1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSport10 miniștri din fostul Guvern Grindeanu explică, pentru Rl, de ce au...

10 miniștri din fostul Guvern Grindeanu explică, pentru Rl, de ce au fost dispuși să-și continue activitatea în Executivul Tudose. Meleșcanu și Shhaideh cred că Dragnea a greșit termenul de evaluare

România liberă a cerut unui număr de zece miniștri să explice de ce au fost dispuși să își continue activitatea în noul Executiv, deși activitatea lor a fost considerată nesatisfăcătoare.

„Care au fost cauzele pentru care nu ați îndeplinit majoritatea obiectivelor trasate de partid pentru prima jumătate a anului 2017?”, „În cât timp credeți că veți recupera întârzierile menționate și de domnul Liviu Dragnea?” și  „Ce v-a determinat să vă retrageți demisia?”, au fost cele trei întrebări adresate de România liberă titularilor portofoliilor de la ministerele: Sănătății,  Dezvoltării Regionale, Transporturilor, Românilor de pretutindeni, Tineretului și Sporturilor, Justiției, Externe, Turismului (toți și-au păstrat portofoliile), Educației (schimbat), Economiei (promovat ca premier, fiind vorba de Mihai Tudose). 

Meleșcanu: Activitatea a fost circumscrisă obiectivelor

Fostul și actualul ministru de Externe Teodor Meleșcanu ne-a precizat că „prevederile cuprinse în Capitolul de politică externă al Programului de Guvernare nu se referă la măsuri punctuale și cuantificabile, ci indică principalele direcții de politică externă a României. Mai mult, faptul că obiectivele de politică externă nu pot fi realizate pe termen scurt, ci în timp confirmă că au fost avute în vedere direcțiile generale de politică externă, și de aceea în Programul de Guvernare nu sunt prevăzute termene”. Cu toate acestea, președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost foarte clar când a precizat că analiza prevede realizarea unor măsuri punctuale la șase luni de la preluarea mandatului.

“Vă asigur că întreaga activitate a politicii externe a fost circumscrisă realizării acestor obiective, iar activitatea Ministerului Afacerilor Externe și a misiunilor diplomatice se va concentra, în continuare, asupra realizării măsurilor cuprinse în Programul de Guvernare, care sunt de interes național. Practic, realizarea acestor măsuri nu se poate face individual de România, ci doar prin cooperare și dialog diplomatic constant cu celelalte țări implicate”, ne-a precizat Teodor Meleșcanu. Potrivit bilanțului PSD, demnitarul a înregistrat o singură măsură realizată și 19 eșecuri. Șeful portofoliului de la Ministerul de Externe susține că „decizia de retragere a demisiei a reprezentat o măsură asiguratorie suplimentară, pentru a sprijini realizarea obiectivelor de politică externă a României și buna funcționare a Ministerului Afacerilor Externe până la învestirea noului Guvern”. 

Shhaideh: Vorbim peste patru ani

Un alt ministru care a revenit asupra demisiei și se regăsește în Cabinetul condus de Mihai Tudose este Sevil Shhaideh, titulara portofoliului de la Dezvoltare Regională, Administrație Publică și Fonduril Europene. Doar că omul de încredere al șefului PSD din Guvern contestă termenul de implementare a măsurilor cerute de Liviu Dragnea.

Shhaideh crede că este vorba de patru ani, în timp ce partidul analizează realizările ministrului raportându-le la o perioadă de opt ori mai mică.  „Potrivit raportului privind evaluarea semestrială a activității Guvernului, la capitolul 10, domeniul «Administrație Publică». Politici regionale sunt înregistrate ca măsuri îndeplinite (1), îndeplinite parțial (14) și neîndeplinite (3).  Precizăm că toate categoriile sunt în curs de îndeplinire, având ca termen de implementare mandatul de patru ani”, se arată în răspunsul venit din partea ministrului.

În ceea ce privește decizia de retragere a cererii de demisie, doamna viceprim-
ministru Sevil Shhaideh a susținut că „hotărârea a fost exprimată în vederea asigurării stabilității Guvernului, precum și a gestionării și îndeplinirii actelor necesare pentru administrarea treburilor publice, până la îndeplinirea procedurilor prevăzute de articolul 85 din Constituție“.  

Evaluare ipocrită

Doi miniștri au promis – prin intermediul departamentului de  comunicare – că vor răspunde întrebărilor „României libere“. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, ne-a cerut timp până la finele săptămânii trecute, dar răspunsul nu a mai venit.

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, nu a mai fost confirmat pentru un nou mandat și a criticat, pe Facebook, evaluarea făcută de PSD: „Evaluarea a fost un pretext. Dacă era un lucru serios, ea trebuia discutată în departamentele Consiliului Național, odată cu alte aspecte ale guvernării, inclusiv în legătură cu programul de guvernare. În cazul în care se impuneau schimbări în echipa guvernamentală, ele se puteau face fără umilirea unor oameni, acuzați de lipsă de performanță după un simulacru de analiză, în care ei n-au fost ascultați. Acum ne pregătim intens pentru viitoarea «evaluare», posibil la fel de arbitrară, la fel de ipocrită. Își închipuie cineva că o administrație centrală, care gestionează o țară cu 20 de milioane de locuitori, poate schimba ceva fundamental în trei-patru-cinci luni, când un simplu act administrativ durează cu lunile până poate fi elaborat și aplicat, în infernul birocratic care a ajuns România?”

 

Cele mai citite

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă