Un mic burghez foarte generos cu PSD. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, donaţie din venituri nejustificate ale tatălui. Principalele hibe din declarațiile de avere ale viitorului prim-ministru

de Sorin Semeniuc , 03 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 08:13, 04 ianuarie 2017
Un mic burghez foarte generos cu PSD. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, donaţie din venituri nejustificate ale tatălui. Principalele hibe din declarațiile de avere ale viitorului prim-ministru

O treime din venituri donate partidului (în dauna datoriilor personale de 70.000 de euro), un apartament vândut tatălui care, de fapt, nu prea avea bani să-l cumpere, „omiterea“ declarării acțiunilor soției într-o firmă. Acestea sunt principalele hibe din declarațiile de avere ale viitorului prim-ministru.


Pe aceeași temă: Incompatibili, plagiatori, puşcăriabili şi amicii SRI. Lista neagră a miniştrilor din cabinetul GrindeanuÎn administrarea bunurilor personale, logica de politician nu coincide cu deciziile pe care le-ar lua o persoană obişnuită. O demonstrează mai multe menţiuni din declaraţiile de avere ale premierului desemnat, Sorin Grindeanu, şi ale tatălui său, Nicolae Grindeanu, fost lider al PSD Caransebeş. „România liberă“ i-a trimis prim-ministrului social-democrat 11 întrebări legate de aceste declaraţii, dar nu am primit un răspuns până la ora redactării acestui articol.

Plin de datorii, dar generos cu partidul

Pe 24 octombrie 2012, Grindeanu Junior a donat 22.500 lei către PSD, partidul care-l pusese pe listele pentru alegerile parlamentare care urmau în acel an. Era vremea USL şi a dezagregării PDL, deci o astfel de nominalizare însemna în proporţie covârşitoare alegerea ca parlamentar. În final, Uniunea Social Liberală  a obţinut circa 400 din cele 600 de locuri de deputat şi senator.

Suma de 22.500 de lei reprezenta 28% din cei 80.913 lei (inclusiv alocaţia copilului) declaraţi de Sorin Grindeanu drept venituri pe 2012, două luni mai târziu, după ce a fost ales deputat. Altă cheltuială însemnată a familiei, la acel moment, era rata la un credit de 52.400 euro, contractat pe 28 de ani, în 2007. O rată cuprinsă între 1.500 şi 2.000 de lei pe lună ar fi însemnat ca alţi 22-29% din veniturile familiei Grindeanu să meargă anual la bancă. În plus, cu un an înainte, actualul premier desemnat împrumutase, pentru doi ani, 20.000 de euro de la soţul colegei de acţionariat a soţiei la o farmacie. Ulterior, termenul de rambursare al datoriei a fost prelungit cu trei ani.


Cel mai citit articol: Andrei Pleşu îl desfiinţează pe Liviu Dragnea. Scriitorul spune că liderul PSD, şmecherul „de vocaţie”, este mai periculos decât Victor PontaCu atât mai ciudată pare, în aceste condiţii, donaţia către PSD. Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis, în ultima vreme, mai multe anchete referitoare la finan­ţarea partidelor cu bani negri, legea care prevedea modalităţile de a vira bani în contul formaţiunilor politice fiind schimbată. Două dintre întrebările către premierul desemnat au fost dacă banii donaţi îi aparţineau şi de ce a ales să facă acest gest, aparent, în detrimentul familiei.

Grindeanu i-a vândut tatălui un apartament

În martie 2016, Sorin Grindeanu i-a vândut tatălui său un apartament de 41 de metri pătraţi pe care îl deţinea în municipiul Timişoara. Imobilul fusese moştenit de soţia sa, Mihaela Teodora, în 2009. Suma declarată pentru această tranzacţie a fost de 30.000 de euro. Asta, în condiţiile în care, pe 8 noiembrie 2016, pentru un apartament cu 2 camere, de 43 de metri pătraţi, semidecomandat, etaj 3/4, confort 2, imobil situat la câţiva zeci de metri de apartamentul Grindenilor, se cereau 45.000 de euro, potrivit ofertei firmei imobiliare Eugene Estate.


Pe aceeași temă: O cunoscută jurnalistă îl demolează pe Sorin Grindeanu: Rânjea ca o slugă penibilă la dreapta reîncarnării lui Tănase Scatiu
O cunoscută jurnalistă i-a desfiintat pe Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea, revoltată de imaginea celor doi din momentul în care liderul condamnat al PSD a anunțat noua numire pentru funcția de prim-ministru. Citiți aici tot articolul!


Grindeanu senior, care a depus şi el declaraţie de avere în aprilie 2016, în calitate de candidat la funcţia de consilier judeţean în Caraş-Severin, a raportat achiziţia în document, dar justificarea banilor necesari cumpărării imobilului ridică nişte semne de întrebare. Comparând menţiunile lui Nicolae Grindeanu din documentele semnate în iunie 2015 şi aprilie 2016, reiese că nu a vândut nimic (în declaraţii există o rubrică unde trebuie scrise toate vânzările de bunuri imobile din ultimele 12 luni) şi nu a făcut credite. În aprilie 2016 (la o lună după achiziţie), el şi soţia au men­ţionat venituri totale anterioare 144.776 lei, în timp ce unul dintre conturi a crescut cu 10.000 de lei. 

 Tatăl a cheltuit cu 50.000 de lei mai mult decât veniturile

Sorin Grindeanu a trecut, tot în aprilie 2016, o donaţie de 10.000 de euro de la tată. Aşadar, ar reieşi că Grindeanu Senior a avut venituri totale de circa 145.000 de lei şi a cheltuit 180.000 de lei cu fiul său (apartament plus donaţie). Așadar, în 2016, tatăl premierului desemnat a cheltuit mai mult cu 35.000 de lei decât a câștigat, fără a lua în calcul cheltuielile cu întreținerea și alimentația, care nu puteau fi mai mici de 1.000 de lei lunar. Așadar, aproape 50.000 de lei nejustificați de tatăl lui Sorin Grindeanu. O sumă aproximativ egală cu donația către fiul său, de 10.000 de euro.

Singura explicaţie plauzibilă pentru această situaţie pare a fi legată de dispariţia din declaraţia de avere din 2016 a unui apartament deţinut anterior de Grindeanu Senior în Caransebeş, dar acest lucru nu este raportat în document. Nici tatăl premierului desemnat nu a putut fi contactat.   

Prietenul de la farmacie, director la aeroport

Soţia lui Sorin Grindeanu este asociat majoritar la firma DuoFarm SRL Dumbrăviţa, societate care administrează activitatea unei farmacii, dar premierul desemnat nu a declarat niciodată acest lucru în declaraţiile de avere din perioada 2012-2016. Conform legii, pentru acestă omisiune, Agenţia Naţională de Integritate l-ar putea denunţa pe Grindeanu la Parchet pentru fals în declaraţii. DuoFarm, înfiinţată în 2004, a înregistrat o premieră după 2009: o pierdere netă de aproape 155.000 de lei, la o cifră de afaceri de 1,1 milioane lei. Este cea mai mare pierdere raportată în primii 11 ani de activitate, cel mai mare profit fiind înregistrat în 2012: aproape 64.000 de lei.

Co-asociat la această firmă este Tiana Taropa, soţia lui Lucian Taropa, bărbatul care i-a împrumutat lui Grindeanu 20.000 de euro în 2011. Şi el angajat, la acel moment, la DuoFarm, Lucian Taropa a fost ales, în 2012, consilier local în Consiliul Local Timişoara din partea PP-DD. În 2016, a fost reales, de data aceas­ta din partea PSD, partidul lui Grindeanu. După alegerile din 2012, Taropa, care încasa o sumă modică de la DuoFarm, a devenit director de marketing la Aeroportul Timişoara, entitate subordonată Ministerului Trans­porturilor condus atunci de Relu Fenechiu. Ulterior, Taropa a avansat, ajungând director administrativ. Presa locală din Timiş a scris că Grindeanu şi Taropa ar fi buni prieteni.

Sorin Grindeanu a trecut, tot în aprilie 2016, o donaţie de 10.000 de euro de la tată. Aşadar, ar reieşi că Grindeanu Senior a avut venituri totale de circa 145.000 de lei şi a cheltuit 180.000 de lei cu fiul său (apartament plus donaţie). Așadar, în 2016, tatăl premierului desemnat a cheltuit mai mult cu 35.000 de lei decât a câștigat.

 

 

Comentarii

 • Groza

  03 ianuarie 2017 20:09

  Acesta este inceputul.Sa vedeti ce urmeaza.Daca este de buna credinta ce a promis se poate realiza dar prin marirea dificitului.

  raspunde comentariului
 • Vigilenta cetateneasca

  03 ianuarie 2017 17:30

  Trebuie sa fim extrem de atenti la evolutia datoriei statului! PSD nu are cum sa acopere in mod normal si cinstit toate pomenile promise in campanie, concomitent cu reducerile de taxe, fara a creste datoria nationala, chiar daca ar face taieri de la investitii si din diverse sectoare! In calitate de cetateni, sa cerem sa ni se raporteze valoarea datoriei nationale, luna de luna!

  raspunde comentariului
 • Este posibil

  03 ianuarie 2017 17:26

  ca amicitia cu mogulii Cristescu sa fie explicatia!

  raspunde comentariului
 • Gh.Stoian

  03 ianuarie 2017 13:03

  Nu ne maiamarati sufletul Dle Semeniuc ! Stim prea bine ca toata haita asat psd si alde este doar o cloaca ******** de hoti !

  raspunde comentariului
 • dan

  03 ianuarie 2017 9:09

  sinteti presa lui Iohannus si Basescu nu ma mir ca scrieti asa ceva ,..disperati ca v-au cazut borfasii din functii.

  raspunde comentariului
  • "DE LA PREFECTURA TELEORMAN"

   03 ianuarie 2017 14:02

   Linistete-te tavarise "CAPORAL" dan !Penalul dragnea ti-o bagat PROGENITURA in GUIVERN !

   raspunde comentariului
  • ilidia

   03 ianuarie 2017 11:54

   Cred ca ar cam trebui sa te "cauti"...la cap.

   raspunde comentariului
 • nelu

  03 ianuarie 2017 3:01

  Dragi romanni singele nostru a curs pentru Romania si un mic burgez sau cum se crede face DONATII????Eu vreau Securitatea Adevarata . Sunt baieti care pot vorbi 4 limbi straine pot folosi orce Arma de foc si pot conduce Elicoptere in orce moment si ne pot apara de Teroristi. Asta avem noi nevoie ACUM.BAIETI am nevoie de VOI pentru TARA noastra FRUMOASA. Cautatil pe COVRIG si pe urma facem TOTUL

  raspunde comentariului
 • Cristian

  03 ianuarie 2017 1:18

  un alt golabash pesedist se pare ca romanii au facut adictie la ei!

  raspunde comentariului
 • nelu

  03 ianuarie 2017 1:10

  Nu vedeti ca il doare in fund de ROMANIA ?????????Baieti din Securitatea Adevarata hai sa punem ROMANIA pe PICIOARE. COVRIG POATE FACE ASTA. era mic in hargita . Acum este MARE si Roman mai Roman decit toti Romanii. Tot respectul meu EL.Astazi este General pe Drept si iubeste romanii ,COVRIG ministerul de Interne vreau sa am contact cu el BAIETI.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design