10.9 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSportPesediștii vor ca Sevil Shhaideh și Liviu Pop să facă parte din...

Pesediștii vor ca Sevil Shhaideh și Liviu Pop să facă parte din structura care luptă împotriva terorismului în România. Care este miza propunerii

Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Educației vor participa la Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, potrivit unui proiect de lege.

Prevederile apar în Legea privind prevenirea și combaterea terorismului, inițiată de opt membri comisiei parlamentare pentru controlul SRI, în frunte cu Adrian Țuțuianu (PSD). Cele două ministere au fost adăugate pe o listă de instituții care colaborează în cadrul Sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului (SNPCT). Printre acestea se numără, printre altele, Serviciul Român de Informații (SRI) cu rol de coordonare, MAI, MAPN, MAE, Ministerul Economiei, SIE, SPP sau STS. În structura SRI – ca autoritate naţională în domeniu – funcționează Centrul de coordonare operativă antiteroristă (CCOA), prin intermediul căruia SRI asigură coordonarea tehnică a SNPCT.

În noul act normativ, nu se menționează ce anume vor face Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Educației. Senatorul UDMR Attila Verestoy, unul dintre semnatarii actului normativ, invocă necesitatea unei colaborări mai largi a instituțiilor, fără a spune, însă, ce anume urmează să facă fiecare dintre acestea. ”Efortul concertat pentru a preveni acțiunile teroriste este de dorit în contextul internațional actual. Este bine ca la acest efort să participe cât mai multe ministere și instituții, cu informațiile pe care le au”, a menționat senatorul UDMR. El susține că ”nu este neapărat nevoie ca instituțiile menționate să aibă structuri specializate”.

Structura de la Ministerul Dezvoltării

Cu toate acestea, în cazul Ministerului Dezvoltării Regionale, proiectul legislativ pare mai degrabă o legalizarea a unei situații de fapt, creionată prin acte normative precum hotărâri de guvern sau ordine de ministru. Astfel, în organigrama Ministerului Dezvoltării Regionale apare și o ”Structură de securitate”, aflată în subordinea vicepremierului Sevil Shhaideh. Potrivit Regulamentului ministerului, această structură  întocmește planul de acţiune în situaţii de alertă teroristă, în funcţie de evoluţia situaţiei operative în domeniu şi acţionează pentru punerea în aplicare a prevederilor acestuia. Aceeași structură coordonează activitatea de protecție a informațiilor clasificate naționale NATO și UE. Printre altele, prezintă conducerii ministerului propuneri privind stabilirea obiectivelor, sectoarelor şi locurilor de importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor clasificate din sfera de responsabilitate şi, după caz, solicită sprijinul organelor abilitate. De asemenea, participă la cercetarea  împrejurărilor în care s-a produs compromiterea sau pierderea informaţiilor clasificate elaborate sau gestionate de MDRAPFE ori a suportului material al acestora.

Existența unei structuri de informații în cadrul Ministerului Dezvoltării nu este o ideea nouă, dar niciodată nu a fost transpusă în lege. În 2008, o ministructură de informații a apărut în organigrama Ministerului Turismului, condus la aceea vreme de Elena Udrea (PDL). Ulterior, Ministerul Turismului a fost preluat de Ministerul Dezvoltării Regionale cu tot cu structură. Chiar dacă a pierdut Ministerul Turismului în 2010, Liviu Dragnea, a păstrat structura respectivă când a devenit titularul portofoliului. La vremea respectivă, aceasta era denumită ”Gestiunea și Protecția Informațiilor Clasificate”.
În schimb, organigrama Ministerului Educației nu prevede nicio structură specializată în privința informațiilor clasificate sau a luptei antiteroriste.

Centrul Național Antiterorist coordonează operațiunile

În cazul iminenenței sau producerii unui atentat terorist pe teritoriul țării, la propunerea directorului SRI, CSAT poate emite o hotărâre privind declararea situației de criză teroristă. În această situație, se activează Centrul Național de Acțiune Antiteroristă, care asigură la nivel național managementul crizei teroriste. Centrul Național de Acțiune Antiteroristă este structură interinstituțională, fără personalitate juridică, subordonată direct CSAT, condus de o structură alcătuită din reprezentanți la nivel decizional din cadrul instituțiilor publice, în funcție de coordonatele concrete ale crizei teroriste. Centrul este constituit pe suportul logistic și operațional al CCOA din cadrul SRI.  Șeful centrului este numit la CSAT, la propunerea directorului SRI, dintre prim-adjunctul și adjuncții șefuluI SRI. În cazul unui act de terorism, SRI, prin unitatea specializată, execută intervenția contrateroristă, independent sau în cooperare cu alte instituții publice. Intervenția se execută cu aprobarea CSAT. Prin excepție, în situația iminenței producerii unor victime sau unor pagube importante, atunci când nu este posibilă întrunirea în regim de urgență a CSAT, executarea intervenției contrateroriste se aprobă de către președintele Consiliului. La solicitarea SRI, în funcție de amploarea și natura activității teroriste, intervenția contrateroristă se execută și de către unități specializate ale Poliției Române, Jandameriei, SPP sau MapN. Controlul operațional va fi deținut de SRI.

PSD vrea o Gardă Civilă

23 de parlamentari PSD au depus un proiect de lege privind înființarea Gărzii Civile pe bază de voluntariat, în subordinea primăriilor. Garda Civilă ar urma să intervină în cazul unor situații de urgență – cutremure, inundații, incendii – și „ori de câte ori situația o impune”. Din Garda Civilă vor putea face parte și foști militari sau polițiști trecuți în rezervă.
Serviciul militar pe bază de voluntariat este deschis persoanelor cu vârste între 18 și 30 de ani, atât bărbați, cât și femei, și presupune stagii de pregătire de 3-6 luni pentru absolvenții de studii superioare și 4-9 luni pentru cei care nu au studii superioare. Stagiul militar se va considera vechime în muncă, iar la finalul acestuia, voluntarii vor primi un livret militar și un certificat de perfecționare profesională. În timpul stagiului, voluntarii vor primi o masă caldă pe zi, li se va deconta transportul și le vor fi plătite contribuțiile la asigurările sociale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Începe Festivalul Cărților Deschise la Opera Comică pentru Copii

La Opera Comică pentru Copii, ultimele două weekend-uri din luna martie sunt dedicate cărților, lecturii și poveștilor, îmbogățind experiența tuturor pasionaților de literatură. A...

Servicii de închiriere animatori copii pentru zile de naștere

Chiar dacă serviciile de animație pentru copii sunt disponibile pe piață doar de câțiva ani, asta nu înseamnă că discutăm despre un concept nou....

Viața secretă a liderilor serviciilor secrete. Fenomentul J. Edgar Hoover

Memorialistica despre viața secretă a foștilor șefi de servicii secrete continuă să stârnească interesul cititorilor. Cum au fost ei aleși? Din ce mediu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă