Oamenii șefului PSD au fost luați la țintă de premier, care folosește o entitate ai cărei angajați au șomat în ultimele opt luni: Corpul de Control al prim-ministrului.
Corpul de Control al prim-ministrului a fost reactivat, prin controale dispuse de premierul Mihai Tudose la TAROM și Compania Națională de Investiții (CNI),
Arma folosită de premierul Tudose în ambele cazuri a fost scoasă de la naftalină. Potrivit unor surse, premierul s-a deplasat duminică la Guvern, pentru a se asigura de demararea celor două verificări ale Corpului de Control. Pe site-ului instituției nu există niciun document referitor la controale efectuate în 2017. Ultimul raport afișat este din aprilie 2017 și se referă la activitatea instituției în 2016. Potrivit documentului, în anul 2016, Corpul de Control al prim-ministrului a finalizat 79 de acțiuni de control și documentare.
Strategia lui Tudose a produs deja primele efecte. Directorul TAROM, Eugen Davidoiu, și-a dat ieri demisia, iar președintele PSD, Liviu Dragnea, a dat buzna la Guvern pentru o discuție cu premierul. La discuții a fost prezentă și Sevil Shhaideh, care coordonează CNI în calitate de ministru al Dezvoltării.
Demisia șefului TAROM a venit după ce cu o seară înainte ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-ar fi întâlnit cu șeful PSD, Liviu Dragnea, și i-ar fi cerut sprijinul pentru menținerea lui Davidoiu. Tudose a refuzat să îl mai păstreze pe Davidoiu, ceea ce a produs demisia acestuia. Cu o seară înainte, Davidoiu afirmase că nu va demisiona, invocând un complot al companiilor aeriene străine împotriva companiei de stat. După demisia lui Davidoiu, Tudose a afirmat că își menține decizia privind controlul la compania aeriană de stat care a pierdut în 2017 104 milioane de lei. Liviu Dragnea s-a rezumat să afirme că își dorește ca Tarom să fie profitabilă.
Ministrul Transporturilor, luat la țintă
Premierul Mihai Tudose l-a criticat vineri, în ședința de Guvern, pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru prelungirea mandatului lui Davidoiu la șefia TAROM, deși acesta nu a reușit să recupereze din pierderi.
Chiar dacă liderii politici PSD vorbesc despre eficientizarea TAROM, în realitate toate semnalele arată că sunt preocupați de întărirea controlului politic, în favoarea clientelei de partid. Senatorii PSD și ALDE au exceptat Tarom de la regulile privind desemnarea conducerii prin concurs, iar recent o fostă jurnalistă acreditată la PSD a fost numită în CA al TAROM.
Nemulțumirile premierului la adresa ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, menținut de Liviu Dragnea și în Guvernul Tudose, sunt mai ample. La ultima ședință de Guvern, Tudose i-a reproșat rezultatele modeste ale CFR Marfă și ale CFR Călători. De asemenea, premierul i-a reproşat ministrului Transporturilor că oamenii pe care i-a trimis să verifice lucrările pe diferite tronsoane de autostrăzi nu s-au deplasat în teren.
Atac la pușculița lui Shhaideh
A doua țintă a premierului Mihai Tudose este CNI, o megacompanie din subordinea Ministerului Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh, o apropiată a lui Liviu Dragnea. CNI, cu un buget de 650 milioane de lei, este, practic, pușculița baronilor locali. Programele CNI vizează construcția și reabilitarea sălilor de sport, construirea de bazine de înot și de patinoare artificiale, precum și construire și reabilitare de așezăminte culturale.
Lista investițiilor controversate este lungă, cuprinzând, printre altele, două stadioane în Alexandria și Turnu Măgurele, în Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea. Cu toate că echipele din aceste orașe activează în ligi inferioare, CNI investește 55 milioane de lei în stadionul din Alexandria și 12 milioane în cel din Turnu Măgurele. Pentru a îndeplini cerințele Ligii 1 și ale UEFA, Alexandria, care are 45.000 de locuitori, va avea un stadion de 5.496 de locuri. Presa sportivă susține că media de spectatori la meciurile echipei este de 1.000 la un meci.
Miniștri luați în vizor
Ofensiva premierului nu se oprește aici. La ultima ședință de Guvern, el a criticat-o pe Carmen Dan, ministru de Interne, o apropiată a lui Dragnea, pentru cozile la pașapoarte la venirea în țară a românilor din străinătate. O altă țintă a fost ministrul Educației, Liviu Pop, după ce instituția nu a furnizat manualele pentru clasa a V-a.
În schimb, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a primit laude pentru activitatea ANAF, deși noua șefă, Mirela Călugăreanu, a fost instalată de Tudose abia acum o lună de zile în locul lui Bogdan Stan, susținut de Liviu Dragnea.
De remarcat că toate aceste critici vin în condițiile în care premierul a afirmat, recent, că nu exclude posibilitatea unor schimbări în Guvern. ”Nu excludem nimic. Nici eu, nici colegii mei nu suntem pe vecie aici şi până una-alta eu n-am amintiri cu ieşiri la pensie din Guvern”, a afirmat Tudose.