-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportParchetul General se poziționează împotriva schimbărilor pe care le-a propus Tudorel Toader...

Parchetul General se poziționează împotriva schimbărilor pe care le-a propus Tudorel Toader Legilor Justiției

Parchetul General și-a consolidat poziția împotriva modificărilor propuse de guvernarea PSD Legilor Justiției, afirmând că nu este de acord cu crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților.

 

„Ministerul Public a afirmat și își menține această poziție că a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților, sugerându-se practic că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior.

În consecință, de asemenea, au fost trase semnale de alarmă cu privire la trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, nusmit politic, cu precizarea pe care am făcut-o, că Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea Procurorului General, niciodată în subordinea ministrului Justiției.

Ne-am exprimat îngrijorarea și cu privire la respingerea propunerii formulate de CSM cu privire la numirea procurorilor cu funcții de conducere. De asemenea, am atras atenția în mod îngrijorător și cu privire la alte modificări care vor duce la o blocare, bulversare a sistemului judiciar, cum ar fi modalitatea de admitere la Institutul Național al Magistraturii, promovarea pe loc, condițiile răspunderii magistraților”, a declarat purtătoarea de cuvânt a PG, Ramona Bulcu.





Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va modifica legile Justiţiei astfel încât preşedintele României să nu mai aibă dreptul de a numi conducerea Parchetului General şi pe cea a DNA, iar Inspecţia Judiciară să treacă sub controlul ministerului său.

În Parchetul General va fi înfiinţată o direcţie nouă, pe lângă DNA şi DIICOT, care să facă urmărirea penală pentru faptele care îi vizează pe magistraţi. Până acum, -aceasta era competenţa DNA. 

Procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Statul se va îndrepta împotriva magistraţilor dovediţi că au comis erori judiciare. Erorile judiciare urmează să fie plătite iniţial de către stat, urmând ca Ministerul de Finanţe să se întoarcă împotriva magistraţilor dovediţi că au comis erori judiciare, pentru recuperarea pagubei. „Până acum, legea spunea că statul se poate îndrepta împotriva magistratului. Propunem să scoatem cuvântul poate”, a spus ministrul Justiţiei. 

 

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă