15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPreședintele Iohannis a respins legea pentru militarizarea Institutului Cantacuzino

Președintele Iohannis a respins legea pentru militarizarea Institutului Cantacuzino

Președintele Klaus Iohannis a retrimis la Senat, luni, legea care urma să aprobe Ordonanța referitoare la militarizarea Institutului Cantacuzino.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 2 octombrie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2015 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării și inovării în vederea asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației", informează un comunicat al Administrației Prezidențiale.


Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, aceasta este prima vizită la Institut a ministrului Fifor, în contextul aprobării de către Guvernul României, săptămâna trecută, a procesului de preluare a Institutului de către Ministerul Apărării Naţionale.

Președinția explică cererea de reexaminare prin faptul că OUG 23 prevedea înființarea Institutului Național de Cercetare 'Cantacuzino', instituție publică de importanță strategică, în subordinea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, prin reorganizarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie 'Cantacuzino', care se desființa.

Ulterior, în anul 2016, Guvernul a decis trecerea Institutului din subordinea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare în subordinea Ministerului Sănătății.

"Precizăm că această ordonanță de urgență se află în prezent în procedură parlamentară", afirmă comunicatul Președinției.


Conform proiectului Ordonanței, Institutul va avea atât angajați militari cât și civili, iar aceștia din urmă vor primi și drepturile cuvenite personalului civil din MApN.

Ulterior, în data de 21 septembrie 2017, Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență prin care se stabilește înființarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino', instituție de drept public care desfășoară activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației, în subordinea Ministerului Apărării Naționale, prin preluarea patrimoniului, personalului și activității Institutului Național de Cercetare 'Cantacuzino', aflat în subordinea Ministerului Sănătății, care se desființează.

"Având în vedere importanța activității Institutului 'Cantacuzino', considerăm că trebuie să se asigure o coerentă succesiune a actelor normative pentru evitarea oricăror confuzii cu privire la situația juridică a acestuia, crearea unui cadru legislativ coerent și predictibil fiind esențială în vederea bunei desfășurări a activității Institutului", subliniază Președinția.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă