15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMinisterul Afacerilor Externe anunță deschiderea unui nou consulat în sudul Italiei

Ministerul Afacerilor Externe anunță deschiderea unui nou consulat în sudul Italiei

Ministerul Afacerilor Externe a demarat demersuri pentru a deschide un nou consulat în sudul Italiei, în localitatea Bari, a precizat MAE, la solicitarea Mediafax.

„Pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor formulate de cetăţenii români pentru servicii consulare, care au cunoscut o creştere exponenţială în Republica Italiană, Ministerul Afacerilor Externe a suplimentat progresiv personalul Secţiei Consulare a Ambasadei României la Roma. În prezent, MAE are în vedere o nouă completare a personalului Ambasadei, astfel încât să fie optimizată activitatea misiunii diplomatice în ceea ce priveşte comunicarea şi cooperarea cu comunitatea de români din Italia” spune Ministerul Afacerilor Externe, pentru Mediafax.

Potrivit sursei citate, MAE urmează să deschidă un nou consulat, în localitatea Bari.

„În ceea ce priveşte sudul Italiei, MAE se află în etapele finale ale demersurilor pentru operaţionalizarea unui nou consulat al României, în localitatea Bari, care va contribui în mod semnificativ la facilitarea accesului cetăţenilor români din regiune la serviciile de asistenţă şi protecţie consulară”, mai precizează MAE.

Decretul privind deschiderea unui nou consulat al României în Italia a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis în septembrie 2015.

Publicația The Observer a publicat, în 12 martie, un reportaj în care preciza că aproximativ 7.500 de femei sunt victimele sclaviei moderne în fermele și serele din Sicilia. Dintre acestea, majoritatea provin din România și trăiesc în condiții mizere, fiind obligate să muncească câte 12 ore pe zi, fără să fie plătite. Totodată, ele sunt victime ale agresiunilor sexuale și ale violurilor, mai notează sursa citată.

„Aceste femei lucrează ca sclave pe câmp şi ştim că sunt şantajate să întreţină relaţii sexuale cu proprietarii fermelor şi serelor, din cauza subjugării lor psihologice. Nu este uşor să investighezi sau să opreşti acest lucru, pentru că femeilor le este, în majoritatea cazurilor, prea frică să vorbească”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. 

Potrivit sursei citate, multe dintre ele pleacă din țară pentru a-și întreține familiile și copiii pe care îi lasă în România, precizează The Observer, care a stat de vorbă cu 10 românce care lucrează la ferme din Ragusa. Astfel, ele au mărturisit că sunt violate și exploatate, fiind amenințate cu violență fizică, arme și șantaj.

Totuși, reportajul sugerează că, pe lângă teama femeilor de a se adresa poliției, nici autoritățile italiene nu prea își dau interesul să rezolve această problemă. Încercările de a aduce această chestiune în dezbaterea parlamentului de la Roma nu au dat rezultate, singurul demers mai notabil fiind o cerere adresată guvernului în anul 2015 să inițieze o investigație.

Numeroasele violuri comise asupra româncelor sunt confirmate și de numărul foarte mare al avorturilor în rândul femeilor românce din acea zonă. Astfel, deși româncele reprezintă numai 4% din populația feminină a provinciei Ragusa, statistica arată că lor le revin 20% din avorturile înregistrate. De altfel, adesea ele vin la spital pentru avort însoțite de patronii lor sau de alți bărbați italieni. Pe lângă toate aceste abuzuri, condițiile de muncă sunt uneori chiar periculoase. O arată cazul unei alte românce care s-a îmbolnăvit și a născut prematur după ce a fost obligată să lucreze cu produse chimice, fără să i se ofere echipament de protecție.

Ca urmare a reportajului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Avocatul Poporului și Guvernul s-au sesizat și analizează situația româncelor din serele și fermele italiene.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă