18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportȘmecherie în Legea statutului funcționarului parlamentar: Șoferii și femeile de serviciu de...

Șmecherie în Legea statutului funcționarului parlamentar: Șoferii și femeile de serviciu de la Parlament beneficiază de pensie specială

Printr-o șmecherie introdusă în Legea 7/2006 privind statutul funcționarului parlamentar, de pensiile speciale nu vor beneficia doar consilierii și experții aleșilor, ci și cei care lucrează în structurile administrative.

În 2015, PSD a reînceput să introducă „pensiile speciale“, pe care Guvernul Boc le abrogase. Una din categoriile care au beneficiat de acest privilegiu a fost cea a funționarilor parlamentari. Potrivit legii, aceștia au dreptul la o pensie de serviciu „în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării“. Ea poate fi acordată funcționarilor publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile -Parlamentului. Pentru fiecare an ce depășește vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la cuantumul pensiei câte 1%.


Citește și: 

 

 

Acest proiect de lege a trecut de Parlament fără opoziție: a fost inițiat de câțiva deputați PSD, printre care Florin Iordache, a fost votat cu o largă majoritate – o parte din liberali s-au abținut – iar președintele Klaus Iohannis l-a promulgat fără obiecții.

Site-ul cursdeguvernare arată că în lege a fost introdus un articol care permite ca nu doar consilierii și experții parlamentari să primească pensie specială, ci și șoferii, personalul de la curățenie sau ghizii din Palatul Parlamentului. Astfel, acest drept a fost extins către personalul „care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire“.

Peste medici și profesori

Fostul deputat PNL Andreea Paul a arătat că sunt 691 de beneficiari ai acestei -legi, iar aceștia au pensie mai mare decât un medic sau un profesor. „Din cei 691 de angajați parlamentari care primesc pensii speciale, să nu rămâneți vă rog paralizați mental, dar femeile de serviciu și șoferii care au lucrat sau lucrează la Parlament primesc pensii speciale, mai mari decât pensiile unui profesor sau medic. Nu că nu aș avea respectul profesional cuvenit pentru ei, din contră, sunt absolut necesari pentru buna funcționare instituțională, dar nu are ce căuta pensia specială doar pentru privilegiul de a fi lucrat pentru instituția parlamentară față de oricare altă femeie de serviciu sau șofer din alte instituții publice sau societăți –private. Mai grav, și în această instituție publică activează persoane care s-au pensionat și primesc pe lângă pensia specială și salariu în continuare. Încă o chestiune „specială“: funcționarii publici parlamentari (la care se includ prin adiție și șoferii, personalul de serviciu) beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 cum e în sistemul public, așadar, un drept cu 5 ani înaintea celorlalți“, a scris Paul, pe site-ul ONG-ului INACO.

Subvenții de 54 milioane lei/lună

Ea mai arată că sunt -foști parlamentari care au pensie „specială“ și de la Legislativ, și în calitate de fost magistrat sau de fost funcționar parlamentar. „De ce? Pentru că legea permite! Pentru că au lăsat intenționat orificiile deschise și beneficiarii sug de la mai multe bugete speciale odată. Erorile s-au făcut în anul 2015 prin Legea 215 și Legea 130“, a apreciat fosta deputată.

Paul arată că, în iunie 2017, erau 8.615 beneficiari civili ai pensiilor speciale, iar pensiile lor erau -subvenționate, doar în acea lună, cu 54,8 milioane de lei, care se adăugau la drepturile cuvenite din cotizațiile proprii la fondul public de pensii (BASS) de 18,7 milioane lei. „Știți ce înseamnă subvenția de 54 de milioane lei de la bugetul de stat pentru cei 8 mii de persoane speciale și ceva? Peste o treime din subvenția acordată de la bugetul de stat pentru indemnizațiile sociale pentru 1 milion de pensionari (214 mii agricultori și 795 de mii de asigurări sociale de stat), conform calculelor mele pe baza datelor oficiale făcute publice de Casa Națională de Pensii la rubrica statistici aferente plății pensiilor pentru luna iunie 2017“, a mai scris fosta deputată liberală.

În iunie, Camera Deputaților a anunțat că va cere 12 milioane de lei de la Guvern pentru că nu mai are bani pentru pensiile speciale. Noua lege a salarizării a crescut indemnizațiile parlamentarilor și funcționarilor parlamentari, iar pensiile speciale sunt calculate în funcție de acestea. 478 de foşti deputaţi au solicitat pensie specială până în prezent.   

 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă