Prefectura Cluj a atacat, joi, la Tribunalul Cluj, hotărârile Consiliului Judeţean de revocare din funcţie a vicepreşedintelui Ioan Oleleu (PSD) şi de numire a lui Mihai Seplecan (PNL), pe motiv că acestea au fost adoptate cu încălcarea legii, informează Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj, Ana Maria Danciu, a declarat, joi, că, în urma atacării în contencios, hotărârile CJ Cluj se suspendă, astfel încât se revine la situaţia anterioară, Ioan Oleleu urmând să îşi reia funcţia de vicepreşedinte, iar Mihai Seplecan pe cea de consilier judeţean.
”Am primit la Prefectură, pentru efectuarea controlului de legalitate, hotărârile Consiliului Judeţean Cluj din şedinţa desfăşurată în 31 iulie, prin care vicepreşedintele Ioan Oleleu a fost revocat din funcţie şi a fost numit în locul său Mihai Seplecan, iar acesta a primit şi atribuţiile de preşedinte de la celălalt vicepreşedinte al instituţiei, Vakar Istvan. S-a decis atacarea în contencios administrativ a celor trei hotărâri şi am cerut instanţei de la Tribunalul Cluj anularea acestora, ca fiind nelegale. În urma atacării în instanţă, aceste hotărâri se suspendă şi se revine la situaţia anterioară”, a spus Ana Maria Danciu.
Astfel, Ioan Oleleu revine în funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan rămâne consilier judeţean, iar celălalt vicepreşedinte al instituţiei, Vakar Istvan, rămâne cu atribuţiile de preşedinte. Consilierul judeţean Horaţiu Cătărig (PDL) a rămas cu atribuţii preluate de vicepreşedinte al CJ.
Ana Maria Danciu a arătat că hotărârea de revocare din funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj a lui Ioan Oleleu este nelegală în condiţiile în care Legea nr. 215/ 2001 a administraţiei publice ”nu reglementează în niciun fel revocarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, neexistând nicio prevedere privitoare la condiţiile, motivele şi procedurile de urmat în această situaţie”.
”Legea prevede doar condiţiile şi procedura de urmat pentru eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean. În fapt, revocarea are efecte atât pentru trecut, cât şi pentru viitor. În speţă, Ioan Oleleu a îndeplinit atribuţiile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean mai bine de doi ani, iar efectele produse în această perioadă prin exercitarea atribuţiilor nu pot fi şterse prin revocarea acestuia din funcţie”, a explicat Ana Maria Danciu.
De asemenea, hotărârea respectivă încalcă prevederile legale şi pentru că este interzisă adoptarea a două acte administrative cu acelaşi conţinut, cum este cazul în speţă, în condiţiile în care într-o şedinţă anterioară a CJ Cluj Ioan Oleleu a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte al instituţiei.
”Hotărârea privind alegerea lui Mihai Seplecan, în locul declarat vacant de vicepreşedinte al CJ Cluj, încalcă prevederile Legii nr. 215/2001, potrivit cărora hotărârile individuale produc efecte de la data comunicării lor. Întrucât hotărârea prin care Ioan Oleleu a fost revocat din funcţie a fost adoptată în aceeaşi şedinţă, aceasta nu a putut fi comunicată celui vizat în mod oficial şi prin urmare nu avea cum să îşi producă efectele”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj.
Şi hotărârea legată de preluarea atribuţiilor de preşedinte al CJ Cluj de către vicepreşedintele Mihai Seplecan este considerată nelegală de Prefectură deoarece la momentul adoptării acesteia, ”Seplecan nu ocupa în mod legal funcţia de vicepreşedinte al Cosniliului Judeţean Cluj, astfel încât nu ne găsim în situaţia desemnării legale a acestuia să exercite atribuţiile preşedintelui instituţiei”.
Consilierul județean PNL, Mihai Seplecan, a fost ales, în 31 iulie, în cadrul ședinței Consiliui Județean Cluj, în funcția de vicepreședinte cu atribuții de președinte al CJ Cluj, după ce, inițial, în cadrul aceleiași ședințe, a fost votată revocarea din funcție a vicepreședintelui CJ Cluj, Ioan Oleleu (PSD).
Astfel, Seplecan a preluat funcția de la Vakar Istvan, care deținea până atunci atribuțiile de președinte.
Consilierii județeni ai PSD au părăsit sala de ședință în timpul votului celor trei proiecte, de revocare a lui Oleleu, de alegere a lui Seplecan în funcția de vicepreșdinte, respectiv de preluare a atribuțiilor de președinte de CJ de către Mihai Seplecan, susţinând că modalitatea de vot este ”nelegală”.
Potrivit procesului-verbal întocmit în cadrul ședinței de Consiliu Județean de joi, Mihai Seplecan a fost ales vicepreședinte cu atribuții de președinte al CJ Cluj, cu 19 voturi pentru și unul împotrivă.
Consilierii PDL și PNL au votat revocarea din funcția de vicepreședinte al CJ a lui Ioan Oleleu și la ședința din 11 iunie. În aceeași ședință, Mihai Seplecan a fost ales vicepreședinte al CJ Cluj.
Cele două hotărâri de Consiliu Județean au fost anulate însă după ce au fost contestate în contencios administrativ de prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan. Astfel, Ioan Oleleu a revenit în funcţia de vicepreşedinte din care fusese eliberat, iar Mihai Seplecan a rămas simplu consilier judeţean.
În 3 iunie, CJ Cluj a decis, într-o şedinţă extraordinară, ca vicepreşedintele Vakar Istvan (UDMR) să preia atribuţiile lui Horea Uioreanu, arestat preventiv, Vakar anunţând că va dispune un audit la CJ şi la instituţiile subordonate.
Preşedintele suspendat al Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, reţinuţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, au fost arestaţi preventiv, în 29 mai, de magistraţii Curţii de Apel Cluj.
Conform DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (zece acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.