Pe valul „scandalului Rarinca“, folosit de politicieni și o parte a presei pentru a cere demiterea Liviei Stanciu și a Laurei Codruța Kövesi, Victor Ponta a atacat extrem de dur sistemul judiciar și a explicat de ce Dan Șova nu trebuie să fie lăsat la „cheremul“ justiției. Odată dat semnalul, senatorii puterii s-au pus, ieri, în mișcare.
Liviu Dragnea a fost condamnat doar pentru că USL a încercat să-l demită pe Traian Băsescu, iar pedeapsa de un an închisoare cu suspendare a fost dictată de judecătoarele de la Curtea Supremă din teama că vor fi arestate dacă decid achitarea. Cât despre Dan Șova, procurorii nu vor să-l trimită în judecată, ci doar să-l aresteze. Acestea sunt mesajele pe care Victor Ponta, premier al României înainte de toate, le-a transmis publicului luni seară. Unde a fost lansat atacul, de o gravitate fără precedent, la adresa sistemului de justiție? La România TV, postul prietenului Sebastian Ghiță, urmărit și el penal, sub control judiciar, în dosarul cumnatului lui Ponta, Iulian Herțanu.
Dragnea, Șova, Rarinca
În doar câteva fraze, bine țintite însă și împănate cu multe neadevăruri, premierul României a venit la RTV să tragă concluziile campaniei desfășurate în ultimele săptămâni de colegii de partid și de alianță, dar și de televiziunile apropiate: românii nu ar trebui să aibă încredere în justiție pentru că procurorii execută ordine politice, iar judecătorii reacționează la presiuni, fie ele și neexplicite. Premisa raționamentului? Cazul Mariana Rarinca, amplu dezbătut pe anumite posturi tv și umflat prin comparații cu incidente sonore din istoria mai apropiată sau îndepărtată (vezi formulările „Je suis Mariana Rarinca“ sau „Rarinca Gate“, promovate intens și prezentate drept virale de jurnaliștii trusturilor prietene).
„Ați văzut ce pățesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu știu ce“, și-a început Ponta argumentația. Pasul doi a venit imediat: „Vă dați seama că judecătoarele de la Dragnea, dacă cumva îl achitau pe Dragnea, cred că erau și arestate acum. Au dat și ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept“. Iar pentru ca lucrurile să fie bine înțelese și de ultimul cetățean care ar putea crede în justiție, premierul a mai subliniat o dată ceea ce a tot spus pe la declarațiile din curtea PSD: condamnarea lui Dragnea este „absolut nedreaptă“ deoarece acesta ar fi vinovat doar de faptul că USL a „făcut“ referendumul de demitere a lui Traian Băsescu.
Cât despre un alt bun prieten al său, Dan Șova, Ponta a arătat clar de ce PSD și aliații nu trebuie să permită, în Senat, încuviințarea cererii DNA de reținere și arestare preventivă: „Sigur că nu înțelege nimeni, după ce vedem că au fost arestați oameni pe care apoi îi achităm (trimitere iar la cazul Rarinca – n.r.). Șova poate fi trimis în această seară în judecată, dar ei (procurorii – n.r.) nu vor. Vor să facă circ“.
Se impun însă câteva precizări la toate aceste declarații ale premierului, dar și la unele afirmații vehiculate în ultimele zile în spațiul public. În cazul Rarinca, până la publicarea motivării deciziei din 20 mai, sunt greu de anticipat motivele pentru care judecătorii au apreciat că se impune achitarea acesteia sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj. Apoi, Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru că a coordonat campania USL la referendumul din 2012, ci pentru fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. Cât despre Șova, DNA a cerut Senatului încuviințarea reținerii și arestării pe motiv că senatorul PSD ar fi distrus probe compromițătoare din dosarul său, iar o eventuală arestare preventivă nu este dispusă de procurori, ci de instanță.
Tăriceanu, Intact, proteste
Țintele atacului furibund al premierului sunt, evident, Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al DNA, și Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. De altfel, demisia celor două a fost cerută insistent, în ultimele zile, atât de politicieni – Călin Popescu Tăriceanu, printre ei -, cât și de o parte a presei. Potrivit campaniei, Kövesi și Stanciu ar fi încălcat „în mod deliberat și cu rea-credință“ (citat din scrisoarea lui Tăriceanu) drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului „obișnuit“ Rarinca, ar fi pus la cale „o lucrătură“ împotriva femeii nevinovate care a vrut să-și recupereze datoria (Mugur Ciuvică la Antena 3), iar românii ar trebui să iasă în stradă în semn de solidaritate cu Mariana Rarinca (jurnaliști Antena 3).
„Întâmplător“, în contextul acestei campanii, era anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, pe diferite canale media, că se organizează „un protest de amploare“ în fața Palatului Cotroceni în semn de sprijin pentru femeia nevinovată care a stat în arest preventiv. Ieri, „protestul extrem“ (după cum titra Antena 3) s-a mutat la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde circa 20 de persoane s-au adunat – printre care și protestatarul cu steag omniprezent la protestele anului 2012, Cezar Avrămuță – pentru a cere demisia Liviei Stanciu pe motiv că „oamenii nu mai au încredere în justiția din România“.
Inspecția Judiciară, sesizată iar. Efectul? Aproape nul
Ca urmare a declarațiilor premierului de luni seară, CSM a decis, ieri, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificări cu privire la apărarea independenței sistemului judiciar. Anterior, acest lucru fusese cerut de judecătorul Alexandru Șerban, membru al CSM, gest criticat prompt, pe Facebook, de Victor Ponta: „Un domn judecător Șerban de la CSM e supărat și mă reclamă că am comentat decizia în cazul Dragnea! Domnule judecător, colegul dvs. din CSM Dănileț a comentat repetat la televiziune decizia în cazul Mariana Rarinca! Evident că v-ați făcut că plouă! Deci să înțelegem – cine e prieten și coleg cu dvs. (din «Sistem» adică) are voie, noi ceilalți nu!“.
Tot „întâmplător“, protestatarii prezenți ieri în fața sediului CSM au cerut și demisia judecătorului Cristi Dănileț, care și-a permis să critice, printr-o scrisoare deschisă, demersul lui Tăriceanu de săptămâna trecută. Iar ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, nu l-a uitat nici el, ieri, pe Dănileț, arătând că judecătorul ar fi făcut „o declarație eminamente politică“ atunci când a invocat numărul mare de ordonanțe de urgență emise de Guvernul Ponta.
Nu este prima dată când premierul Ponta lansează atacuri deosebit de grave la adresa sistemului de justiție, iar Inspecția Judiciară constată că a fost afectată independența magistraților și că s-a produs o încălcare a principiului separației și echilibrului puterilor în stat. Doar două exemple: ianuarie 2014 – când Ponta spunea că Adrian Năstase „este un condamnat politic“ și că Relu Fenechiu „n-ar fi fost condamnat niciodată, dacă nu era ministru în Guvernul USL“; octombrie 2014 – când zicea că primarul de atunci al Sibiului, Klaus Iohannis, va fi declarat incompatibil de Curtea Supremă. Odată însușite rapoartele Inspecției Judiciare de către plenul CSM, povestea se încheie însă, căci nu există vreun mecanism de sancționare a politicienilor care încalcă, prin declarațiile făcute, principii constituționale.
Un nou vot la Șova
După semnalul dat, luni seară, de premierul Ponta, senatorii PSD și aliații lor au mers, ieri, în linie dreaptă cu planul de salvare a lui Dan Șova. Întâi, au avut grijă ca din Comisia juridică să nu plece către plen un proiect de hotărâre a Senatului de încuviințare a cererii DNA. În acest fel, Biroul Permanent, în care PSD și aliații dețin majoritatea, a decis să se reia votul asupra solicitării procurorilor, și nu să se reinterpreteze votul deja exprimat, pe 25 martie.
Tot conducerea Senatului a impus ca subiectul să fie introdus chiar ieri pe ordinea de zi, spre seară, după dezbaterea moțiunii simple pe Sănătate, astfel încât să fie o prezență cât mai redusă. Opoziția a susținut că puterea comite un nou abuz și că judecătorii constituționali au cerut altceva Senatului. În final, votul a fost favorabil lui Șova, astfel că acesta scapă de o eventuală reținere și arestare preventivă. PNL a anunțat că va contesta și noua hotărâre la Curtea Constituțională.
"Se continuă lovitura de stat cu finalitate punerea sub tăcere a justiției de către USL. USL trăiește. Mă uit la inactivitatea lui Iohannis, la activitatea lui Tăriceanu și Ponta.“ Traian Băsescu, fost președinte al României
"Domnul Ponta a depășit, într-un final, și cele mai indecente și brutale imixtiuni în actul de justiție ale mentorului său, Adrian Năstase.“ Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PNL