Ministrul Justiției Raluca Prună consideră că scăderea încredrii românilor în Justiție ar trebui să îi vizeze inclusiv pe judecători, procurori și grefieri, potrivit unui interviu acordat News.ro.
„Când mi-aţi pus întrebarea cu infiltratii din justiţie mă gândesc că şi acesta ar putea fi un motiv. Aruncăm cu noroi în noi înşine. Astfel că s-ar putea ca până la urmă şi noi să credem că nu suntem atât de frumoşi. Eu am constatat cu o oarecare tristeţe că a scăzut acest procent cu 13 puncte, am explicat că scăderea acestui procent priveşte întregul sistem de justiţie, nimeni care participă la actul de justiţie – judecători, procurori, grefieri, profesii liberale – nimeni nu trebuie să se simtă în afara acestei percepţii. Asta e vestea proastă, că a scăzut încrederea în justiţie. Vestea bună este că dacă totuşi comparăm cu încrederea în partidele politice, care cred că e la 4- 5%, în Parlament cu tot 4-5 %, justiţia stă minunat. Scăderea aceasta este una spectaculoasă. Încerc să găsesc fonduri europene pentru a face un studiu, o radiografiere foarte clară a sistemului de justiţie din România. Şi aş vrea să fac acest lucru pentru că suntem la 10 ani de la aplicarea mecanismului de cooperare şi verificare de către Comisia Europeană în România şi ar fi bine să ştim la capătul acestor 10 ani unde stăm. Avem pe de o parte rapoartele Comisiei care notează progrese în multe puncte, pe de altă parte, îi avem pe magistraţi care spun că sunt inflitrati în sistem, care fac un memorandum ce listează 20 de puncte pe care, dacă le citeşti şi dacă nu ştii ce este România, te gândeşti că totul este foarte grav în sistemul judiciar de la noi. Între toate aceste jaloane trebuie ca nişte experţi să vină să facă o radiografie, să explice de ce percepţia a scăzut atât de mult”, a declarat ministrul pentru News.ro, întrebat cu privire la motivul pentru care românii au mai puțină încredee în Justiție.
Datele Eurobarometrului Comisiei Europene arătau, în luna august, că încrederea românilor în justiție și sistemul judiciar a scăzut cu 13% față de anul 2015. Potrivit datelor Eurobarometrului pentru primăvara anului 2016, în prezent, 35% dintre români au încredere în justiţie şi sistemul judiciar. Datele arată că 60% dintre cei chestionaţi au declarat că au tendinţa să nu creadă în justiţia din România , în creştere cu 12% faţă de 2015. Dintre cei intervievaţi, 5% au declarat că nu ştiu. Scăderea de 13 procente faţă de anul 2015 ar fi cea mai mare înregistrată într-un timp atât de scurt.
În cadrul Eurobarometrului, 72% dintre respondenţii români au declarat că au încredere în Armată, în scădere cu patru procente faţă de 2015. La nivel naţional, aproximativ 50% dintre cetăţeni au încredere în poliţie, în creştere cu 1% faţă de valorile înregistrate în toamna anului trecut.
Cât priveşte Guvernul, 24% dintre cei chestionaţi au declarat că au încredere în această instituţie, în creştere cu un procent faţă de ultimul Eurobarometru. În cazul Administraţiei Publice, procentul de încredere este de 30%, iar la autorităţile publice regionale şi locale de 35%, în creştere cu trei procente.
A crescut procentul şi în cazul partidelor politice, la 13%, cu un plus de 1% faţă de toamna anului trecut, doar Parlamentul înregistrând o scădere a încrederii de trei procente şi ajungând la un procent de 14% în 2016.
Terorismul este perceput ca o problemă în România de 3% din populaţie în scădere cu 3 procente faţă de valorile înregistrate în toamna anului trecut, mult sub valorile medii înregistrate la nivel european (16-18%) şi în marja celor de la nivel regional (Bulgaria 3% şi Ungaria 4%). Sondajul pentru Eurobarometrul primăvara 2016 a fost realizat în perioada 21-31 mai 2016.