Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit, vineri, despre programul „Carne de porc din fermele românești”. Astfel, el a motivat inițiativa precizând că este necesară creșterea numărului de animale, mai ales că în prezent în România există numai doi porci la hectarul de porumb, informează Agerpres.
„De această specie nu ne-am ocupat. Nu s-a dat sprijin, piața s-a deformat, embargoul cu Rusia a făcut presiune pe piață, am pierd din punct de vedere al competitivității, iar efectivele de animale au scăzut. Iată de ce am realizat programul 'Carne de porc'. Ce facem cu acest program? În primul rând doresc să îi aducem în situația de a supraviețui pe crescătorii de suine. Din 357 de ferme autorizate în România, care produc 4,3 milioane de carcase, înțelegând porci grași aduși în fața cuțitului și carcasă clasificată dată la consum, sunt într-o situație extraordinar de grea peste 120 de asemenea complexe. 257 dintre acestea au putut să acceadă la subvenția pe care noi am dat-o în acest an, subvenție care în fond înseamnă recuperarea unor cheltuieli pe care ei le fac, de aceea ne ducem cu acest program pentru a-i duce la linia de plutire", a declarat, joi, la Antena 3, Petre Daea.
Firma de porci care aparține fiului președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a încasat subvenții de la Uniunea Europeană în valoare de peste 3.000.000 de euro în doar trei ani.
Șeful MADR a precizat că programul a fost făcut pentru a crește efectivele de porci și a păstra în țară producția de porumb, la această cultură România ocupând prima poziție la suprafața cultivată și locul doi la producția realizată, după Franța.
„Crescătorii așteaptă acest program. Programul l-am făcut împreună cu ei, a fost lansat de președinte (Liviu Dragnea, președintele PSD — n. r.) în perioada campaniei electorale, pentru a realiza două lucruri: a spori efectivele de animale și a avea în țară consumatorul pentru cultura de porumb. Păi, este posibil ca astăzi în România să ai doi porci la hectarul de porumb?! Și atunci nu mai pleacă porumbul în exterior, se consumă aici. Cresc efectivele de animale, crește cantitatea de carne, piața este asigurată din produse proprii, porumbul este consumat", a mai spus Daea.
Întrebat dacă nu este mai mare tentația producătorului de porumb de a exporta acest produs pentru a obține un preț mai bun decât cel de pe piața internă, ministrul a replicat dur: „Nu, nu, nu, nu! Nu este acest lucru.Păi, vedeți că după aceea îl importă. Nu-i adevărat! Îl consumă în interior".
Deși, în ianuarie, Ministerul Agriculturii a inițiat o ordonanță de urgență prin care propunea subvenționarea porcilor, în februarie inițiativa a fost preluată de 16 parlamentari PSD.
„Prin acest program porumbul este consumat în interior, este aproape, îl ia imediat, nu-l ține stocat, nu sunt pierderi prin stocaj sau pierderi din cauza cheltuielilor pe care trebuie să le facă pentru a păstra calitatea porumbului. Într-un cuvânt, acest program rezolvă două lucruri: creșterea efectivelor de animale și consumă porumbul. Pe mine nu mă interesează câte picioare are porcul, nu mă interesează guițatul porcului. Pe mine mă interesează porcul la 110 kilograme, așa cum spune legea, tăiat, adus, carcase clasificate, dat în consum și știu pentru ce îi dau banii. Iar crescătorii de porci abia așteaptă acest program și el se află în Parlamentul României", a spus acesta.
În data de 10 aprilie, Plenul Senatului a adoptat cu 103 voturi „pentru", două abțineri și un vot „împotrivă", propunerea legislativă pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele românești .Senatul este prima Cameră sesizată, for decizional în acest caz fiind Camera Deputaților. Programul, care urmează să fie implementat în perioada 2017 — 2020, are alocată suma de 446 de milioane de euro.
Ministerul Agriculturii a prezentat, duminică, o serie de explicații pentru faptul că susține financiar crescătorii de porci, în condițiile în care unul dintre crescători este fiul lui Liviu Dragnea – liderul PSD și al Camerei Deputaților.