30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportPremierul Tudose și-ar dori introducerea vaccinării obligatorii: Suntem departe de lumea civilizată

Premierul Tudose și-ar dori introducerea vaccinării obligatorii: Suntem departe de lumea civilizată

 Premierul Mihai Tudose a precizat, vineri dimineața, într-un interviu acordat Radio România Actualități, că este de părere că ar trebui introdusă vaccinarea obiligatorie.

Întrebat dacă situația actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii, șeful Executivului a răspuns: „Eu cred că da. Sunt și vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile, deci acel părinte nu-și pune în pericol doar copilul lui, ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă civilizație europeană, nord-atlantică, procentul trebuie să fie peste 95% din copii vaccinați. Iertați-mă, când noi stăm în jur de 50% suntem departe de lumea civilizată. (…) Fac o medie pe țară".

El a mai precizat că situația privind vaccinarea este „tragică”.

„Aceasta este situaţia tragică de astăzi. Şi am ales această cale de a face public acest raport şi de a spune public care sunt cifrele pentru a fi consecvent cu ce am spus de când am preluat mandatul: nu păcălim pe nimeni, nu minţim pe nimeni, nu vrem să fim eroi, vrem să fim normali. Iar ca să fim normali, trebuie să privim în faţă realitatea, ca să ştim cu ceea ce ne confruntăm, de unde plecăm şi ce vrem să îndreptăm.”, a mai spus premierul.


Întrebat dacă ar putea să existe dublu standard și la vaccinuri, nu doar la alimente, premierul Tudose a răspuns: „Vreau să cred că nu există așa ceva”.

În ceea ce privește birocrația din Ministerul Sănătății, șeful Executivului a precizat că încearcă să găsească măsuri.

 „Încerc și eu. Îmi asum riscul. Încercăm să găsim măsuri pentru a stopa anumite furturi din farmacii, înțelegeri între medici și pacienți. Sunt anumiți bolnavi de boli cronice care sunt trimiși de la spital la farmacie”, a mai spus șeful Executivului.

 

Raportul Ministerului Sănătății privind Programul Național de Vaccinare, publicat miercuri, relevă că, la peste un an de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, care a făcut până în prezent 32 de victime, România nu are stocuri de vaccinuri în caz de epidemie, că nu există un buget pentru situaţii de urgentă de acest tip şi nici personal care să intervină.

Sursa citată precizează să unii medici de familie reprezintă „ameninţare", pentru că refuză să vaccineze copiii. O altă primejdie este „goana după audienţe/senzaţional a unor canale de presă, care pot afecta educaţia pro-vaccinare, prin difuzarea de informaţii false, părtinitoare".

În raportul de 13 pagini înaintat premierului Tudose, ministrul Sănătăţii enumeră următoarele cauze pentru izbucnirea epidemiei de rujeolă: scăderea continuă a acoperirii vaccinale în ultimii zece ani, declin accentuat în ultimii doi ani din cauza neprezentării părinţilor la medicul de familie, refuzului vaccinării şi lipsei periodice a vaccinului.

Totodată, Ministerul Sănătăţii notează că „prezenţa unor categorii de populaţie vulnerabile, fără acces la servicii medicale, neînscrise la medicul de familie, migratorie la nivel naţional şi internaţional" a avut „o pondere importantă în răspândirea bolii".

Cu toate că a trecut mai bine de un an de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, fiind înregistrate 8.246 de cazuri confirmate în ţară, din care 32 de decese, Ministerul Sănătăţii admite, la capitolul „puncte slabe", că nici acum România nu are stocuri de vaccinuri pentru intervenţie în situaţii de epidemie.



 

Mai mult, „nu există un buget dedicat intervenţiei în situaţii de urgenţă", „nu există personal antrenat pentru intervenţie (cu puţine excepţii)" şi nici „o procedură operaţională standard pentru situaţii de urgenţă", şi „nu există o evidenţă clară a copiilor eligibili la vaccinare".

În rândul ameninţărilor care pândesc populaţia, precum refuzul unor medici de familie de a imuniza copiii sau „deficitul de informare, la nivelul unor segmente din societate", Ministerul Sănătăţii invocă şi „goana după audienţe/senzaţional a unor canale de presă, care pot afecta educaţia pro-vaccinare, prin difuzarea de informaţii false, părtinitoare".

Potrivit sursei citate, 2.277 de localităţi nu au medic de familie, cu acoperire vaccinală sub 95% şi populaţie de etnie rromă. În plus, totalul copiilor între nouă luni şi nouă ani nevaccinaţi este de 224.202, dintre care sunt 30.706 de copii între 9-11 luni din două categorii: 25.026- înscrişi la un medic de familie şi 5.680 – neînscrişi la un medic de familie şi 194.496 de copii cu vârsta între 1-9 ani, la fel din două categorii: 155.727- înscrişi la un medic de familie şi 37.769 – neînscrişi la un medic de familie.

În concluzia raportului, Ministerul Sănătăţii precizează că este necesară promovarea legii vaccinării şi reorganizarea întregului sistem de acordare a serviciilor medicale de vaccinare.



 

Cele mai citite

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă