2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSportȘerban Nicolae propune noi amendamente la legile justiției

Șerban Nicolae propune noi amendamente la legile justiției

Senatorul social-democrat, Şerban Nicolae, propune prelungirea perioadei de pregătire de magistraţilor de la 2 la 4 ani. De asemenea, senatorul propune să nu potă fi numiţi ca ofiţer sau agent de poliţie judiciară, lucrători, chiar acoperiţi, ai serviciilor de informaţii, lucrători sau colaboratori ai acestora.

În forma actuală, articolul 16 al Legii privind Statutul magistraţilor prevede că durata pregătirii auditoritorilor de justiţie (cei care urmează cursurile Institutului Naţional al Magistraturii pentru o carieră viitoare ca judecător sau procuror) este de doi ani, urmând ca, după primul an, cursanţii să opteze între judecător şi procuror.

Şerban Nicolae propune ca durata pregătirii la INM să fie prelungită la patru ani. ”După primul an de cursuri, auditorii vor urma stagii de pregătire practică de câte şase luni la instanţe, parchete şi penitenciare, din care câte două luni la nivel de judecătorie, tribunal şi curte de apel şi de câte trei luni la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, direcţiile generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi la forme de exercitare a profesiei de avocat, notar şi executor judecătoresc”, prevede amendamentul senatorului PSD.

În ce priveşte numirile preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Şerban Nicolae susţine ca, în continuare, preşedintele României să facă numirile la propunerea CSM, dar cu precizarea că şeful statului nu poate refuza numirea sau revocarea acestora.

De asemenea, Şerban Nicolae susţine menţinerea procedurii de desemnare a şefilor de Parchete, cu amendamentul că pragul vechimii necesare este ridicat de la 10 la 15 ani, iar judecătorii nu mai pot fi numiţi în aceste posturi, ci doar procurorii.

Senatorul PSD propune şi amendarea consistentă a articolului 96 din statut, cel care se referă la răspunderea statului şi a magistraţilor pentru erorile judiciare. Forma actuală stipulează că răspunderea materială a statului nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au îndeplinit atribuţiile cu ”rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Amendamentul lui Şerban Nicolae defineşte cele două noţiuni. ”Acţionează cu rea-credinţă judecătorul sau procurorul care, în exercitarea funcţiei, prin încălcarea Convenţiei pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale prevăzute de Constituţia României, ori a normelor de drept material sau procesual, precum şi prin erori judiciare, cu intenţie, a vătămat un drept sau un interes legitim al unei persoane, determinând răspunderea patrimonială a statului pentru prejudiciile cauzate. Acţionează cu gravă neglijenţă judecătorul sau procurorul care nesocoteşte din culpă normele de drept material ori procesual, vătămând un drept sau un interes legitim al unei persoane şi determinând răspunderea patrimonială a statului pentru prejudiciile cauzate”, este textul propus spre adoptarea Comisiei speciale pentru legile justiţiei.

Pentru cazurile în care statul a trebuit să acorde despăgubiri unei persoane pentru o eroare judiciară, un amendament al senatorului impune Ministerului Finanţelor, sub sancţiune penală, să solicite acoperirea prejudiciului de către magistratul care a cauzat prejudiciul prin acţiunile sale.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus un amendament la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară prin care ofiţerilor sau agenţilor de poliţie judiciară le este interzis să fie colaboratori sau angajaţi, sub acoperire sau nu, ai serviciilor secrete.

”Nu pot fi numiţi ca ofiţer sau agent de poliţie judiciară, lucrători, chiar acoperiţi, ai serviciilor de informaţii, lucrători sau colaboratori ai acestora”, prevede amendamentul depus de Şerban Nicolae la articolul 661 al Legii de organizare judiciară.

La articolul 31, Şerban Nicolae propune ca, pe viitor, contestaţiile la măsurile preventive (reţinere, arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar) să nu mai fie soluţionate de un singur judecător. ”Pentru contestaţiile împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorii de drepturi şi libertăţi şi judecătorii de cameră preliminară de la curţile de apel, completul de judecată este format din 2 judecători”, se arată în amendamentul senatorului PSD.

În ce priveşte crearea unui parchet special pentru cercetarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi, Şerban Nicolae propune ca cei maxim 20 de procurori care vor activa în cadrul aceste structuri să aibă o vechime ca procuror de cel puţin 18 ani.

”Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei pentru investigarea infracţiunilor săvârşite în legătură cu justiţia, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o vechime de cel puţin 18 ani în funcţia de procuror, cel puţin gradul de parchet de pe lângă curte de apel şi o vechime de patru ani în acest grad, o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă şi să fi fost declaraţi admişi în urma concursului organizat de Plenul Consiliul Superior al Magistraturii în acest scop”, se arată în amendamentul propus.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale ar putea avea loc pe 25 martie 2025 primul tur, 6 aprilie 2025 al doilea tur

Noul Executiv va adopta calendarul pentru alegerile prezidentiale în prima ședință de guvern din ianuarie 2025, potrivit Pro TV. Conform surselor Știrilor PRO TV, liderii...

Dorit de Real Madrid. Campioana Spaniei și-a stabilit prima țintă pentru perioada de mercato

Dejan Huijsen, fundașul central de doar 19 ani al celor de la Bournemouth, este pe radarul lui Real Madrid, conform presei spaniole. Madrilenii, confruntați...

Guvernul va reduce prin OUG cheltuielile bugetare cu 19 miliarde de lei

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, sâmbătă, consultările pe tema pregătirii măsurilor sociale şi economice şi a pachetului bugetar pentru anul 2025, care au avut...
Ultima oră
Pe aceeași temă