-1.4 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportZece motive pentru demisia lui Victor Ciorbea. Cum a devenit fostul premier...

Zece motive pentru demisia lui Victor Ciorbea. Cum a devenit fostul premier țărănist avocatul PSD și al penalilor

Avocatul Poporului s-a concentrat pe apărarea intereselor PSD și a drepturilor politicienilor și afaceriștilor aflați după gratii. Demisia lui Victor Ciorbea din postul de Avocat al Poporului este cerută de peste 137.000 de oameni care au semnat o petiție online în acest sens, depusă ieri la sediul instituției.
 
 
Picătura care a umplut paharul a fost faptul că Victor Ciorbea a contestat la Curtea Constituțională (CCR) legea care le interzice condamnaților penal să facă parte din guvern, motiv pentru care Liviu Dragnea nu a putut deveni premier. “ Bieți oameni care nu știu despre ce e vorba și nu au avut nici răbdarea și nici interesul să citească excepția pe care am formulat-o”, a replicat, pe un ton superior, Ciorbea.
Cel mai recent demers al său vine pe linia pro-PSD pe care a mers de când conduce instituția. În aprilie 2014, Ciorbea, fost premier din partea PNȚCD (1997-1998) și parlamentar PNL, a devenit Avocat al Poporului, cu sprijinul PSD. Din 140 de ordonanțe de urgență emise de Ponta cu Ciorbea în funcție, Avocatul Poporului a contestat doar două, dintre care una la cererea lui Victor Ponta. Din  august 2015, Ciorbea se bucură de un salariu de 19.055 de lei , fiind prezent pe lista selectă a celor 68 de înalți demnitari ale căror indemnizații au fost majorate de Guvernul Ponta. Și după plecarea lui Ponta de la Palatul Victoria, Ciorbea a rămas fidel PSD, prin modul în care a acționat sau, dimpotrivă, a refuzat să se sesizeze:
1.A închis ochii la traseism. În august 2014, Victor Ciorbea a refuzat să conteste la CCR ordonanța de urgență a Guvernului Ponta care permitea traseismul aleșilor locali. Guvernul a suspendat, timp de 45 de zile, statutul prin care aleșii traseiști își pierdeau mandatele, ceea ce a permis PSD să racoleze peste 500 de primari aleși pe listele altor partide.  Sesizat de PNL, Ciorbea a s-a fofilat pe motiv că „aspectele sesizate excedează competenţei instituţiei” şi că, dacă ar depune sesizare, şi-ar depăşi „poziţia sa de neutralitate şi de obiectivitate”.
 
2.Complice la plagiatul lui Ponta. În decembrie 2014, nu a dat curs unei sesizări a PNL legată de ordonanța de urgență privind plagiatele. Pentru a nu fi pus în situația de a fi judecat și de a-i fi retras titlul de doctor, Ponta a adoptat o ordonanță de urgență prin care putea să decidă el însuși să renunțe la acest titlu academic.
3. Criticat în raportul MCV.  Raportul Comisiei Europene publicat în 2015 arată că Avocatul Poporului a fost ales în aprilie cu sprijinul unui singur partid, deşi, în 2012, Comisia recomanda ca acesta să beneficieze de sprijinul tuturor formaţiunilor politice. Experţii europeni au criticat atitudinea Avocatului Poporului, care a decis să nu se amestece în cazul ordonanţelor de urgenţă vizând chestiuni politice.
4. Undă verde pentru o mega-ordonanță. În martie 2015, Avocatul Poporului a ignorat solicitarea a 13 organizații neguvermanentale de a contesta o ordonanță de urgență a Guvenrului Ponta prin care erau modificate 26 de acte normative.
5. Grijuliu cu Dan Șova. Victor Ciorbea nu a dat curs unei solicitări a APADOR-CH, care i-a cerut să sesizeze CCR, după ce Senatul refuzase să ridice imunitatea lui Dan Șova (PSD), folosind un regulament neconstituțional.
6. Protectiv cu coloanele oficiale. Spre finalului anului 2015, APADOR-CH și alte 21 de organizații neguvernamentale i-au cerut, fără succes, Avocatului Poporului să atace la ordonanța de urgență prin care Guvernul Ponta a modificat modul în care SPP putea asigura coloane oficiale diverșilor actuali și foști demnitari.
7. Avocatul lui Voiculescu. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în februarie 2016, după notificarea de evacuare adresată de către ANAF trustului Intact. La vremea respectivă, el a invocat  o posibilă încălcare a articolelor din Constituție referitoare la libertatea de exprimare și dreptul la informație.
8. Grijă față de rezultatele PSD. În februarie 2016, patru organizații neguvernamentale au acţionat în instanţă instituţia Avocatului Poporului, condusă de Victor Ciorbea, pentru că nu a răspuns la solicitările de a contesta la CCR legea care prevede alegerea primarilor într-un singur tur, care avantaja PSD.
9. Preocupat de drepturile lui Dragnea. Pe 5 ianuarie 2017, Ciorbea a contestat la CCR articolul din legea de organizare a Guvernului (90/2001) care le interize condamnaților penali să facă parte din Executiv. Această lege l-a împiedicat pe Dragnea să fie premier, dar constituționalitatea actului normativ nu a fost pusă sub semnul întrebării vreme de 16 ani de zile.
10.  Grija față de penali. Ciorbea vizitat mai mulți politicieni aflați în arest.  În septembrie 2015, Ciorbea a declarat că Sorin Oprescu, aflat în arest preventiv ar trebui internat în spital. Ciorbea și-a manifestat îngrijorarea și față de  condiţiile din penitenciarul în care era închisă Monica Iacob Ridzi, sau de respectarea drepturilor lui Liviu Luca, condamnat la șase ani de închisoare în dosarul Petromservice.

Preocupările lui Ciorbea

*În 2015, instituția s-a sesizat din oficiu în urma  unui reportaj televizat în care a fost prezentat cazul unui bărbat care a făcut septicemie în urma unei proceduri medicale la nivelul organului sexual, după care a fost necesară amputarea acestuia.
*Sesizări din oficiu s-au mai produs în cazul bătrânei jignite de primarul unei comune sucevene (octombrie 2015) sau ale preoților care nu au permis înmormântarea a două persoane în cimitire ortodoxe (februarie 2016).
*Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a făcut  verificări în legătură cu prezența unei guri de canal neacoperite în incinta Colegiului Ștefan Odobleja din Craiova ( octombrie 2016)
 
 
               
 
 
 
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă