Deputatul Victor Ponta s-a folosit de calitatea de deputat pentru a obține informații confidențiale despre complexele energetice Turceni și Rovinari în perioada 2006 – 2007. Întîmplător sau nu, după ce Ponta a obținut aceste informații, Dan Șova a încheiat contracte cu cele două complexe energetice. Iar de sumele primite de Șova de la Turceni și Rovinari a beneficiat și Ponta.
Camera Deputaților refuză să pună la dispoziție datele publice referitoare la activitatea lui Ponta ca membru al Comisiei de anchetă parlamentară pentru analiza activității Ministerului Economiei și Comerțului.
Cum a intrat Ponta în posesia informațiilor confidențiale
„România liberă” a demonstrat aici cum a intrat Ponta în posesia unor informații confidențiale despre complexele energetice Turceni și Rovinari ca membru al Comisiei de anchetă parlamentară pentru analiza activității Ministerului Economiei și Comerțului. Cum Camera Deputaților, însă, nu a făcut publice documentele acelei comisii de anchetă, am cerut Camerei conduse de Valeriu Zgonea să ne pună aceste documente la dispoziție.
Citește și: EXCLUSIV RL. Cum s-a folosit Ponta de informații confidențiale
Procurorii au închis comisia de anchetă
Prin biroul de presă, Camera Deputaților a oferit două răspunsuri. Iată-l pe primul: „Referitor la cererea dvs. formulată în temeiul Legii nr. 544/2001, înregistrată la Biroul pentru informare publică și relația cu societatea civilă cu nr. 431/09.06.2015, vă comunicăm următoarele:
Așa cum este publicat și pe site-ul Camerei Deputaților, în ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților din data de 4 iunie 2007 s-a luat act de faptul că activitatea Comisiei de anchetă parlamentară pentru analiza activității Ministerului Economiei și Comerțului a încetat de drept conform dispoziţiilor art. 74 alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputaților, înainte ca aceasta să elaboreze un Raport, ca urmare a informării transmise de Ministerul Public, conform căreia “analiza funcționării pieței de energie electrică și a modului în care au fost încheiate contractele de furnizare a energiei electrice, inclusiv termene de furnizare, prețuri și cantități, precum și derularea contractelor de investiții în sectorul energetic fac obiectul unei anchete judiciare”.”
Care a fost activitatea lui Ponta în comisia de anchetă?
În replică la acest răspuns al Camerei Deputaților, am cerut, totuși, să primim informații referitoare la ședințele Comisiei de anchetă parlamentară pentru analiza activității Ministerului Economiei și Comerțului (prezență, subiecte discutate, stenograme etc.). Relevanța acestor informații este foarte mare, întrucît ar demonstra cu probe oficiale implicarea parlamentară a lui Victor Ponta într-un conflict de interese: Ponta s-a folosit de informații confidențiale care i-au adus bani prin intermediul contractelor lui Dan Șova.
Zgonea a secretizat activitatea parlamentară a lui Ponta
Al doilea răspuns al Camerei deputaților, însă, probează doar că Valeriu Zgonea (cel care avizează comunicările biroului de presă al Camerei) a decis secretizarea informațiilor publice referitoare la implicarea lui Ponta în cazul Turceni și Rovinari. Iată și acest al doilea răspuns al Camerei Deputaților: „După cum vi s-a comunicat anterior, Comisia de anchetă parlamentară pentru analiza activității Ministerului Economiei și Comerțului și-a încetat de drept activitatea, fără a întocmi raport, ca urmare a începerii unei anchete judiciare avînd ca obiect investigarea acelorași fapte.
Conform art. 74 alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputaților, în astfel de situații, la documentele unei comisii parlamentare de anchetă pot avea acces numai organele de urmărire penală”.
Camera Deputaților minte, accesul la informații nu este interzis
De data aceasta, însă, Camera Deputaților s-a folosit de o minciună. Articolul 74, alineatul 2, din Regulamentul Camerei Deputaților nu interzice accesul publicului la documentele unei comisii de anchetă. Iată ce spune articolul 74, alineatul 2: „O anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhiva Camerei Deputaţilor”. Așadar, Regulamentul Camerei Deputaților spune doar că procurorii „pot avea acces la toate documentele”, nicidecum că doar procurorii pot avea acces. Regulamentul, așadar, oferă o posibilitate de acces la informații procurorilor, însă nu interzice cetățenilor accesul la informații.