UPDATE 15.46: Ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, își va depune mandatul după sărbătorile de Paște.
„Vă mulțumesc tuturor pentru susținerea din ultimele zile: manifestațiile de stradă de miercuri și joi, opiniile publice, articolele de presă, numeroasele comentarii de pe rețelele de socializare și petițiile în favoarea rămânerii mele ca Ministru al Culturii. Din toate acestea am înțeles că reforma pe care am început-o în domeniul culturii are o largă audiență și răspunde unei așteptări generale de înnoire în sectorul cultural. În momentul de față, continuarea acestei reforme este periclitată. Am convenit cu Primul-Ministru că nu îmi voi depune demisia înaintea sărbătorilor de Paști. Sunt îngrijorat că reacțiile furibunde ale celor care vor oprirea reformei ar putea să prevaleze. Cred că împreună cu echipa mea și cu toți cei care îmi împărtășiți viziunea putem și trebuie să ne impunem”, a scris Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.
––––––––
Ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat că își va depune mandatul dacă succesorul său va continua reforma pe care a început-o, informează Digi24.
Miercuri, Vlad Alexandrescu a anunțat, pe Facebook, că va renunța la conducerea Ministerului Culturii, pe fondul scandalului de la Opera Națională București.
„Dacă reforma este periclitată și dacă demisia mea rezolvă continuarea reformei, eu sunt în continuare dispus să mi-o dau, să pun mandatul meu de ministru al Culturii în mâinile prim-ministrului. Nu se pune problema unei neîncrederi între mine şi prim-ministru. Prim-ministrul și-a manifestat susţinerea cu privire la reforma pe care am început-o chiar în contextul discuţiilor din ultimele zile, a făcut-o public. Au fost unele rezerve cu privire la modul de a gestiona situaţia de la Operă, dar nu există niciun fel de neîncredee, de cotestare a reformei pe care am început-o şi asta îmi dă încredere că aceasta va fi continuată”, a declarat Vlad Alexandrescu vineri dimineață, pentru Digi24.
Citește și: Controversele din mandatul lui Vlad Alexandrescu la șefia Ministerului Culturii
Un nume vehiculat pentru preluarea postului este cel al secretarului de stat în Ministerul Culturii, Corina Șuteu.
„Eu cred că echipa pe care am adunat-o la Ministerul Culturii este o echipă foarte performantă care are multe componente, multe valenţe. Toţi sunt foarte buni. Pe Corina Şuteu am rugat-o să ni se alăture încă din februarie. Şi a lucrat foarte mult pe partea de cultură vie şi eu cred că ar putea să ducă mai departe reforma pe care am început-o”, a spus Vlad Alexandrescu.
Vlad Alexandrescu a anunțat, miercuri, că demisionează de la conducerea ministerului Culturii, la solicitarea premierului Dacian Cioloș. Deși mandatul său a fost unul scurt, numele ministrului a fost legat de mai multe controverse, precum implicarea sa în scandalul de la Opera Națională din București și campania pentru achiziționarea operei lui Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.
Citește și: Surse: Corina Șuteu, fost director al ICR New York, ar putea deveni noul ministru al Culturii
La începutul lunii aprilie, la Opera Națională din București au apărut tensiuni, care au degenerat, ulterior, într-o serie de proteste ale angajaților, cât și refuzul balerinilor de a urca pe scenă, ducând la schimbarea directorului instituției de mai multe ori.
„Presiunea timpului, resursele limitate și dorința de a da un semnal puternic în favoarea reformei au ajuns în acest moment să fie, din păcate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu. Schimbări dictate doar de buna credință au dus la explozii instituționale neașteptate și la o situație intolerabilă la Opera Națională, una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană. Această situație nu face decât să exemplifice o problemă gravă a sistemului, problemă pe care inerția și lipsa de acțiune consecventă nu o vor putea rezolva”, a scris Vlad Alexandrescu, miercuri, pe Facebook.
Citește și: Controversele din mandatul lui Vlad Alexandrescu la șefia Ministerului Culturii
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri seara, că una din nemulţumirile sale privind Guvernul a vizat situaţia de la Opera Naţională din Bucureşti, adăugând că această chestiune este pe cale de rezolvare.
„Un contraexemplu de implicare a unui minister în ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puţine greşeli imaginate care nu au fost făcute de ministrul Culturii în această chestiune”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
Miercuri seara, 200 de persoane au protestat, la Palatul Victoria, în semn de solidaritate cu Vlad Alexandrescu. Premierul Dacian Cioloș a vorbit cu protestatarii, precizând că îl apreciază pe Vlad Alexandrescu şi „voinţa lui reformatoare”, dar că un ministru trebuie să aibă „şi capacitatea de a aplica măsurile”, referindu-se la situaţia de la Opera Naţională Bucureşti.
În faţa protestatarilor, prim-ministrul a încercat să justifice decizia de a renunţa la Vlad Alexandrescu de la conducerea Ministerului Culturii. „Din cauza felului în care au degenerat lucrurile. Nu este vorba despre dubiile pe care le am eu. Modul cum au decurs lucrurile la Opera Naţională Bucureşti îi creează o slăbiciune ca ministru.Asta nu afectează cu nimic voinţa lui reformatoare. Chiar i-am propus să găsim o soluţie pentru a continua colaborarea privind Cuminţenia Pământului”, le-a spus prim-ministrul protestatarilor adunaţi în faţa guvernului, pentru a-şi manifesta susţinerea pentru Vlad Alexandrescu.