Într-o discreție greu de explicat, social-democrații au preluat săptămâna trecută controlul Comisiei SIE din Parlament. Liberalul înlăturat din comisie și șeful deputaților PNL nu au avut nici o reacție.
Miercuri, pe 24 iunie, președintele Iohannis a anunțat că-l propune pe Mihai Răzvan Ungureanu la șefia Serviciului de Informații Externe.
Cu numai opt zile înainte, pe 16 iunie a.c., o hotărâre a Parlamentului, în plen reunit, a schimbat componența Comisiei parlamentare de control al SIE: un penelist (deputatul Cornel Sămărtinean) a fost schimbat cu un pesedist (deputatul Dorel Căprar). Astfel, majoritatea în Comisie este acum a PSD, care are trei membri din cinci.
Comisia parlamentară de control al SIE trebuie să-l audieze pe nominalizatul la șefia SIE și să avizeze (prin vot pozitiv sau negativ) nominalizarea, înainte de votul în plenul reunit al Parlamentului.
Prin Hotărârea 31 a Parlamentului, citită în plenul parlamentar reunit pe 16 iunie a.c., secretarul Comisiei de control al SIE, deputatul PNL Cornel-Mircea Sămărtinean, a fost înlocuit cu deputatul PSD Dorel-Gheorghe Căprar.
Decizia a fost luată în ședința Birourilor Permanente reunite de pe 15 iunie a.c. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a introdus propunerea (cu numărul de ordine 6) astfel pe ordinea de zi: „Propunere din partea Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor privind modificarea componenţei nominale a Comisiei speciale a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru exercitarea controlului parlamentar“.
Liderul deputaților PSD, Marian Neacșu, prezent la ședință, a detaliat: „Împreună cu liderii de grup de la Senat, liderii de grup de la Cameră, am avut o discuţie în acest sens, săptămâna trecută, iar propunerea este în sensul celor discutate şi aprobate de liderii grupurilor parlamentare“.
A urmat propunerea lui Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, ca decizia să fie citită în plenul reunit al Parlamentului a doua zi, apoi s-a trecut la următorul punct de pe ordinea de zi. Liberalii prezenți nu au avut nici o intervenție pe subiect.
Penelistul n-a fost informat de PNL
Pentru „România liberă“, deputatul PNL Cornel Sămărtinean, cel înlocuit din Comisia de control al SIE, a declarat: „Am aflat de la TV, nu mi-a spus nimeni din partid că voi fi schimbat, nu am participat la ședința reunită de plen de pe 16 iunie. Nu știu care sunt motivele pentru care am fost schimbat, probabil are legătură cu recenta nominalizare a lui MRU la SIE“.
Ludovic Orban, deputat PNL și liderul Grupului PNL din Camera Deputaților, nu are nici o explicație pentru înlocuirea liberalului Sămărtinean cu pesedistul Căprar: „Schimbarea s-a discutat la ședința Birourilor Permanente reunite din săptămâna anterioară, la care eu nu am participat. Nu am fost foarte atent la punctul 6 al ordinii de zi a ședinței Birourilor Permanente reunite de pe 15 iunie, nu m-a interesat foarte tare, eram preocupat de proiectul pensiilor militarilor de pe ordinea de zi.
Am avut un gentleman’s agreement cu PSD să nu schimbăm majoritățile din comisii în această sesiune parlamentară, Comisia de control al SIE era singura la care aveam majoritate, iată că nu s-a respectat acea înțelegere“.
Orban, însă, este cel puțin parțial în eroare: în săptămâna anterioară celei în care a avut loc ședința Birourilor Permanente reunite din 15 iunie a.c. nu s-a discutat nimic referitor la schimbarea componenței Comisiei SIE.
Deputatul PSD Petru Vlase, însă, e de părere că PSD avea dreptul la acea schimbare: „Cât a funcționat USL, în Comisia de control al SIE erau membri doi pesediști, doi peneliști și un pedelist.
După ruperea USL, PNL a avut trei membri (doi vechi peneliști și un fost pedelist) iar PSD numai doi. Ceea ce, conform algoritmului, nu era corect, majoritatea trebuia să fie a PSD, așa că am făcut această înlocuire“. Totuși, Vlase nu are nici o explicație pentru care această schimbare de componență a Comisiei SIE a avut loc cu doar două săptămâni înainte de finalul sesiunii parlamentare (când, teoretic, nu mai exista nici o miză). La numai o săptămână de la schimbare, însă, a apărut miza: propunerea președintelui pentru șefia SIE, adică MRU, propunere pe care PSD a anunțat deja că nu o va vota în plen. Și pe care, cel mai probabil, o va vota negativ în Comisia de control al SIE.
Așadar, dacă schimbarea componenței Comisiei de control al SIE (și, deci, dobândirea majorității de către PSD) nu este o coincidență, este evident că – cel puțin la vârful PSD – se știa că urmează să fie făcută o propunere pentru conducerea SIE.
La fel de probabil, se știa și că cel propus urma să fie Mihai Răzvan Ungureanu. Ceea ce înseamnă că partidul lui Victor Ponta a încercat, fie și printr-un aviz consultativ al Comisiei de control al SIE, să împiedice această numire. Plenul, însă, e suveran și poate să nu țină cont de un vot negativ al Comisiei SIE.
Pe de altă parte, Comisia de control al SIE (cu majoritate PSD) poate invoca nelegalitatea propunerii (nu există un aviz al CSAT, după cum a declarat senatorul PSD Ilie Sârbu) pentru a încerca amânarea votului în plen.