Senatorul USR Vlad Alexandrescu, despre dosarul penal deschis după protestele din Piața Victoriei: Deșii mii de drone sunt folosite în toată România, fix acum, ele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul de Interne

de Roxana Petre , 17 februarie 2017 - stire actualizata la ora 21:21, 17 februarie 2017
Senatorul USR Vlad Alexandrescu, despre dosarul penal deschis după protestele din Piața Victoriei: Deșii mii de drone sunt folosite în toată România, fix acum, ele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul de Interne

Fostul ministru al Culturii, senatorul USR Vlad Alexandrescu, acuză Ministerul de Interne că ar folosi abuziv prevederile Codului Aerian Civil, pentru a intimida persoanele care au folosit drone pentru a filma protestele din Piaţa Victoriei.

„Duminică 5 februarie, din mijlocul protestului de 300.000 de persoane de la Piața Victoriei din București, au fost ridicați de jandarmi patru proprietari de dronă și duși la Poliție, unde au fost ținuți până după miezul nopții și li s-au făcut dosare penale pentru pilotarea fără licență a unor aeronave neînmatriculate! În acest moment, nu există în România o lege care să reglementeze folosirea dronelor, iar Ordonața 29/1997 privind Codul Aerian Civil este văzută ca referindu-se și la drone, în timp ce, în realitate, ea se referă la avioanele civile. Conform acestei interpretări dronele au devenit avioane, iar mânuitorii lor se fac vinovați de infracțiune penală, pedepsibilă cu închisoare de la trei la șase ani. Ei sunt obligați să înmatriculeze drona, să obțină autorizație de survol de la Ministrul Apărării Naționale și să decoleze de pe un aeroport! Potrivit aceleaiași ordonanțe, o aeronavă se consideră în zbor după închiderea ușilor, iar drona nu are uși... Zborul oricăror aeronave în general este reglementat acum de HG 912/2010, iar dronele sunt asimilate în chip absurd aeronavelor. Deși mii de drone sunt folosite în toată România, fix acum, la protestele din Piața Victoriei, ele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul Afacerilor Interne”, susține senatorul USR, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.


Citește și: #REZIST. Unicef, poziție privind participarea copiilor la proteste: Copiii au dreptul de a participa la manifestații, dacă sunt pașnice

Copiii au dreptul de a participa la proteste, dacă sunt pașnice, nu le afectează educația și nu sunt expuși la riscuri, a precizat organizația Unicef. Poziția Unicef vine în contextul în care, în ultimele zile, Autoritatea pentru Protecția Copilului a transmis că părinții nu trebuie să le pună viața în pericol copiilor, mergând cu ei la proteste, iar ministrul Muncii i-a catalogat drept iresponsabili pe cei care au participat la manifestații cu micuții.


Potrivit fostului ministru, singurul act normativ care reglementa folosirea dronelor în România a fost Ordinul Ministrului Transporturilor 8/2014, prin care s-a interzis celor care filmau tăierile de păduri să supravegheze defrișările ilegale și să filmeze domeniile baronilor locali sau autostrăzile neterminate din România.

„Practic, dronele nu mai aveau voie să filmeze, ci doar să fie manevrate fără cameră de luat vederi, în zone fără construcţii în jur, şi la o distanţă de cel mult de 100 de metri. Ordinul de ministru a expirat însă în ianuarie 2016. Convenția de la Riga (2015) referitoare la elaborarea de legi pentru dronele civile insistă asupra adoptării în țările UE a unor legi specifice dronelor, grupate în clase diferite, în funcție de greutate. Majoritatea dronelor disponibile comercial, se încadrează la clasa ‘Open’ category. Niciuna dintre țările europene, cu legi foarte proaspete în domeniu (Germania - ianuarie 2017, Portugalia - decembrie 2016, Franța - septembrie 2016, Italia - iulie 2016) nu cere înregistrarea dronelor ușoare sau vreo autorizație de survol”, a mai spus el.


Citește și: FOTO: Reacția manifestanților #REZIST în fața amenzilor cu care sunt amenințați dacă își iau copiii la proteste

După ce ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a susținut, miercuri, că au fost depuse 25 de sesizări privind prezența copiilor la protestele antiguvernamentale, ceea ce ar putea duce la sancționarea părinților, pe rețelele de socializare au apărut o serie de fotografii cu politicieni PSD care și-au luat copiii la manifestații politice.


În opinia sa, „peisajul are și o componentă politică și parlamentară”.

„În dezbatere la Senat s-a aflat în timpul campaniei electorale noul Cod Aerian Civil. Proiectul de lege nu respectă directivele europene, care cer legi specifice dronelor și clasificarea lor în cel puțin trei clase de risc. S-a lucrat vreme de șase luni împreună cu specialiști în aviație la nu mai puțin de 160 de amendamente pentru a aduce proiectul la zi, inclusiv pe componenta dronelor. Majoritatea PSD a hotărât însă să nu dezbată în Comisia de Apărare a Senatului niciun amendament, motivând că legea este proastă și că se va face alta. Când? Legea a trecut prin adoptare tacită la Senat, fără volumul imens de muncă depus de specialiști. Colegii de la USR de la Camera Deputaților doresc să susțină aceste amendamente în Comisia de Apărare, unde va intra în curând în dezbatere. Suntem așadar deocamdată într-un vid de legiferare, care permite intimidarea și represiunea celor care vor să studieze protestele fără precedent din România. Printre ei un antropolog român care lucra la o carte despre piețele din Europa și doi jurnaliști austrieci. Cât vom mai permite acest amestec de incompetență și de intimidare?”, a conchis Vlad Alexandrescu.


Citește și:  Continuă represaliile în cazul protestelor din Piața Victoriei. Cinci persoane au fost audiate, într-un dosar penal privind folosirea ilegală a unor drone


 

Comentarii

 • Devil Shaiseh

  18 februarie 2017 1:36

  Protestatarii din Piata Victoriei reprezinta viitorul unei lumi civilizate bazata pe valori. Folosirea dronelor a laserelor si a telefoanelor mobile nu a reprezentat in niciun moment un pericol. La fel cum nici prezenta copiilor nu a reprezentat niciun pericol si niciun abuz. Toate acestea precum si mesajele transmise celor ce pot sa priceapa sint simboluri ale schimbarilor aduse de revolutia bunului simt in contrast cu mentalitatile retrograde ale puterii corupte. Piata VICTORIEI ne arata ca schimbarea asteptata 27 de ani vine cu certitudine si va matura toate fantomele trecutului.

  raspunde comentariului
 • @ Teasca

  18 februarie 2017 0:34

  Cum indraznesti sa proferezi asemenea insulte? Chiar, nu iti este rusine? In ceea ce priveste manifestantii de langa Cotroceni, la nivelul lor intelectual nici nu stiu ce este o drona. Dar la insulte, sunt maestri, ca dumneata! Rusine!

  raspunde comentariului
  • Ghinion

   18 februarie 2017 0:47

   In acest weekend organizam cel mai mare miting din fata guvernului, numit si Mitingul Biberoanelor. Toti bebelusi sa vina cu plancard atarnate la gat , srise cu creioane colorate, si tema plancarde,or sa fie, Dragnea jos, mamicile sus !

   raspunde comentariului
 • Teasca

  17 februarie 2017 23:23

  Boul asta de la USR nu pricepe ca e vorba de drone in preajma unui obiectiv special, guvernamental? Unde au vazut astia drone la manifestantii de la Cotroceni sau in preajma obiectivelor militare?

  raspunde comentariului
  • amicu

   18 februarie 2017 0:00

   Ce-i cetățene, ți-e frică să nu-ți atace golanii ăștia iubitul guvern cu dronele? Ai naibii sorosisti, cum îngrijorează ei oamenii de bine. Ai grijă, nu uita să respiri!

   raspunde comentariului
 • Müller

  17 februarie 2017 22:45

  Are dreptate Vlad Alexandrescu! La boșimani nu există legi pentru drone, dar îți dau ei cu bâta în cap, și îți includ ei găina la categoria Jumbo Jet...

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design