2.9 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSportA patra moțiune de cenzură a picat. Victor Ponta rămâne la Palatul...

A patra moțiune de cenzură a picat. Victor Ponta rămâne la Palatul Victoria

UPDATE 13:28  Victor Ponta, premierul României: Moțiunea a fost un eșec pentru liberali din toate punctele de vedere. Problema acestei moțiuni este că nu s-a discutat ce tebuie să facă Guvernul. Dacă au vrut să vorbim despre contracte, treaba lor. Eu voi încerca să mă extrag din aceste lupte și să îmi fac treaba la Guvern. Despre acordul cu FMI trebuie să discutăm mai întâi la Coaliției, apoi cu Opoziția și cu președintele. După mine, un acord cu FMI este bun mai ales dat fiind contextul. Va fi un acord preventiv și pentru reforme structurale. După ce avem acordul de principiu al liderilor, vom discuta în amănunt. Ar fi bine ca liderii Coaliției să aibă discuții cu liderii Opoziției și eu trebuie să discut cu președintele. Guvernul poate sprijini în legătură cu căldura în această iarnă pentru București, trebuie o soluție radicală pe care Consiliul General trebuie să o ia în privința RADET. Au existat mai multe proiecte de fuziune între RADET și ELCEN. Este decizia Consilului General. Mă voi întâlni cu primarul general interimar. Este prima dată când încasările bugetare este peste proiecția bugetară.

UPDATE 12:59  Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Victor Ponta a picat. Au fost înregistrate 207 voturi ”pentru” și opt voturi ”împotrivă”.

UPDATE 12:16  A început votul la moțiune. 

UPDATE 12:13  Discursurile liderilor politici au luat sfârșit. În scurt timp va începe votul la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta depusă de PNL.

UPDATE  11:08  Alina Gorghiu, copreședintele PNL: Această moțiune nu este despre Victor Ponta, deși îi este adresată. Aveți de ales între a sta în genunchi în bănci și morala civică și politică. Aveți de ales între Victor Ponta și România.

UPDATE  10:59  Alina Gorghiu, copreședintele PNL:  Nimic din ce i se intâmplă, nu înțelege nimic.Vestea bună: primul ministru mai are 3-4 cetățeni care îl susțin. Veste proastă e că aceștia sunt liderii partidelor de guvernămând. Cei patru confruntă interesul național cu interesul personal. Nu le pasă de nimic. O dată cu Victor Ponta vă compromiteți toți. Afară, sunt câteva mii de oameni.Pentru Ponta contează doar miile de oameni care vin pe stadion la ziua lui. va veni momentul să nu îi mai ignorați.Da-ți-i un mesaj simplu lui Ponta: „Lasă-ne, pleacă!”. Pe biroul meu, de ieri, se află demisia lui Ioan Motreanu. Vedeți demisia dvs. pe vreo masa? Da-ți-mi voie să vă răspuns. Am să închid într-o singură frază acuzele pe care le aduceţi în faţa colegilor noştri. Aţi căutat tot ce aţi putut să găsiţi şi aţi găsit nimic. Mi-aţi făcut plângeri, l-aţi pus pe domnul Cazanciuc să mă ameninţe cu tot felul de lucruri care nu stau bine unui om politic. Dacă găsiţi cel mai mic argument pentru care să se spună despre mine că există vreo urmă că am încălcat legea, vă rog să demonstaţi acest lucru. De acuze m-am săturat. Dumneavoastră suteţi în instanţă, dar toţi alţii sunt corupţi. Uitaţi-vă în oglindă, domnule PontaVictor Ponta este un premier inculpat trimis în judecată, nimeni nu îl mai sună, nimeni nu îl mai ascultă. Ponta lasă în urmă o tonă de minciuni. Nimic altceva. Este Ponta vreun exemplu pentru cineva. Un guvern cu susținere ZERO este un guvernul ZERO. Afirmația îi aparține lui Ponta și este adevărată și în această sitauție. Ponta este controlat de la sediile celor trei partide. El doar se rățoiește la Opozției, jignește presa, ce să facă și el. Îl țineți așa, pe umeraș doar ca să rămâneți la putere. Prin demisie nu se poate am văzut. Victor Ponta mai vine și-ar taia un picior decât să plece de la Putere. Până la alegerile locale vom avea alt premier!

UPDATE  10:53  Victor Ponta, premierul României: Se vorbește acolo de contracte. Nu am semnat niciun contract cu societăți de stat. Știu că a smenat Șova cu Atanasiu. Vreiți acum ca eu să-mi dau demisia pentru ce au semnat Sova și Atanasiu. Sau doamna consilier avocat la sfătuit greșit pe Athanasiu. Sunteți cam scumpă, doamnă Gorghiu. Chiar și corpul de control al Guvernului Boc a găsit probleme la aceste contracte. Stimați colegi, când vă uitați la paiul din ochii altuia poate vedeți și bârna din ochii dvs. M-am întâlnit ieri cu domnul Tomac și chiar și el a zis că nu trece moțiunea. 

UPDATE  10:41  Victor Ponta, premierul României: Trebuia să fiu în fața dumneavoastră la o moțiune de cenzură. Din păcate a fost vorba doar despre invective. Cu care m-am obișnuit. Din pacate, nu este vorba de o critică la adresa activității Guvenrului. Din păcate, nici domnul Blaga nu mai e ce-a fost. Sunt mai mulți jandarmi și jurnaliști decât protestatari. Cred că demersul este o șmecherie politică, îi lăsăm să guverneze până la anul. Nu există nicio crititcă la actul de guvernare. În 27 aprilie 2012, atunci când USL s-a prezentat cu o moțiune de cenzură a venit cu un Guvern deja gata făcut, cu un plan de guvernare. Acum, nimic. Eram pregătit pentru o moțiune de cenzură cu date, statistici. Dar cum Opoziția nu are nicio critică nu are sens să le repet. e ca și cum ai vorbi despre funghie în casa spânzurtatului. Mulțumesc Coaliției pentru sprijinul pe care îl acordă actului de guvernare.Este datoria noastră pentru care am fost aleși.Mulțumesc și sprijinului acordat de minortăți.

UPDATE 10:35  Eugen Nicolaescu, liderul deputaților PNL: Situația actuală, cu un prim-ministru trimis în judecată, compromite România. În orice cancelarie europeană Victor Ponta apare ca un inculpat. Toți oficialii europeni știu că Ponta se află în boxa acuzațiilor.Așadar, Victor Ponta trebuie să plece pentru că un premier acuzat de fals în scrisuri nu poate semna acte oficiale, un prmeier acuzat de fapte legate de coruptie nu va putea garanta românilor alegeri corectă, un premier care negociază cu FMI doar de pe treptele Tribunalului, între două termene. Guvenrul Ponta a tăiat investițiie. Domnule Oprea, vreau să ne spuneți care este interesul național în această situație. Aratăm ca un stat care generează corupția sau care acceptă asemenea oameni la conducerea statului. Este timpul ca din banii cetățeanului să nu mai plătim dezonoarea. Dacă veți fi de acord cu demersul nostru, înseamnă că nu tolerați la conducerea țării un inculpat penal. Numai așa putem clădi o României demnă și asta e posibil numai fără Victor Ponta.

UPDATE 10:31  S-au stabilit timpii alocați Guvernului și fiecărui partid 

UPDATE 10:22  Se citește lista de prezență. Sunt prezenți 309 parlamentari. Cvorumul este asigurat

UPDATE 10:17  Premierul Ponta a ajuns în plenul Palatului Parlamentului. S-a asezat alături de Gabriel Oprea, vicepremier.

UPDATE 10:07  Victor Ponta, înainte de moțiunea de cenzură: „Am emoții!”

UPDATE 10:05  Liberalii susțin că poartă negocieri și la această oră.

UPDATE 10:02  Dezbaterile la moțiune încă nu au început. Încă nu este scorum. PNL are nevoie de 276 de voturi și, conform calculelor, liberalii mai au nevoie de 57 de voturi.

UPDATE 10:00  În sala sunt prezenți majoritatea liberalilor. Lipsesc în schimb foarte mulți aleși ai Puterii. 

UPDATE 09:52  Premierul Victor Ponta a ajuns la Parlament.

UPDATE 09:50  Mitingul convocat de liberali din fața Palatul Parlamentului este în plină desfășurare. Sunt prezenți câteva mii de oameni. În scurt timp, Alina Gorghiu și Vasile Blaga vor ține un discurs în fața manifestanților.

UPDATE 09:47  Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat înainte de a merge în Parlament, unde se va dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, că PSD va fi prezentă în sală, însă nu va vota.

****

Parlamentarii dezbat, marți. a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, inițată de Partidul Național Liberal, informează Mediafax.

Moţiunea de cenzură a PNL- „Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta” este semnată de 180 de parlamentari ai opoziţiei, însă, pentru adoptarea ei şi, implicit, pentru demiterea Guvernului este nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276 voturi.

Citește și: Oprea anunţă cum votează UNPR la moţiunea de cenzură a PNL

Chiar dacă toţi parlamentarii liberali sunt prezenţi şi votează, ar mai fi nevoie de alte 100 de voturi. Doar UDMR şi PMP au anunţat că susţin demersul PNL, însă voturile lor sunt insuficiente.

Astfel, cei care vor susţine moţiunea de cenzură sunt 176 de parlamentari liberali, 25 parlamentari UDMR şi câţivade la grupul democrat popular şi neafiliaţi, în total fiind puţin peste 200.

Pe de altă parte, actuala coaliţie guvernamentală este solidară cu premierul Victor Ponta, UNPR afirmând că rămâne alături de acesta. Concret, Cabinetul Ponta este susţinut de 197 parlamentari ai PSD, 63 ai UNPR, 37 ai ALDE, la care se adaugă cei 17 deputaţi de la minorităţile naţionale altele decât cea maghiară care, de regulă, votează cu Guverrnul, deci, în total, peste 300 de parlamentari.

Liberalii au admis că şansele ca moţiunea de cenzură să treacă sunt mici, demersul Opoziţiei, iniţiat imediat după trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta pentru fapte de corupţie, fiind mai curând unul simbolic.

Citește și: Pronosticul dat de șeful PMP pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta

De altfel, în 25 de ani, doar două moţiuni de cenzură au fost adoptate de Parlament: este vorba despre moţiunea iniţiată împotriva Cabinetului Emil Boc, în octombrie 2009 (în pragul alegerilor prezidenţiale, când PNL şi PSD au făcut front comun) şi cea împotriva Cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu, adoptată în aprilie 2012, tot prin votul PNL şi PSD, şi urmată de desemnarea lui Victor Ponta premier.

Deşi aritmetica parlamentară nu este în măsură să ofere emoţii Guvernului, totuşi partidele din coaliţia majoritară au decis ca doar câţiva parlamentari ai puterii să fie prezenţi în sală, iar la vot să stea în bănci, preşedintele PSD Liviu Dragnea anunţând, după şedinţa coaliţiei, că vor asigura cvorumul de şedinţă, dar nu vor vota, votul fiind secret cu bile.

La rândul lor, liderii liberali şi-au mobilizat parlamentarii să fie prezenţi la moţiunea de cenzură pentru că se aşteaptă ca toţi cei de la putere să stea în bănci la vot şi să nu participe la discursuri.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, luni, la şedinţa grupurilor reunite ale parlamentarilor liberali, că nu crede că parlamentarii puterii vor fi lăsaţi să voteze moţiunea şi vor fi umiliţi de „doi lideri care au probleme cu legea”.

Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, i-a avertizat, la rândul său, pe parlamentarii liberali să nu lipsească dela dezbaterea moţiunii, deoarece trebuie să asigure cvorumul de şedinţă.

„Am să vă rog pe toţi colegii parlamentari, la ora 10 fără 5 să semnaţi condica, pentru că vă imaginaţi că se va face apel la cvorum. Din informaţiile pe care le am, cei de la PSD vor veni numai câţiva în sală, aşa că cvorumul va fi la limită şi noi vom fi cei care îl asigurăm. Este posibil ca cei de la coaliţie să nu ia cuvântul deloc şi, în această situaţie, timpul de dezbatere a moţiunii va fi redus şi, ca atare, prezenţa permamentă în sală este obligatorie, pentru că poate fi mult mai repede votul pe moţiune”, a adăugat Nicolăescu.

În paralel, liberalii organizează un miting în Parcul Izvor, de lângă Palatul Parlamentului, la care se aşteaptă să participe peste 10.000 de oameni.

Mitingul va începe la 9.30 cu discursurile în Parcul Izvor ale celor doi copreşedinţi ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, iar parlamentarii liberali vor participa până la ora 10.00 când vor trebui să fie prezenţi în plenul Parlamentului la dezbaterea moţiunii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...

PROPANUL: Revoluție în domeniul pompelor de căldură

Aflați toate avantajele unui mediu de lucru natural care produce apă caldă într-un mod ecologic. Cu câțiva ani în urmă, puțini ar fi prezis...

Audierea ultimilor șase comisari europeni desemnați, printre care și Roxana Mînzatu, va avea loc marți în Parlamentul European

Ultimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă