6.7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăTechAdiana Săftoiu: Nu am avut nicio legătură cu numirea lui Munteanu

Adiana Săftoiu: Nu am avut nicio legătură cu numirea lui Munteanu

Prim-vicepreşedintele PNL Adriana Săftoiu a precizat, duminică seara, pe pagina sa de Facebook, că nu are nicio legătură cu numirea lui Marian Munteanu drept candidatul partidului la Primăria Capitalei.

Mai mult, Săftoiu a spus că ea a fost singura persoană care s-a împotrivit prezentării lui Munteanu drept un reprezentant al „societății civile”. 

„Răspunsul meu pentru colegii mei de generație la bănuiala că aș fi avut vreo legătură cu această numire(de văzut postarea Romaniței Constantinescu): „Nu, n-am nici o legătură cu această numire. E deja asumată persoană care l-a condus în birourile PNL. Ba din contră, în ședința unde a fost validat-COU- am fost singura persoană care am spus că nu e cazul să fie prezentat ca o persoană reprezentând „societatea civilă”, că a candidat fără succes în 1992 și nu a avut nici o rezervă să devină candidatul partidului lui Măgureanu, drept urmare are un aspirant trecut politic”, a scris Adriana Săftoiu pe Facebook.

Totodată, ea a calificat drept „misterioasă” promovarea lui ca șef al Ligii Studenților”. Mai mult, prim-vicepreședinta PNL a spus că liberalii „vor dovezi”, „fapte” pentru reproșurile care i se aduc lui Marian Munteanu. 

„Despre cât de amețitoare a fost promovarea lui din șeful ASCR – așa l-am cunoscut înainte de 1989, fiind anul II, el anul III- șeful Ligii Studenților, păna în ziua de astăzi nimeni nu a clarificat misterioasă „transformare”. Când spun clarificat, am în vedere faptul că, din păcate, colegii mei ( adaug aici, PNL) vor „dovezi” pentru ceea ce se spune că ar gândi. Textele lui M Munteanu li se par insuficiente. Vor fapte, probabil! Din fericire, pană acum nu s-au materializat aceste „texte”, a mai scris ea.

Marian Munteanu a fost desemnat, marţi, candidatul PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, după anunţul spectaculos făcut de Ludovic Orban de retragere din cursă, în urma audierii la DNA, care a dispus cercetarea sa penală sub control judiciar. Astfel, înțelegerea a prevăzut că partidul îi va sprijini candidatura la PMB, iar Munteanu să se înscrie în partid. Vineri, el  și-a depus adeziunea la PNL, la organizația Sectorului 1. 

Citește și: Petre Roman, despre Marian Munteanu şi mişcarea legionară

Munteanu a fost contestat de mai multe ONG-uri, care au cerut PNL să îi retragă candidatura pentru PMB, pe motiv că nominalizarea reprezintă „o ofensă adusă valorilor democratice ale societății în care trăim”.

Astfel, reprezentanții mai multor organizații precum: IPP, Societatea Academică din România, Centrul FILIA, Romani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Socială și Studii, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, ACCEPT, Euroregional Center for Public Initiatives și Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi au precizat că Marian Munteanu „a avut și are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată” și că „promovează un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste, incompatibil cu valori democratice si chiar constituționale”.

În replică, liberalii i-au luat apărarea, susținând că  nu există probe care să ateste că Marian Munteanu ar fi „apropiat de extrema dreaptă”.  Ei au solicitat celor care întrețin acest discurs „plin de neadevăr” să aducă probe „care ar putea, eventual, să susțină acuzele pe care i le aduc domniile lor”. Mai mult, PNL a amintit de implicarea lui Munteanu în Revoluția din decembrie 1989.

Citește și: Vasile Blaga, lămuriri despre candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei

Totodată, presa a scris în mai multe rânduri și despre posibile legături de afaceri între Marian Munteanu și fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu. Munteanu el a respins acuzațiile. „Eu nu am fost sprijinit de Virgil Măgureanu, ci am avut atunci o discuție cu mai multe partide. El nu m-a sprijinit și minte că așa e în fișa postului lui. De 7-8 ani de zile nu am mai vorbit deloc cu Măgureanu”, a declarat Munteanu la Antena 3.

Între 1992 și 1995, Munteanu a condus orga­nizația Mișcarea pentru România, mișcare care a preluat idealuri legionare. În 2000, Alianța Națională (PUNR-PNR, partidul înființat de Virigil Măgureanu) l-a desemnat candidat pentru președinție. A acceptat dar, ulterior, s-a retras.

În Proclamația Alianței Noastre, publicată în urmă cu trei săptămâni, Munteanu propune „blocarea oricăror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrângere, actualul profil – etnic, cultural sau religios – al României“. 

Citește și: Marian Munteanu le răspunde celor care îl acuză că e LEGIONAR

În vârstă de 54 de ani, Marian Teofan Dragoş Munteanu este de profesie etnolog. El este cunoscut de public ca un activist civic român contemporan, membru al rezistenţei împotriva dictaturii comuniste, fiind unul dintre reprezentanţii marcanţi ai mişcărilor pentru drepturi civile şi instaurare a democraţiei în România (1989-1991), lider al demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii, 1990.  În anii 1988-1989 a fost arestat şi interogat în mai multe rânduri, fiind învinuit de „propagandă creştină, ostilă ideologiei marxist-leniniste“, principala acuzaţie fiind aceea de discipol al gânditorului Petre Ţuţea. În pofida presiunilor şi ameninţărilor, a refuzat să colaboreze cu securitatea.

Citește și: Grupul pentru Dialog Social lansează o petiție împotriva candidaturii lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei

 

Cele mai citite

Peste 4.700 de Solicitări la SABIF în perioada sărbătorilor

Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) a gestionat un volum impresionant de solicitări în perioada 31 decembrie - 3 ianuarie, cu un total de 4.709...

China extinde subvențiile pentru consum, incluzând și smartphone-uri și ceasuri inteligente

China va extinde în 2025 programul național de subvenții pentru consum, incluzând pe listă și telefoanele mobile inteligente, tabletele și ceasurile inteligente, alături de...

Ministerul Finanțelor va împrumuta de la bănci 5,77 miliarde de lei în ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor a anunțat că, în luna ianuarie 2025, va organiza împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei. La această...
Ultima oră
Pe aceeași temă