierdut competiția pentru șefia organizației municipale, senatorul Vergil Chiţac vrea aribtrajul conducerii centrale a PNL. El îl acuză pe preşedintele organizaţiei judeţene, Gheorghe Dragomir, că ar fi convocat ilegitim şedinţa extraordinară în cadrul căreia a fost aleasă o nouă conducere la filiala municipală. Chițac a precizat că nu-l va accepta pe omul de afaceri George Muhscină drept lider de filială și acuză faptul că „de ani de zile, PNL la Constanţa este asistatul social al PSD”. ”Este total neadevărat, alegerile au fost corecte. Sunt dezamăgit, mai ales că el a fost tolerat în PNL. A promovat rapid în partid și nu a înțeles mecanismele interne. Regret că s-a întâmplat așa, ne știam de copii”, a reacționat Dragomir.
Și alegerile din PNL Craiova s-au desfășurat cu scandal și acuze reciproce din partea celor cinci candidați la funcția de președinte al organizației și a susținătorilor acestora. Înainte de alegeri, Ionuț Stroe a fost înlocuit din funcția de președinte interimat al PNL Craiova de Mario Oprea iar decizia a fost contestată la centru. Stroe a atras atenţia, cu câteva zile înainte de organizarea alegerilor , că pentru favorizarea conducerii interimare s-ar fi trecut la măsuri precum la convocarea la şedinţa de alegeri într-un mod selectiv, iar unei bune părţi a membrilor nu li s-a mai permis plata cotizaţiilor, în timp ce altora le-a fost achitată „din oficiu“. Senatorul Mario Ovidiu Oprea a fost ales președinte al PNL Craiova cu 227 , deputatul Ionuț Stroe a obținut 110 voturi iar consilier județean Marcel Marcea – 104 voturi.
În Arad, fostul ministru de InterneTraian Igaş îl atacă pe Gheorghe Falcă, actualul lider al filialei judeţene a PNL şi fostul coordonator naţional al campaniei liberalilor, după ce primarul Aradului a anunţat că vrea un nou mandat în fruntea partidului. „Acei strategi care ne-au împins la dezastru mai vor încă o tură la butoane!!! Mă întreb pentru cine!? Pentru ei, pentru PSD, că a început să se cam usuce totul în urma lor”, a comentat Igaș, lăsat fără loc eligibil de Falcă la alegerile parlamentare.