17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportReacția ambasadorului român la Chișinău, după ruperea hărții României Mari

Reacția ambasadorului român la Chișinău, după ruperea hărții României Mari

Ambasadorul român la Chișinău, Marius Lazurca, a declarat că gestului deputatului moldovean care a rupt harta României Mari, în timpul unei dezbateri, nu privește România și ține de politica internă a statului moldovean,conform Agerpres

”Nu am sentimentul că ceea ce s-a întâmplat în parlamentul de la Chișinău privește România. Cred că acest incident vizează mai curând politica internă a Republicii Moldova. Un politician a ținut să distrugă un obiect cu uz didactic. Asemenea obiecte de uz didactic care pot sau nu avea o conotație politică există foarte multe. De pildă, când se predă istoria URSS, se face uz de harta URSS. Nu te poți supăra pe creioane. Nu e un moment istoric, ci are legătură cu istoria”, a afirmat ambasadorul Marius Lazurca în cadrul unei emisiuni televizate, potrivit agenției IPN.

Citește și: Scandal: Harta României mari, ruptă în bucăți, în Parlamentul R.Moldova

Diplomatul român a adăugat că România va continua să ajute Republica Moldova. ”Nu ne-am pierdut răbdarea. România și-a asumat un rol față de Republica Moldova, unde este o democrație tânără, cu dificultăți de creștere. Politica noastră nu se schimbă în funcție de sondaje. Scopul nostru nu este dispariția Republicii Moldova, ci consolidarea până va ajunge la statutul de stat membru al UE”, a declarat șeful misiunii diplomatice române la Chișinău, conform aceleiași surse.

De amintit că un ordin al ministrului educației Corina Fusu privind distribuirea gratuită în instituțiile de învățământ din Republica Moldova a unei donații de hărți tematice ‘Organizarea administrativă a Regatului României. 1930’, oferită de asociația Radio Datina, a stârnit dispute aprinse în parlamentul de la Chișinău, unul din deputații socialiști, Vlad Bătrâncea, rupând în mod demonstrativ harta României Mari în timpul dezbaterilor.

Socialiștii și comuniștii s-au arătat indignați de inițiativa ministrului, calificând-o drept o tentativă de destabilizare a situației din Republica Moldova. Mai mult, fracțiunea Partidului Socialiștilor a cerut ca ministrul Corina Fusu să vină în parlament pentru a oferi explicații în legătură cu ordinul dat, dar această cerere nu a întrunit voturile necesare pentru a fi inclusă pe ordinea de zi.

Liderul socialiștilor (formațiune prorusă cu numărul cel mai mare de parlamentari în legislativul de la Chișinău), Igor Dodon, a amenințat însă că, imediat după sărbătorile de iarnă, formațiunea sa va demara o campanie ‘împotriva unioniștilor’.

În urma gestului făcut de parlamentarul Vlad Bătrâncea în legislativul Republicii Moldova și a amenințărilor lansate de Igor Dodon, tinerii unioniști au organizat joi un protest în fața parlamentului de la Chișinău, unde au întins un tricolor imens de 15 metri lungime și au afișat pancarte cu mesajul ”Unirea — Ideal național”. În același timp, mai multe forțe politice unioniste din Republica Moldova, între care Partidul Național Liberal și partidul ‘Dreapta’, au calificat comportamentul deputatului socialist ca fiind unul ‘xenofob și rasist’.

Cele mai citite

Forțele de ordine din SUA au destructurat un al doilea grup major de hackeri chinezi

Forțele de ordine din SUA au perturbat un al doilea grup major de hackeri chinezi, supranumit „Flax Typhoon”, a declarat miercuri directorul FBI, Christopher...

PIB-ul Ucrainei a crescut cu 3,9% în primele opt luni din 2024

În primele opt luni ale anului 2024, PIB-ul Ucrainei a înregistrat o creștere anuală de 3,9%, conform unei declarații făcute de ministrul Economiei, Iulia...

VIDEO. Pescobar, sponsor pentru Miriam Bulgaru. Paul Nicolau îi va acorda 30.000 de euro pe an

Paul Nicolau, cunoscut sub numele de Pescobar, a decis să acorde o sponsorizare anuală de 30.000 de euro tenismenei Miriam Bulgaru, după ce aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă