12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportMihai Tudose a scăpat cu trei voturi. Filmul zilei în care Parlamentul...

Mihai Tudose a scăpat cu trei voturi. Filmul zilei în care Parlamentul a respins moțiunea de cenzură împotriva cabinetului său

Respingerea moțiunii de cenzură PNL-USR a fost un prilej pentru Mihai Tudose de a critica atât Opoziția dar și de a ironiza demersurile șefului PSD, Liviu Dragnea.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR a fost respinsă de plenul reunit al Parlamentului întrunind 159 de voturi ”pentru”, trei voturi ”împotrivă” şi 23 de abţineri. Pentru adoptarea moțiunii erau necesare 233 de voturi ”pentru”. Votul a fost secret cu bile. Moțiunea fusese semnată de 148 de parlamentari, din PNL, USR, PMP şi de deputaţii neafiliaţi Sorin Cîmpeanu şi Daniel Constantin, iar principalele critici au vizat modificarea Codului Fiscal și a legilor justiției.

Numărul mai mare de voturi față de semnatari poate fi explicat prin faptul că nu toți parlamentarii PMP au semnat moțiunea de cenzură. PSD și ALDE au asigurat cvorumul dar au părăsit sala în momentul votului.  Liviu Dragnea și Mihai Tudose nu și-au lăsat parlamentarii să voteze, pentru a evita suprizele din propriile rânduri. În aceste condiții, doar trei parlamentari au votat împotriva moțiunii de cenzură.  Liderii UDMR au criticat modificarea Codului Fiscal dar au anunțat că se vor abţine la moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR.

Strategia PSD

Cu un rezultat previzibil, atât tabăra guvernamentală cât și Opoziția au încercat să își maximizeze câștigurile de imagine. Şedinţa a fost condusă de Gabriel Vlase şi Niculae Bădălău, nu de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţii celor două Camere. De altfel, pentru a minimaliza demersul Opoziției, Dragnea și Tăriceanu au plecat la o reuniune a pensionarilor din PSD. Pe de altă parte, absența celor doi lideri ai majorității, l-a pus pe premierul MIhai Tudose în situația de a fi cel care a răspuns criticilor PNL și USR, flancat de lideri din eșalonul doi, precum Ioan Munteanu.

Premierul Mihai Tudose a recunoscut o singură greșeală comisă de Executiv, dar a promis că Guvernul va aproba săptămâna viitoare o ordonanţă, astfel încât niciunui salariat din domeniul IT să nu îi scadă venitul. În rest,  Tudose a reclamat greaua moștenire pe care ar fi primit-o de la Guvernul Cioloș, afirmând că, la momentul preluării guvernării de către PSD – ALDE, toate proiectele de infrastructură erau blocate sau nu existau.

El s-a lăudat cu presupusele realizări de la investiții în sănătate până la existența manualelor școlare sau creșterea salariilor în sectorul bugetar. ” Avem cea mai mare creştere economică din lume după China.A veni cu aceste ştiri false despre cum dispare zahărul din ceai pe guvernarea noastră, despre cum nu mai zboară albina, când presa ne numeşte tigrul europei, dumneavoastră faceţi rău”, a comentat Tudose.

PNL, pe două fronturi

Liberalii au criticat atitudinea guvernanților. ”Domnilor absenţi, Dragnea şi Tăriceanu, domnule Tudose, dragi colegi, au mai fost aroganţi cu dosare penale, însă niciunul nu a îndrăznit asemeni dumneavoastră să schimbe legi şi reguli pentru a scăpa din faţa justiţiei sau de eventuale sentinţe”, a spus Raluca Turcan, liderul grupului PNL.

Deputatul liberal Florin Roman a adus, la tribuna Parlamentului, mai multe produse agroalimentare, printre care ouă, unt, carne, pâine, susţinând că acestea aparţin unei familii care a plătit pentru ele un preţ mai mare decât în luna septembrie.

În paralel cu ședința plenului, liberalii au organizat un miting în fața Parlamentului, la care au participat 5.000 de persoane, în frunte cu președintele PNL Ludovic Orban, care nu este parlamentar. ”Vom înconjura Parlamentul, vom face un scut viu care să apere cetăţeanul român de majoritatea nocivă a slugilor lui Dragnea”, a spus Orban.

PNL şi USR au solicitat, prin moţiunea de cenzură ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, retragerea încrederii acordate Guvernului Tudose. Opoziția acuză, printre altele,  nerepectarea promisiunilor privind creșterile de salarii cu 25%, modificarea CoduluI Fiscal, a legilor Justiției, dar și  atacul la Pilonul II de pensii.

Tudose se distanțează de Dragnea

Premierul Mihai Tudose s-a folosit de prilejul moțiunii de cenzură pentru a se detașa de liderul PSD, Liviu Dragnea. Tudose. Prim-ministrul a declarat că nu înţelege conceptul de stat paralel şi că el îşi vede de Guvern şi de statul de care trebuie să se ocupe. ”Nu înţeleg conceptul, sincer. (…) Eu îmi văd de Guvern. Avem un stat de care trebuie să ne ocupăm, cu nişte români cărora trebuie să le facem viaţa mai bună”, a declarat Mihai Tudose, întrebat de jurnalişti dacă s-a lămurit ce înseamnă statul paralel.

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a adoptat, recent, o rezoluţie în care denunţă existenţa unui aşa numit ”Stat Paralel şi Ilegitim” care, în opinia lor, încearcă să preia controlul asupra puterii politice. Decizia PSD a venit după ce DNA a anunțat că Liviu Dragnea este urmărit penal într-un nou dosar de corupție.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Emmanuel Macron vrea să meargă în China pentru a convinge Beijingul să intervină în oprirea războiului din Ucraina

Emmanuel Macron intenționează să călătorească în China în cursul acestui an, având ca obiectiv convingerea liderului chinez Xi Jinping să exercite presiuni asupra Rusiei...

Elevii performanți vor putea finaliza doi ani de studii într-unul singur. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Elevii din învățământul preuniversitar care demonstrează rezultate academice excepționale vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar, potrivit unui ordin publicat...

Comisia Europeană, sancționată pentru încălcarea propriului GDPR: Despăgubiri pentru un utilizator

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Comisia Europeană a încălcat regulamentul GDPR privind protecția datelor personale, obligând instituția să plătească despăgubiri...
Ultima oră
Pe aceeași temă