6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportPP-DD și PLR au intrat în Guvern

PP-DD și PLR au intrat în Guvern

Oamenii sprijiniți de Dan Diaconescu și Călin Popescu Tăriceanu, care și-a lansat ieri propriul partid, sunt răsplătiți de Victor Ponta cu funcții în eșalonul doi al Executivului.

Aflat în relații tensionate cu UDMR și contestat în propriul partid de Liviu Dragnea, premierul Victor Ponta își întărește relațiile cu formațiunile satelit. Strategia lui Ponta vizează PP-DD, cu care PSD a semnat un protocol de colaborare și Partidul Liberal Reformator (PLR) lansat, ieri, de Călin Popescu Tăriceanu.

Astfel, secretarul general al PP-DD, Liviu Neagu, a fost numit secretar general adjunct al Guvernului, prin hotărâre a premierului Ponta. Neagu devine astfel primul oficial al PP-DD numit într-o funcție guvernamentală după încheierea protocolului politic între PSD și PP-DD. Potrivit unor surse din PSD, alți doi lideri PP-DD, Eduard Dumitrașcu și Radu Orzață, urmează să devină secretari de stat. Până ieri, mișcările vizaseră doar funcții pe plan local – de exemplu șeful PP-DD Dolj, Mihai Cilibiu, a fost numit șeful Oficiului Județean de Cadastru. Ponta a preferat o cheie ironică atunci când a fost întrebat ce îl califică pe Liviu Neagu pentru acest post: „Vocea şi talentul!”. El a adăugat că persoana care ocupă acest post trebuie să lucreze cu prim-ministrul la buna desfăşurare a activităţii Guvernului şi, cu siguranţă, o va face. În acest fel, Ponta strânge relațiile cu PP-DD, partid care are 28 de parlamentari, deși la semnarea protocolului premierul afirmase că nu vizează cooptarea PP-DD în Executiv. Partidul lui Dan Diaconescu nu a primit, deocamdată, posturi de ministru, în urma opoziției UDMR și UNPR.

Neagu va ocupa postul deținut anterior de Ioana Lambru, care a devenit secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. Ioana Lambru este apropiată de gruparea Tăriceanu, fiind susținută de fostul ministru de Interne, Radu Stroe. De altfel, Ioana Lambru a fost între 2009 și 2011 șefa de cabinet a lui Stroe, în perioada în care acesta era secretar general al PNL.

Tăriceanu și-a lansat partidul

Ioana Lambru a fost numită în noua funcție în aceeași zi în care gruparea care o susține, condusă de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, și-a anunțat transformarea în partid.

Ieri, Tăriceanu și-a lansat noul partid și, totodată, candidatura la alegerile prezidențiale. Din partidul lui Tăriceanu fac parte 19 foști parlamentari liberali. Unii dintre aceștia sunt foști miniștri liberali în Guvernul Ponta precum Daniel Chițoiu, Radu Stroe, Ovidiu Silaghi (până ieri membru PSD, n.r. ), Daniel Barbu, Andrei Gerea sau Cristian David. Lui Tăriceanu i ­s-au mai alăturat Mihai Stănișoară, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, dar și parlamentari precum Octavian Bot, Mirel Taloș, Grațiela Gavrilescu, Virgil Guran sau Virgil Nițescu. „Am pornit pe drumul fondării PLR, partid care să reprezinte liberalismul în România, continuator al tradiţiilor istorice din ţara noastră şi membru al familiei europene liberale. Acest partid va deveni cel mai puternic reprezentant al liberalismului în România. Vom ajunge și afiliați ALDE.Anunț oficial candidatura mea la președinția României”, a spus Tăriceanu la lansarea oficială a PLR.

În acest context, Tăriceanu l-a atacat pe președintele Traian Băsescu, folosind un limbaj asemănător cu cel al liderului PSD, Victor Ponta. ”Modelul prezidențial al lui Băsescu este malefic pentru țară. Un președinte șef de partid. A asigurat beneficii materiale pentru membrii de familie și pentru apropiați. Băsescu a acaparat toate instituțiile fundamentale ale statului. Nu a fost președinte-jucător, ci președinte-stat. Statul sunt eu, așa a definit mandatul. Trebuie să promovăm un alt tip de președinte, care să reprezinte cetățenii și să le apere interesele”, a spus Tăriceanu.

El și-a atacat și foștii colegi din PNL. “Din păcate pentru noi, PNL a ales să îşi renege istoria, tradiţia şi, ceea ce e mai important, valorile şi principiile, familia europeană şi, până la urmă, probabil, chiar şi numele”, a explicat Tăriceanu motivele despărțirii de foștii colegi.

“Să facem din România o forţă economică în Europa”, a fost mesajul candidatului pentru Cotroceni Tăriceanu. Tăriceanu a demisionat din PNL după ieșirea liberalilor de la guvernare, anunțând că vrea să continue “proiectul USL”, alături de PSD și Victor Ponta. În urmă cu câteva săptămâni, Tăriceanu a lansat Grupul de Inițiativă pentru păstrarea identității liberale, anunțând că grupul se va transforma în partid, în cazul în care Congresul PNL va valida aderarea la PPE și continuarea colaborării cu PDL.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rusia e gata să facă pace cu Ucraina. Ce rol va avea Donald Trump

Rusia este deschisă negocierilor privind încetarea războiului din Ucraina dacă acestea sunt iniţiate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi ambasadorul...

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

Protest la Fabrica de Arme Cugir: Angajații cer contracte clare pentru viitorul companiei

Membrii sindicatului „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir au protestat, joi dimineață, în fața întreprinderii, solicitând stabilitate și transparență, în privința contractelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă