Propunerea făcută de coaliția PSD-ALDE pentru a ocupa postul de premier al României alimentează speculațiile că liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a ales un politician puțin cunoscut, pe Sevil Shhaideh, pentru a conduce Guvernul din umbră, notează presa internațională, citată de agențiile de presă din România.
The New York Times numeşte propunerea lui Dragnea„o mişcare surprinzătoare a celui mai mare partid politic din România“ şi menţionează că dacă va fi aleasă, Sevil Shhaideh va fi „atât primul musulman, cât şi prima femeie care deţine acestă funcţie“. De asemenea se aminteşte şi de victoria „răsunătoare“ a PSD-ului la alegerile parlamentare. Propunerea pentru premier este analizată de jurnalişti şi explică cum numirea lui Liviu Dragnea, liderul partidului, ar fi fost o „alegere problematică“, potrivit Mediafax.
Problema imigranţilor şi poziţia Bucureştiului în această chestiune este şi ea adusă în discuţie: „Pare puţin probabil ca numirea doamnei Shhaideh va relaxa poziţia României faţă de migranţi. România este unul din membrii Uniunii Europene care s-au opus cotelor obligatorii de refugiaţi, mulţi din Orientul Mijlociu şi nordul Africii“
Politico.eu vorbeşte despre cum Shhaideh „a lucrat cu Liviu Dragnea“ şi adaugă că „în ciuda experienţei sale din cabinet, Shhaideh nu este cunoscută în Bucureşti, petrecându-şi majoritatea cariei sale în politica locală, în oraşul Constanţa“
Bloomberg: „Alegerea surprinzătoare pentru premierul României alimentează speculaţiile că Dragnea va fi şeful adevărat”. Publicația precizează că liderul PSD nu şi-a putut asuma conducerea Guvernului pentru că a fost condamnat în instanţă, potrivit News.ro.
„Alegerea sugerează că Dragnea ar putea vrea să obţină mai mult timp pentru a anula restricţiile privind propria sa candidatură. Este o propunere foarte surprinzătoare. Însă ne aşteptam la un candidat care să fie foarte obedient faţă de partid şi de liderul său”, continuă agenţia internaţională, care îl citează pe politologul Andrei Ţăranu.
Jurnaliştii agenţiei amintesc că România, „a doua cea mai săracă ţară din UE”, îşi înlocuieşte primul guvern tehnocrat de la căderea comunismului, după alegerile câştigate de PSD cu promisiuni de reduceri de taxe şi creşteri de salarii, ce au “convins alegătorii să treacă peste anchetele de corupţie vizând mai mulţi dintre parlamentarii săi”.
DAILY EXPRESS precizează că, în cazul în care Sevil Shhaideh va fi confirmată în funcție, ea va deveni a treia femeie musulmană de la conducerea unui stat din Europa. Tansu Ciller a fost premier al Turciei în anii ’90, iar Atifete Jahjaga a fost preşedinte al Kosovo din 2011 până în 2016.
„Spre deosebire de Ciller şi Jahjaga, care au ocupat poziţii (de conducere – n.r.) în ţări cu majorităţi musulmane, Shhaideh ar urma să îşi îndeplinească rolul într-o ţară unde peste 80% din populaţie este creştin-ortodoxă”, precizează cotidianul britanic.
International Business Times: Deşi nominalizarea lui Shhaideh „ar putea fi considerată lipsită de popularitate, analiştii sugerează că, în realitate, va fi în mare parte lipsită de controverse”, cu atât mai mult cu cât minorităţile musulmane din România practică un islam foarte moderat.
Financial Times pune decizia PSD în contextul „intensificării sentimentelor antimusulmane în alte zone de pe continent”. Publicaţia afirmă că, deşi preşedintele Klaus Iohannis reprezintă România la summiturile UE, Shaiddeh „şi-ar putea întâlni de asemenea omologii din UE, dintre care o parte au avertizat în legătură cu riscurile imigraţiei şi islamului în Europa”. Jurnaliștii publicației oferă ca exemplu pe premierul ungur Viktor Orban, care a criticarea crearea unor aşa-numite „societăţi paralele” de musulmani pe continent.
AFP: „Stânga face concesii pentru a evita o criză politică”. „Liderul social-democraţilor români, Liviu Dragnea, victorios în legislativele din 11 decembrie, a anunţat miercuri că nu va candida la postul de premier, pentru a evita un conflict cu preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis”, scriu jurnaliştii francezi.
Sevil Shhaideh a precizat, miercuri, că ziua de 21 decembrie reprezintă „ziua în care România a optat pentru un nou început”. „21.12.2016: O zi istorică! Zi în care România a optat pentru un nou început, într-un mod diferit, cu fapte primând și lăsând vorbele pentru a explică rezultatele ce vor urma să vină”, a scris Shhaideh.
Într-un alt mesaj, ea a mulțumit românilor care i-au trimis mesaje și a dat asigurări că problemele lor vor fi rezolvate, pas cu pas. „Am petrecut câteva ore citind aproape toate mesajele private primite. Vă mulțumesc pentru susținere și vă garantez că vom rezolva, pas cu pas, fiecare lucru care contează pentru populația acestei țări, fiindcă doar împreună vom putea duce această țara la nivelul următor!”, a mai scris premierul propus.
Sevil Shhaideh a distribuit o postare a fostului premier Victor Ponta, în care o califica drept o persoană „extrem de echilibrată” și a promis românilor că nu îi va dezamăgi.
„Sevil Shhaideh este o persoană extrem de echilibrată și un bun profesionist! Am apreciat activitate să că Secretar de Stat la MDRAP în timpul mandatului de ministru al lui Liviu Dragnea / din acest motiv am propus-o că ministru și cred că a făcut o muncă foarte bună! Dl. Klaus Iohannis a acceptat și semnat numirea ca Ministru în 2015 pt Sevil. Nu are deci niciun motiv să refuze desemnarea ca și prim-ministru! Voi vota că deputat investirea unui Guvern PSD-ALDE condus de Sevil Shhaideh! România are nevoie cât mai urgent de Guvern. Anul 2017 va fi oricum foarte greu și jocurile politicianiste ale domnului Iohannis trebuie să înceteze azi!”, scria Victor Ponta, miercuri, pe Facebook.
Sevil Shhaideh este propunerea făcută miercuri de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Dacă Sevil Shhaideh va fi numită premier, va fi prima femeie prim-ministru din istoria României.
Sevil Shhaideh are 52 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice şi a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării din 2012 când postul de ministru a fost deţinut de Liviu Dragnea. În mai 2015, ea a fost numită ministru al Dezvoltării. Sevil Shhaideh a fost, timp de 20 de ani, angajată a Consiliului Județean Constanța, instituție unde a lucrat, în cea mai mare parte a acestui timp, sub conducerea baronului PSD Nicușor Constantinescu, condamnat în prezent la 15 ani de închisoare. De altfel, Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea i-au fost „nași” la cununie.
Shhaideh este membru PSD din iulie 2015, adică după numirea la conducerea Ministerului Dezvoltării.
Sevil Shhaideh, opiniile editorialiștilor ”România liberă”
Sabina Fati, senior editor:
Shhaideh, prima musulmană șefă de guvern în UE. Va fi trădat Dragnea de PSD?
În cancelariile occidentale au fost momente serioase de stupoare, în cele din Orientul Mijlociu și Asia – de uimire mulțumită, în vreme ce în PSD s-a lăsat o liniște care nu prevestește nimic bun. Sevil Shhaideh va fi, la 52 de ani, prima femeie musulmană care va conduce guvernul unei țări din Uniunea Europeană.Citiți aici tot editorialul!
Mircea Marian, senior editor:
Slujbașii mafiei ocupă Guvernul. Deocamdată
Multe catastrofe au condus Guvernul României, dar e prima oară când un modest slujbaș al grupului infracțional organizat de PSD în județul Constanța ajunge premier. În 1992, când Ion Iliescu l-a cules din prăfuitul Comitet de Stat al Planificării, Nicu Văcăroiu era tot un mărunt amploiat. Un contabil prăfuit al regimului ceaușist. Dar nu se putea spune despre el că e crescut la curtea unei mafii locale. Citiți aici tot editorialul!
Cătălin Prisacariu, senior editor:
Sevil Shhaideh, doar un pion pentru Dragnea premier
În mai 2015, imediat ce Dragnea reușise să-și impună fina, pe Sevil Shhaideh, la Ministerul Dezvoltării, scriam că Ponta deja pierduse meciul, deși nu o știa: „Imediat ce a apărut anunțul că Sevil Shhaideh este nominalizarea lui Ponta pentru portofoliul de la Dezvoltare Regională, Dragnea a declarat că azi își va și înregistra demisia din funcția de președinte executiv al PSD. Nu, nu este doar o coincidență, a scris jurnalistul Cătălin Prisăcariu a scris, pe blogul său, despre premierul propus de PSD. Citește aici tot editorialul!
Sevil Shhaideh este propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru. Este o propunere foarte controversată pentru că Sevil Shhaideh a fost șefa de cabinet a baronului de Constanta, Nicușor Constantinescu. Acesta este în prezent la închisoare, condamnat pentru fapte de corupție.
Prin funcția ocupată în subordinea lui Nicușor Constantinescu, Sevil Shhaideh, a fost în centrul grupului de interese al grupării PSD Mazăre – Constatinescu. Ulterior a fost propusă de Liviu Dragnea ministru la Ministerul Dezvoltării, după ce șeful PSD a fost nevoit să demisioneze ca urmare a condamnării definitive.
Sevil Shhaideh este și fina lui Nicușor Constantinescu, dar și fina lui Liviu Dragnea. Este de religie musulmană și de etnie turco-tătară.
Alte articole importante despre Sevil Shhaideh:
Sevil Shhaideh: A fost subordonata baronului PSD Nicușor Constantinescu. Articol de Cristian Hagi
Sevil Shhaideh a fost, timp de 20 de ani, angajată a Consiliului Județean Constanța, instituție unde a lucrat, în cea mai mare parte a acestui timp, sub conducerea baronului PSD Nicușor Constantinescu, condamnat în prezent la 15 ani de închisoare. De altfel, Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea i-au fost ”nași” la cununie. Am pus ghilimele pentru că la musulmani – Sevil Shhaideh – nu există noțiunea de naș, ca la ortodocși, ci de martori la căsătorie, deși rolul este asemănător. Liviu Dragnea a numit-o secretar de stat în MDRAP, în perioada când era ministru. Citește aici articolul!
Sevil Shhaideh, averea
Jurnalistul Cătălin Prisacariu, senior editor România liberă, a descoperit încă din 2015 informații interesante legate de persoana propusă de Liviu Dragnea pentru a ocupa funcția de prim-ministru și pentru a forma noul guvern PSD-ALDE. ”Cît era secretar de stat, Shhaideh deținea doar un cont bancar de puțin peste 143.000 RON, cont deschis în 2011. Inclusiv în ultima declarație de avere de secretar de stat, de pe 10 octombrie 2014, Sevil Shhaideh a menționat acest cont bancar”. Citiți aici tot articolul!
Sevil Shhaideh, numirea
„Am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui și ale legii în vigoare. Pentru mine, Legea nu reprezintă o chestiune secundară și (…) nu aș fi vrut să solicit asta pentru mine, deocamdată. (…) Vreau să îmi dea garanția că este un om care muncește, care știe, în cSevil are am încredere totală (…) și care să urmeze, în detaliu, programul nostru de guvernare. Nu promovez un conflict inutil. Propunerea este Sevil Shhaideh”. Cititi aici articolul!
Sevil Shhaideh, reacții
Disperare pe paginile pro-PSD de pe Facebook după desemnarea noului premier: „Unde sunt românii noștri? Iar ne-a păcălit Dragnea”, „Dacă e musulmancă și dă drumul la refugiați în țară, o să aveți război”
E jale mare pe grupurile pro-PSD de pe Facbook, după nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru, remarcă ziaristul Vlad Andriescu. Stupoarea și revolta susținătorilor PSD față de numirea unui premier de etnie turcă și de religie musulmană vin după o campanie electorală în care PSD a tot bătut monedă pe tema “strănii ne distrug țara”.
Citiți aici comentariile fanilor PSD
Sevil Shhaideh, venituri
Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a dezvăluit, pe blogul său, în mai 2015, că Sevil Shhaideh, propusă miercuri pentru funcția de prim-ministru de PSD și ALDE, câștiga lunar de vreo cinci ori mai mult decât un ministru și de vreo trei ori ori mai mult decât președintele României … citește mai departe aici
Sevil Shhaideh, explicația lui Dragnea
„Am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui și ale legii în vigoare. Pentru mine, legea nu reprezintă o chestiune secundară” … citește mai departe aici …
Sevil Shhaideh, reacții
Fostul premier Victor Ponta susțin că propunerea PSD-ALDE pentru conducerea Guvernului, Sevil Shhaideh, este foarte bună și de nerefuzat de președintele Klaus Iohannis … citește mai departe aici …
Sevil Shhaideh, reacții
Sevil Shhaideh, reactii
Sociologul Barbu Mateescu consideră că propunerea de premier a PSD-ALDE, anunțată miercuri, reprezintă, într-o anumită măsură, un test atât pentru electorat, cât și pentru formațiunea politică, întrucât Sevil Shhaideh „apartine unei minorități etnice și probabil și religioase”, ceea ce este „un pic contrar valorilor exprimate în campanie”. Citiți aici tot articolul!