Bătălia pentru serviciile secrete, faza pe Armată

de Romulus Georgescu , 25 februarie 2016 - stire actualizata la ora 09:01, 26 februarie 2016
Bătălia pentru serviciile secrete, faza pe Armată

Guvernul Cioloș vrea să schimbe regulile de numire a conducerii serviciului secret al armatei. Șeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) ar urma să fie numit de preşedintele ţării, nu de ministrul Apărării, cum se întâmplă în prezent. Actualul director general este acuzat că a folosit serviciul în interesul lui Gabriel Oprea.

Noua reglementare apare în programul legislativ al Guvernului, trimis Parlamentului, iar termenul fixat de Executiv pentru finalizarea propunerii este aprilie. În acest proiect se prevede “aplicarea aceleaşi proceduri de numire a şefului DGIA ca la şeful SMG (la propunerea ministrului Apărării Naţionale, de către preşedintele României)”.

Miza proiectului este legată de atribuțiile Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Aceasta asigură obţinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea şi valorificarea informaţiilor şi datelor referitoare la factorii de risc şi ameninţările interne şi externe, militare şi nonmilitare, care pot afecta securitatea naţională în domeniul militar. De asemenea, coordonează aplicarea măsurilor contrainformative şi cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale naţionale şi de informaţii, cât şi cu cele ale statelor membre ale alianţelor, coaliţiilor şi organizaţiilor internaţionale la care România este parte şi asigura securitatea informaţiilor clasificate naţionale, NATO şi Uniunea Europeană la nivelul Ministerului Apărării. Personalul DGIA își desfășoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securităţii naţionale în domeniul militar. Pentru culegerea de informaţii în teatrele de operaţii şi pentru lupta împotriva terorismului, DGIA poate avea în subordine structuri combatante.

Șeful DGIA, în vizor

Direcţia Generală de Informaţii a Apărării este condusă de un director general, cadru militar în activitate, numit de către ministrul Apărării cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). În prezent, funcția este deținută de generalul Marian Hăpău, considerat un apropiat al lui Gabriel Oprea. Acest aspect este important pentru că, pentru a fi votată de Parlament, noua propunerea legislativă are nevoie de aprobarea Legislativului, dominat în prezent de o majoritate PSD-ALDE-UNPR. În trecut, UNPR l-a susținut pe președintele Klaus Iohannis pe subiecte de siguranță națională, însă, rămâne de văzut dacă partidul lui Oprea va înclina balanța și de această dată. Proiectul Guvernului a apărut în condițiile în care au circulat informații neoficiale despre posibilitatea schimbării lui Marian Hăpău, care ar fi bănuit că ar fi folosit direcția în interesul fostului vicepremier. În două memorii trimise Președinției și MApN, un fost angajat al DGIA, Doru Paraschiv, dezvăluie că ședințele Uniunii Naționale pentru Progresul României au fost asigurate contrainformativ chiar de către structura menționată, grație relațiilor dintre șeful DGIA, generalul Marian Hăpău și Gabriel Oprea. Pe de altă parte, o anchetă a Centrului Român pentru Jurnalism Independent a dezvăluit, printre altele, că liderul UNPR ar fi intervenit pe lângă judecători militari pentru a rezolva o plângere a lui Doru Paraschiv împotriva lui Marian Hăpău.

Practic, asistăm la o nouă încercare de a modifica legislația în domeniu, după ce în 2014, mai mulți parlamentari PSD și UNPR (printre care Ilie Sârbu și Gabriel Oprea) au propus un proiect prin care șeful DGIA era numit de premier, post deținut la aceea vreme de Victor Ponta (PSD). Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, dar a fost respinsă de Senat, for decizional.

Se repetă situația de la DIPI?

Toate informațiile par să indice că situația de la DGIA este asemenătore cu cea de la Departamentul de Informații și Protecție Interne (DIPI), serviciul secret la Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Recent, Nicolae Gheorghe a fost demis de la șefia DIPI de către premierul Dacian Cioloș. Gheorghe fusese numit în funcție de Gabriel Oprea în 2014. Ulterior, DNA a anunțat că Nicolae Gheorghe este urmărit penal într-un dosar în care este implicat și Gabriel Oprea. Potrivit DNA, în iulie 2015, Oprea, împreună cu fostul șef DIPI, Nicolae Gheorghe, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, cu încălcarea prevederilor legale. În aceste condiții, procurorii au cerut urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru abuz în seriviciu, pentru obținerea unor foloase necuvenite. În sarcina lui Nicolae Gheorghe s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și două fapte de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată.

Comentarii

 • Dan Samarescu

  26 februarie 2016 10:06

  Este îngrijorator ,ca unul ca Oprea -si nu e unicat-a ajuns unde a ajuns.Bine ca i se opreste "ascensiunea".Trebuie sa fie "resetati" mai multi,desigur."Agatatii" fac de 25 de ani pui,se înmultesc.

  raspunde comentariului
 • Alear

  26 februarie 2016 10:04

  Selectam colaboratori pentru lucru la domiciliu, care dispun de circa 2 ore libere pe zi, pentru activitate de promovare a produselor literare pe piata nationala si internationala. Este necesar calculator, conexiune la internet, cunostinte minime de operare cu documente word si pdf, navigare pe internet. Oferim un curs rapid de instruire gratuita, pas cu pas, plus indrumare personala. Cereti acum detalii la adresa de emailaurelia.brebeanugmail.com

  raspunde comentariului
 • nu e bine

  26 februarie 2016 8:38

  Normal ar fi fost ca sefu serviciilor sa fie propus de statu major si aprobat de CSAT cu 75 la suta voturi,Cine numeste ala conduce.Si noi nu suntem dictatura.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 22:06

  se cam umple agenda dosarele, prin lumea globalizate , se stringe latul,se cam termina, cu Tey have no fellingi,Yes that can be thev worst tragedy of all. not at us.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 22:01

  Cicerone Acasicianul sta si da din coada pe linga Casa mai Alba. A fugir si el inca nu a cerut azil neosecuriciul neosocialist, mai sut din fotagrafia academicienilor, pe trepte asa aszezati pe rinduri si rinduiele, trebyurile lor, servicle lor, toata stima ptr Doaman jurnalista, ptr curajul o adevarata agenta de integritate a statului, amai ceva ca cei de contra.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 21:56

  NEOVISINISTI NOSTRI STIU CUM SA TE FACA , MAGIUL BUN DE PUS PE COLIVA, ITI MESTECA SI CAIMACUL, RAMIN NUMAI CAINI DE PAZA SI SOBOLANI PRIN JUR,ISI MANICA SI OASELE, .

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 21:53

  alea ce-au ramsa rin eter, apr maine, le publica alti. Banciule mi-au atia t si faceul si twitty si televiziunile antenele, e semn rau, scrie amindoi o carte tu creierul tau eu cu cerebelul meu,l ne folosim ce ne-au mai last astia din hipotalamus, pune ochiul in carte, sau la carte cum se zice, scriem , pina cind ne elibereazxa , tranzitem pina ne elibereaza, ca astia nu-s multi das mai prosti ca ,vaca. Stiu cum sa te lucreze sa-si faca servicul daca nu ai pe cineva mai sus, sus, acolo sus.NE PUTREZESC OSCIOARELE LA MITITICA, NU NE MAI VEDEM URMASI. NU TE SPERIA NICI DRACI NU ASA DE MAI CUM SE CRED EI.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 21:40

  Can i say something ? mi-ati blocat si faceul si twitty mi-ati taiat si antenele atiramas voi cu gradele si functile, telcomanda e inca la mine, o dau la alti. yes i now you can scan, we too. nu mai virusati lumea si compiuterele, stati cuminti , ca se intimpla iara problelme zcieau experti , intra teoristi pe conturile altora fraierilor si prostilor nu mai crati haos teroare si apnica, ajunge maimlasati Tara si porul sa respitre Vampiri din Carpati.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 21:34

  Can i say something ?Delighted,Sir.You take the field.asa se vorbeste codificat prin nato.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 21:31

  LA astia trebuie sa le ia armele, cit mai repede, pina nu se impusca iara, bine ascunsi si restul pusi sa jure simn urmariti bine, cine mai tradeaza , stie cel asteapta.educati inspiritul mai democrstic ,maoi moderat cu legile, Constitutia si poporul si cetateni, daca tot e cu numar sa invirtim un piv triunghiul rotund.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 21:27

  cit de curind ai aresteaza gladiosi lor si ai preda Armatei si poporului sa-i judece , sa fie judecati tradatori, asa cum trebuie, ia sa vina niste procurori tineri , asa de generatia, gaborului care-i amendeaza pe snobi statului, cel cu radarul padurilor ,cioturilor si caminioanelor si niste isteti ca Banciu care cunos INSULE COLTURILE SI PARADISURILE LUMI, SA SE PLIMBE SA-I CAUTE , CUM TREBUIA CAUTAT NASTASE SI TOTI ALTI, DE OUALE DE AUR, CRPTELE MONTILOR NOSTRI DE TRESTIE,CAVOURILE DE VECI, , SA VEZI CUM IES MILIARDELE ,SUTELE DE MILIARDE DE EURO, NU CE AU AVUT DICTATORUL SI ODIOASA, , ALA A FOST INCEPUTUL, ERAU DEJA TRECUTI DE ZID DE DINAINTE SA CADA PESTE NOI. VORBA CAPITANULUI, EU ERAM MILIONAR IN LEI PE VREMEA LUI NEA NICU, CINE SA FIE MULTI,MULTI ZECI, SUTE DE MILIOANE, UNI UITATI DE FORBES SI CAPITAL, NU STIU CUM SA CALCULEZE,NU AU TOATE SOCOTELILE, AIA MULTI CARE NU LE IESE VORBA LUI BANCIU, CITIVA BANUTI DE-O PAINE, DIN PENSIA DE 7 LEI, PE O LUNA, DEPINDE CIND VINE POSTASUL ,DACA MAI ARE BANI MARUNTI, DACA NU PLEACA.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 21:17

  pai de aia vreau sa schimbe si Constitutia, sa -o lucreze in timpul serviciului,sa nu uite sa introducala rubrica drepturilor cetatenesti, si Legea ciocului mic, noi suntem Puterea, noi Dictam, de o viate de mai multe generati.Asai la astia ca-n decembrie 89, uni dau cu ciocul dezinformeaza, manipuleaza, alti mascati si ai moderati din gauri si vizuine, au grija de inamicul fara arme si Putere, aia multi ca la Bobiolna, lui Zgonea cel Bravul, ala a mai avut niste iesiri, cu baieti gulerelor albe si cimele lustruite, aia care inping si trag barca, barcutele, aia cu hai fa, u poporului.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 21:10

  ASTIA TREBUIE BINE PAZITI CUM ZICEA human Wach, astia sunt un pericol ptr Democratie, drepturile si legile ,resturilor. le-ar prinde bine niste alinieri la zid, cum zic moderati de idea lui Vlat Tepes, un sistem de teapa ptr tepari Tari.un pic de ordine si disciplina cu cei cu lozinca noi suntem poporul, noi suntem alesi.

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 21:06

  ASOCIATIA 21 DECEMBRIE ATI ASALTATO IN FORTA, TOATE TRUPELE PARAMILITARE, SE PARE CA SE STRINGE LATUL IN TEORIRSTILOR ORGANIZATILOR, LE CAM TRAMURA CGHIKLOTI LA GREIERASI STATULUI INCEPE CU PROCURORI MILITARI DE DATA ASTA NU MAI AU EI TIMP SA TRAGA SA-SI PUNA BANDEROLELE TRICOLORE SI SA STRGE SLOGANE, VIN PATRIOTI SA AI SALTA MAI RAU CA MASCATI,SE DESFINTEAZA TRUPELE LOIALE REGIMULUI SITEMULUI. NU MAI INTRA ARMATA , CU BORFASI SI TRADATORI STATULUI. ARMATA POPORULUI IN SERVICILE POPORULUI, PATRIEI, NU INTERESELOR .

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 21:00

  astia-s ai din decembrie 89 curajosi neamului aia cu banderole tricolore cu kalasnicovul si tinutadupa moda si timpuri. Care dupa ce-a decolat elicopterul cu Dictatorul sin odioasa academiciana cabinetul doi, apareau pe tancuri cu armata sau in fata multimilor de cetateni, fosti golani indrumindui catre gloante.le inamicului teroristilor.Uite ca avea dreptate, dasr Nea Nicu , a vut incredere in tradatori, la fel ca si poporul , ne tot tradeaza ai nostri organizatile, tot invinsi suntem de -ai nostri .

  raspunde comentariului
 • un romana mai prost

  25 februarie 2016 20:54

  astia moderati , jgruparile de musahefini de-ai statului, si-au facut trupele lor para-militare, academici, mascati.fiecare organizatie cun ai lui gladiosi de-ai Patriei, anticonsstitutionali, fara control democratic. Pacat de aia care-i servesc se numesc mercenari in slujba sistemului regimului fanariot -mafiot.

  raspunde comentariului
 • florin luca

  25 februarie 2016 18:54

  Căutam colaboratori pentru publicare anunuri.Se lucrează comod de acasă, maximum 3 ore pe zi, în funcie de abilităi.Cerine - calculator- conexiune internet- răbdare- cunotine minime PC- seriozitate- perseverenăNu este necesară experiena.Oferim instruire gratuită sub forma unor lecii prin e-mail. Vei trece mai întâi prin instruire apoi, dacă dorii, vei incepe să lucrai.Program part-time.Important ! Lăsai mesajul cu textul "INFO " pe e-mail lucaflo12yahoo.co.uk Acest proiect vizează piaa americană a cărilor electronice.Pentru mai multe detalii, contactai imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email lucaflo12yahoo.co.uk Oferim si cerem seriozitate!

  raspunde comentariului
 • ady

  25 februarie 2016 18:53

  cum a obtinut hapau 4 stele in5 ani ????????????????????????????????

  raspunde comentariului
  • Stoian Gheorghe

   26 februarie 2016 9:16

   "Ady" "hapau" fiind "girofar la cap" ?Pana mai pot, "trio" nu trio Grigoriu ! psdunpralde, vor mai pune, pe cat posibil "bete-n roate" tuturor initiativelor Bune ale guvernului Ciolos ! Vor "veni", in continuare cu "legea defaimarii", "cedarea in plata" plus ce le vor mai scorni dar cat mai POPULIST posibil ! scafarliile lor ! Cred ca-i clar, nu ?

   raspunde comentariului
 • flory

  25 februarie 2016 18:20

  castiguri din prima luna!100-285 de euro lunar!cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100de euro lunarpart-timesau 285 de euro lunarfull-time,acum,din prima luna!oferta este pentru toatre localitatile tarii.lucratiin timpul liber sau full-time,la alegere.activitatea este foarte usoara.cerem si oferim seriozitatemaxima!pentru mai multe informati solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre,la una dintre adresele noastre de emailvasile_profirayahoo.com

  raspunde comentariului
  • un romana mai prost

   25 februarie 2016 21:46

   sti cum zic cersetori prin Londra, Helsinki si Franta ptr 0 suta nu ma trezesc sa cersesc nici la ora 9., cauta in alta tara, ai nostrin nu mai pun botul lao suta, incep cu miile , depinde de likuri si selfiuri. Taie netu , si ce fac ca nu umbla ca porumbei. mor cu grauntele in buzunar, in cioc.

   raspunde comentariului
  • un romana mai prost

   25 februarie 2016 21:44

   sti cum zic cersetori prin Londra, Helsinki si Franta ptr 0 suta nu ma trezesc sa cersesc nici la ora 9., cauta in alta tara, ai nostrin nu mai pun botul lao suta, incep cu miile , depinde de likuri si selfiuri. Taie netu , si ce fac ca nu umbla ca porumbei. mor cu grauntele in buzunar, in cioc.

   raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design