Doi noi miniștri în Guvernul Tudose. Mihai Fifor a preluat portofoliul la Apărare. Noul ministru al Economiei, Gheorghe Șimon, ar fi fost cercetat pentru furt

de Roxana Petre , 12 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 19:22, 12 septembrie 2017

Biroul Permanent Național lărgit al PSD se reunește, marți, la Parlament. După ședință, șeful PSD, Liviu Dragnea, ar putea anunța numele celui de-al treilea ministru al Apărării din acest an, după demisia lui Adrian Țuțuianu.UPDATE 15.05: Președintele Klaus Iohannis nu a transmis niciun mesaj presei.

15.00: Mihai Fifor și Gheorghe Șimon depun jurământul, la Palatul Cotroceni.

13.20: Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind revocarea din funcția de membru al Guvernului a lui Mihai-Viorel Fifor, ministrul Economiei; decretul privind numirea lui Mihai-Viorel Fifor în funcţia de ministru al Apărării Naționale; decretul prvind numirea lui Gheorghe Șimon în funcția de ministru al Economiei.

Ceremonia de depunere a jurămintelor va avea loc la ora 15.00.

12.45: Șeful PSD a declarat că l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis de cele două numiri de la Economie şi Apărare, iar șeful statului ar fi fost „de principiu" de acord cu noile schimbări din Guvernul Tudose.

12.15: Șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, marți, că Mihai Fifor este propunerea PSD pentru Ministerul Apărării.

Citiți și: Tot ce stim despre Mihai Fifor, propunerea pesediștilor la Ministerul Apărării

„Am avut în ultimele zile mai multe discuții cu primul ministru, referitoare la nominalizarea la Apărare. Până la urmă, decizia comună a fost Mihai Fifor, pentru că este un om responsabil, în ultimele luni, ca ministru al Economiei, a lucrat cu Ministerul Apărării, pe probleme de achiziții. Dl. Șimon are o experiență în partid, cât și în zona privată. Are toate argumentele pentru a fi un ministru al Economiei bun”, a spus Liviu Dragea.

 

 

 

11.20: Şedinţa lărgită a Biroului Politic Naţional al PSD, în urma căreia preşedintele Liviu Dragnea va anunţa numele viitorului ministru al Apărării a început, la Palatul Parlamentului.

Potrivit unor surse social-democrate, citate de News.ro, cele mai mari şanse le-ar avea, în acest moment, Mihai Fifor.  La şedinţa conducerii PSD participă şi premierul Mihai Tudose.

11.03: Potrivit Mediafax, ministrul Economiei, Mihai Fifor, ar urma să fie mutat la Ministerul Apărării. În locul său, la Economie, ar urma să fie propus deputatul Gheorghe Şimon.

 Conform CV-ului postat pe pagina oficială a Camerei Deputaţilor, Şimon s-a născut în 1 ianuarie 1961, în Vişeu de Sus. El este căsătorit şi are doi copii. Între 1983 şi 1988, a studiat la Institutul Politehnic Cluj Napoca, Facultatea de Mecanică. Începând din 2000 şi până în prezent, Gheorghe Şimon este vicepreşedinte al PSD Maramureş.

De-a lungul timpului, el a ocupat funcţiile de consilier local în cadrul Consiliului Local Vişeu de Sus şi consilier judeţean, la Consiliul Judeţean Maramureş.

Mihai Fifor a fost secretar de stat în Ministerul de Interne în 2009 și în 2012, în guvernul condus de Victor Ponta. În acest moment, Fifor este considerat un apropiat al președintelui PSD, Liviu Dragnea.„Marți avem un Birou Permanent Național lărgit, unde voi propune premierului, din partea partidului, un nume și ulterior să fie prezentat președintelui României", a declarat șeful PSD, duminică. 

El a precizat că, înainte de ședința BPN al PSD, propunerea va fi prezentată președintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. „Nu cred și nu văd ce criză e. La Armată este un ministru interimar, are toate competențele. Marți va fi propus un ministru plin, nu poate să fie nicio criză. Nici măcar o criză financiară, pentru că banii sunt suficienți la Ministerul Apărării. Joi, vineri ar trebui să fie pregătiți să facă plăți către angajați", a susținut Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse social-democrate, citate de News.ro, cele mai mari şanse le are fostul membru al Comisiei SIE, Mihai Weber, însă șeful PSD ia în calcul și alte variante, precum preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, deputatul Georgian Pop şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase.


Ministerul Apărării anunțase că a dispus efectuarea, în 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit, în condițiile în care nu a fost făcută rectificarea bugetară pe acest an. Totodată, s-a menționat că între 21 și 25 septembrie va fi făcută plata sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului și ale angajatului și impozitul pe venit.În replică, premierul Mihai Tudose a acceptat demisia lui Țuțuianu și a precizat că nu sunt probleme la bugetul de stat.

„Ministerul de Finanțe a spus că acolo ceva se întâmplă greșit. Acea alocație de hrană pe care o primesc militarii nu este normal și corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna, că este o plată în avans și recomandarea Ministerului de Finanțe este ca acea plată să se dea la sfârșitul lunii. Și de aici încolo unii au înțeles altceva", a explicat Tudose. 

 

Mandatul de ministru al Apărării este deținut interimar de vicepremierul Marcel Ciolacu. Cel mai probabil, noul ministru al Apărării va fi desemnat din rândurile deputaților PSD din Comisia de Apărare.

Comentarii

 • Costin Stefan

  12 septembrie 2017 17:01

  DACA PSD ARE 510.000 de membri cu carnet de partid si Dragnea a rulat aproape numai neispraviti in guvernele pe care le-a condus, de facto, dupa ultimile alegeri, inseamna ca este adevarata una si numai una din urmatoarele realitati 1. Sau intregul PSD este un partid de neispraviti, ceea ce este imposibil 2. Sau a rulat numai neispraviti in guvernele sale, sa se duca de rapa Romania, cum este dorinta Moscovei, ceea ce este posibil 3. Sau a numit neispraviti in guvernele sale, fiindca orice ministru inteligent, competent si integru il putea vaduvi de sefia PSD., ceea ce este aproape sgur.. De ce, atunci, PSD il pastreaza pe banditul Dragnea in functia de sef oficial al PSD ? Pentru ca un altul inteligent, competent, patriot si cu demnitate nu putea fi santajat de sefii din spatele lui Dragnea, care au probleme chiar mai grele decat Dragnea cu Justitia. De fapt, acesta este motivul pentru care pesedeii asalteaza ca turbatii reduta numita JUSTITIA.

  raspunde comentariului
  • Buca

   12 septembrie 2017 17:09

   Domnule mai e un punct.Eu din totdeauna mi-am dorit ca Shakira sa fie femeia mea Apoi am constatat cu tristete ca e o palarie prea mare pt un cap deloc mic.Adica sa fie asa de greu in functia de ministru incat chiar sa nu gasesti om.

   raspunde comentariului
 • CHARLIE

  12 septembrie 2017 16:45

  Faptul ca d-nul Fifor a fost cercetat pentru furt lucreaza in favoarea lui pentru a fi ministru? Poate ca da. Altii n'au nici macar cercetati. S'avem si noi falitii nostri zicea Ion Luca!

  raspunde comentariului
 • Buca

  12 septembrie 2017 14:11

  Si sa ne duca in top ten armate!

  raspunde comentariului
 • Buca

  12 septembrie 2017 14:10

  Sa ia arme si armata moderna!

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  12 septembrie 2017 14:04

  Gara de nord or guvernul Romaniei ,schimbi ministri ca si trenurile in gara !or ca si ciorapii cand incep sa puta !!.Ce are a faceFifor cu MAPN ?? ,baba si mitraliera tot aia !!. Simon si economia !! un nimeni fara nici o chemare fara nici un sens !!.Gradina PSD e plina de nimeni si de neaveniti .Vorba romanului "greu la deal cu boii mici si la vale cu doi junci " ,de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere !!. Cu cine sa mai faci politica ? cu repetenti ,mediocritati ,bagabonti,derbedei ,fufe ,alde pierde vara !!.

  raspunde comentariului
 • Lorica

  12 septembrie 2017 13:36

  Suntem mindri ca Parlamentul Romaniei este condus de 2 repetenti ? Ne mai miram de starea in care suntem ?

  raspunde comentariului
 • Next

  12 septembrie 2017 11:58

  Daca nu e nici marti, ar putea fi miercuri, s.a.m.d.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design