2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSportPensii speciale: portițe pentru corupți

Pensii speciale: portițe pentru corupți

Parlamentarii incompatibili vor putea să încaseze pensii speciale, a decis, ieri, Comisia pentru statut, care a discutat cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

După vot, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că parlamentarii coaliției vor cere retrimiterea proiectului la comisie, punctând, astfel, la capitolul imagine, prin poziționarea împotriva unei legi controversate.  Preşedintele Comisiei de statut Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) a explicat că prevederile privind cuantumul pensiei speciale pentru parlamentari au rămas cele iniţiale.

Pensionarii vor primi 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, de acesta urmând să beneficieze deputaţii şi senatorii care au avut mandate de la 6 luni consecutive până la 3 mandate.  Membrii comisiei au mai stabilit că parlamentarii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, a mai spus Duvăz. Acest articol le va permite să aibă acces la pensii celor care au săvârșit  fapte de corupție, dar nu în calitate parlamentari. Mai mult, cei condamnaţi pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie specială deoarece “este vorba de o situație administrativă, şi nu de corupţie”, după cum a explicat Duvăz.

Amendamentele coaliției

Chiar dacă Duvăz a susținut că  raportul comisiei este finalizat, liderul PSD, Liviu Dragnea,  a anunţat, ieri, că  parlamentarii coaliţiei vor cere retrimiterea legii privind pensiile aleşilor la comisii, pentru modificări mai ample decât cele cerute de ­Klaus Iohannis, care, deşi sunt “de bun-simţ”, nu sunt suficiente.

Dragnea a spus că, printre prevederile care vor fi modificate, se vor afla şi cele privind durata minimă petrecută în Parlament de un senator sau deputat pentru a putea beneficia de pensia specială. Astfel, doar cei care au încheiat un mandat întreg vor putea primi această pensie, faţă de actuala prevedere, care vorbeşte despre un minimum de șase luni în mandat.

„Mai mult, Dragnea a cerut şi eliminarea posibilităţii ca un parlamentar în funcţie să primească pensie specială, deși acest articol fusese deja anulat de comisie. „Trebuie să aibă o formă foarte apropiată, poate până la identitate, cu modelul de la Parlamentul European. Fiecare prevedere din această lege trebuie judecată ţinând cont şi de părerea populaţiei şi de bun-simţ”, a comentat Dragnea.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Studiu: Scăderea natalității pune în pericol sustenabilitatea sistemelor de pensii

Un raport recent al McKinsey Global Institute, o companie globală de consultanță în management strategic, avertizează că scăderea natalității la nivel mondial creează o...

AUR îl susține pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din 2025. Simion nu candidează

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în urma ședinței Consiliului Național de Conducere (CNC) de miercuri, că îl va susține pe Călin Georgescu...

Ce salariu câștigă un șofer al Senatului: Sporuri, vouchere și indemnizații

Șoferii angajați la Senatul României beneficiază de un salariu brut lunar de 6.344 lei (echivalentul a 3.712 lei net), plus vouchere de vacanță și...
Ultima oră
Pe aceeași temă