UPDATE 17,30: Guvernul României a anunțat, miercuri seară, că unele documente din arhiva SIPA vor rămâne secrete, chiar și după aplicarea Hotărârii de Guvern care a fost aprobată în această zi.
"Guvernul a aprobat constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, acolo unde va fi cazul, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva DGPA, după care le va preda instituțiilor cu competențe în domeniu. Activitatea comisiei se va desfășura pe o perioadă de maxim 3 ani, cu respectarea prevederilor legale privind protecția informațiilor clasificate și a datelor cu caracter personal", precizează un comunicat al Executivului.
Noua Hotărâre de Guvern se bazează pe câteva documente mai vechi – procesul-verbal încheiat în data de 14 aprilie 2008 la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor precum și două rapoarte privind activitatea Comisiei constituite prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2418/C din 24 septembrie 2007.
Actul normativ aprobat miercuri "vizează, de asemenea, declasificarea a trei documente emise de Ministerul Justiției în anul 2008".
UPDATE 16,10: "Vom respecta dreptul la viață privată" al persoanelor despre care se scrie în documentele din arhiva SIPA, a precizat ministrul Tudorel Toader.
"În arhivă veți găsi documente care țin de viața privată", a explicat ministrul Tudorel Toader. Acesta nu a pecizat însă, concret, ce se va întâmpla cu documentele din această categorie, care vor fi găsite în arhiva SIPA.
UPDATE 16,05: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, desecretizarea arhivei SIPA, prin emiterea unei Hotărâri de Guvern.
Va fi desecretizată atât arhiva propriu-zisă, cât și mai multe rapoarte pe tema acestei arhive, realizate de mai multe comisii care au fost desemnate, de-a lungul anilor, de Ministerul Justiției.
Potrivit acestuia, arhiva va fi mai întâi inventariată de o comisie formată din cinci membri, care vor fi, toți, certificați ORNISS, astfel încât ei să aibă voie să aibă acces la secrete de stat. Ministrul Toader a precizat că el nu știe ce se află în arhiva SIPA, dar presupune că unele dintre ele sunt secrete.
Dintre cei cinci membri ai comisiei, doi vor fi reprezentanți ai Ministerului Justiției, doi ai Secretariatului General al Guvernului și unul al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
UPDATE 15,15: La desecretizarea arhivei SIPA va lucra o comisie formată din cinci oameni, care vor avea la dispoziție trei ani pentru a rezolva această chestiune, a anunțat, miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Potrivit acestuia, arhiva cuprinde mai multe categorii de informaţii, care vor fi tratate „în mod adecvat”.
„În arhivă probabil că sunt multe informaţii, multe categorii de informaţii. Le vom trata în mod adecvat – informaţiile cu privire la viaţa privată, informaţiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcţionarilor din Agenţia Naţională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracţiuni conţinute în respectivele înscrisuri”, a precizat ministrul.
UPDATE 13,30: Guvernul Grindeanu va discuta în ședința de miercuri un document care va desecretiza o parte din arhiva SIPA – fostul serviciu secret al Ministerului Justiției, informează Digi 24.
„Se află pe ordinea suplimentară, este HG privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm HG", a anunțat premierul Grindeanu la începutul ședinței de Guvern.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că nu este normal ca un document clasificat să se afle în posesia unui fost ministru, cu referire la registrul de intrări – ieșiri din arhiva SIPA, informează Agerpres.
Întrebat dacă este normal ca un registru de intrări și ieșiri din arhiva SIPA să se afle la fostul ministru Monica Macovei, așa cum se afirmă în spațiul public, Tudorel Toader a răspuns: "Sigur că nu e normal, mai ales dacă e vorba de un document clasificat, secretizat. Câtă vreme, însă, raportul nu este făcut public, eu sigur că nu am voie să vorbesc despre conținutul raportului".
Tudorel Toader a anunțat că miercuri după amiază ar putea susține o conferință de presă în care va vorbi despre arhiva SIPA.
'Este foarte posibil ca astăzi după amiază să vă invit la o conferință de presă în cadrul căreia să vă vorbesc mai mult și mai multe despre arhiva SIPA și despre celelalte două rapoarte, care la momentul la care vorbim au caracter secret", a spus ministrul Justiției.