Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a declarat miercuri la postul de radio RFI, chiar în ziua în care magistraţii Curţii Constituţionale analizează sesizările preşedintelui Klaus Iohannis, Partidului Naţional Liberal şi ale Consilului Superior al Magistraturii privind conflictul juridic între instituţiile statului după ce Senatul a respins solicitarea DNA de reţinere şi arestare a senatorului PSD, Dan Şova, că "Parlamentul nu este un ghişeu de înregistrare a cererilor, are dreptul suveran să dea avize favorabile sau nu".
Pentru Tăriceanu decizia CCR în cazul Şova nu prea contează
Preşedintele Senatului a mai precizat miercuri că "un nou vot nu este posibil în cazul domnului Şova, pentru că legea nu acţionează în nici un caz retroactiv. Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul domnului Şova. Votul dat în cazul domnului Şova a fost unul perfect legal". Ba mai mult, Tăriceanu a mai spus că votul în cazul Şova nu are cum să fie repetat, indiferent ce decide Curtea Constituţională "Bineînţeles, n-are cum să fie repetat şi legea nu acţionează retroactiv. În cazul în care legea pe care Parlamentul a votat-o ieri va fi promulgată de preşedinte, ţinând cont că preşedintele are un termen de 20 de zile pentru promulgare, după aceea dacă el o va promulga, sigur că intră în vigoare şi solicitările viitoare vor putea să fie judecate, să spunem aşa şi decise cu majoritatea simplă a parlamentarilor", a specificat Tăriceanu pentru RFI.
Cum s-a modificat Statutul deputaţilor şi senatorilor după cazul Şova
Marţi după amiază, Plenul reunit al celor două Camere a votat cu 292 de voturi "pentru" şi un singur vot "împotrivă", modificarea articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor. Potrivit modificărilor aduse Statutului, articolul 24, alineatul 4 din Legea nr 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor se modifică, astfel: ”Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor prezenţi. Hotărârea se publică în Monitorul Oficial al României, şi se comunică de îndată ministrului Justiţiei”.
Parlamentul a schimbat, astfel, prevederea din Statut potrivit căreia hotărârile se luau cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, punând astfel în acord prevederile Statutului parlamentarilor cu prevederile Constituţiei. Decizia Parlamentului vine la o săptămână după ce Senatul a adoptat, la rândul său, modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simplă în cazul hotărârilor, punând astfel în acord legea de funcţionare a Senatului cu prevederile Constituţiei. Potrivit deciziei plenului, articolul 173, alineatul 2 din Regulamentul Senatului, care spunea că ”Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi” s-a modifică astfel: ”Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi”.