Mandatul aleşilor locali încetează înainte de termen doar în cazul condamnării la închisoare cu executare, au decis din nou deputații.
Comisiile juridică și de administrație din Camera Deputaților au respins, marți, cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind statutul aleșilor locali.
Concret, deputații au votat cu majoritate largă (18 voturi pentru și 4 împotrivă)modificarea articolelor care reglementează cazurile în care aleșii locali își pot pierde mandatele înainte de termen. Astfel, mandatul unui primar sau al unui consilier local sau județean se poate încheia prematur doar în urma unei condamnări prin hotărâre judecătorească, rămasă definitivă, privativă de libertate, cu executare. Legislaţia în vigoare prevede în prezent că aleşii locali îşi pierd mandatul în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsa privativă de libertate, cu mențiunea că legiuitorul nu a făcut în forma din 2004 nici o distincţie între sancţiunile cu executare şi cele cu suspendare.
Totuși, parlamentarii au introdus ieri și o excepție la noua regulă, votând un articol potrivit căruia „calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului şi în cazul condamnării prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la articolele 289-290 din Codul Penal“. Articolele menționate se referă la darea și luarea de mită. În aceste două cazuri, primarii își vor pierde mandatele indiferent de tipul pedepsei – cu executare sau fără.
Egalitate între primari și parlamentari
Victor Paul Dobre (PNL) a anunţat în cadrul comisiei că nu va susţine proiectul de lege în forma propusă de Comisia juridică. În schimb, Steluța Cătăniciu (ALDE) a invocat faptul că și parlamentarii își pierd mandatele doar în cazul pedepselor cu executare. „De ce nu face PNL o propunere legislativă să îşi piardă parlamentarii mandatul în situaţia în care sunt condamnaţi chiar cu suspendare la un an, la doi, la trei, cât prevede legea pentru diferite infracţiuni. De ce parlamentarii sunt mai presus decât ceilalţi aleşi locali?“, a comentat Steluța Cătăniciu.
La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras a susţinut că „uciderea din culpă este o infracţiune săvârşită din culpă şi mi se pare viaţa unui om mult mai importantă decât, de exemplu, săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu, săvârşită cu intenţie“.
Modificarea în favoarea aleșilor locali penali a fost votată în luna decembrie de Senat, la pachet cu proiectul privind pensiile speciale pentru baroni.
În ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii privind statutul aleșilor locali, argumentând că în forma transmisă ar putea afecta lupta împotriva corupției, precum și eficiența cadrului legislativ în materie de integritate. La rândul său, șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, a declarat că ar fi binevenită o dezbatere publică în care să se analizeze posibilitatea modificării legii actuale astfel încât primarii sau parlamentarii condamnați la închisoare cu suspendare pentru corupție să își piardă mandatul. Însă parlamentarii au mers exact în sens contrar: nu renunță la regulile privind mandatele parlamentare, ci le îndulcesc pe cele care îi vizează pe aleșii locali.