6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportPatru candidați la funcția de procuror general

Patru candidați la funcția de procuror general

Patru candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de procuror general al României: Codruț Olaru, Augustin Lazăr, Oana Hăineală, Gheorghe Ivan.

Codruț Olaru și Augustin Lazăr au confirmat candidaturile pentru România liberă, iar pe surse au mai apărut candidaturile Oana Hăineală, Gheorghe Ivan, Constantin Sima, Elena Hach.

Codruț Olaru este adjunct al procurorului general al României și fost șef DIICOT în două mandate înainte de Alina Bica.

Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, fost șef de secție la Parchetul general în perioada cederistă. A coordonat anchete grele, între care dosarul Bancorex, dosarul de contrabandă Jibolia cu produse petroliere, dosarul de contrabandă „Porțelanul”, în care au fost implicați ofițeri din fosta Securitate, dosarul afișelor din Franța ale lui Iliescu. 

Oana Schmidt Hăineală, membru CSM, primul procuror din istoria CSM care a ocupat și funcția de președinte al Consiliului.

Gheorghe Ivan, fost procuror-șef al DNA Galați, și-a depus candidatura pentru funcția de Procuror General. Ivan a fost șef al DNA Galați între 2008 și 2013, fiind de atunci procuror la Parchetul Înaltei Curţi.

Pe surse a apărut în presă și candidatura Elenei Hach, procuror delegat la Oficiul Național de Prevenire și Combate a Spălării Banilor, dar contactată de RL a infirmat aceste informații. Elena Hach a mai candidat fără succes pentru funcțiile de procuror general și șef DNA.

De asemenea, Constantin Sima, președinte al Asociației Procurorilor din România, a infirmat pentru România liberă zvonurile că va candida pentru funcția de procuror general.

Miercuri a fost ultima zi în care procurorii și-au putut depune candidatura pentru funcţia de Procuror General al României. Procedura de selecţie a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost demarată în luna februarie de Ministerul Justiţiei, după demisia lui Tiberiu Niţu din această funcţie.

Potrivit calendarului stabilit de minister, procurorii care doresc să ocupe această funcţie îşi pot depune candidatura până la data de 16 martie. Ulterior, candidaţii vor avea discuţii cu ministrul justitiei, în perioada 18 – 22 martie. La data de 23 martie, ministrul va trimite propunerea către Consiliul Superior al Magistraturii. Propunerea Ministrului Justiţiei către Preşedintele României va fi transmisă până la data
de 22 aprilie 2016.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 3 februarie, decretul privind eliberarea din funcţia de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Tiberiu Niţu, după ce DNA a deschis un dosar care îl vizează şi pe Tiberiu Niţu privind folosirea ilegală a coloanei oficiale

 

 

Cele mai citite

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...

Adriana Bahmuțeanu, amendată la cavoul lui Silviu Prigoană: „Lăsați-mă să-mi plâng copilul!”

Tensiuni la cimitir: fosta soție a omului de afaceri a fost escortată de poliție după ce a adus un omagiu la cavoul familiei. Adriana...
Ultima oră
Pe aceeași temă