12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportLiberalii evită confruntările cu oamenii lui Dragnea. Tehnocrații sunt aproape singuri în...

Liberalii evită confruntările cu oamenii lui Dragnea. Tehnocrații sunt aproape singuri în lupta cu PSD. Președintele condamnat al social-democraților defilează cu ”Nu ne vindem țara”

În prag de campanie electorală, populismul și derapajele social-democraților sunt taxate în principal de președintele Klaus Iohannis și de membrii Guvernului Cioloș, care însă nu participă la alegeri.

Președintele Klaus Iohannis a criticat, ieri, majorările sala­riale votate de Parlament în prag de alegeri, afirmând că Legislativul a ajuns într-o „zonă populistă”.

„De asta am zis, de demult, că în aceste ultime zile ale Parlamentului nu este bine să se discute lucruri care trebuie discutate așezat”, a comentat Iohannis.

Reacția șefului statului vine după ce mai mulți membri ai Guvernului, în frunte cu premierul Dacian Cioloș, au taxat ultimele inițiative ale majorității PSD-ALDE. Cioloș a declarat că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei. Premierul a atras atenția că astfel se va ajunge fie la creșterea deficitului, ceea ce ar fi „catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investiţiilor. De altfel, vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei, le-a spus investitorilor germani că Guvernul va ataca la Curtea Constituţională (CCR) ordonanța 20/2016 privind salarizarea unor categorii de bugetari, dacă acest proiect va trece de Parlament în forma actuală. Vicepremierul a precizat că legea nu e însoțită de identificarea surselor financiare din care se vor susține măsurile prevăzute.

Desant ministerial

Și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a fost unul dintre cei mai înverșunați adversari ai propunerilor PSD de majorare a salariilor din sănătate și educație. La dezbaterile din comisiile de muncă și de buget, acesta s-a luptat ore în șir cu majoritatea PSD-ALDE, atrăgând atenția că amendamentele ei ar necesita un efort bugetar de patru miliarde de lei, iar Executivul nu are acești bani. Minis­trul Finanțelor, Anca Dragu, a reamintit că, potrivit Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, „cu 180 de zile înainte de alegeri nu pot crește cheltuielile salariale și nu pot fi luate măsuri care să conducă la aceste cheltuieli“. A ieșit la rampă și minis­trul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Acum au trecut la ce știu, de asemenea, bine: la salarii și sporuri înainte de alegeri pentru cumpărarea votului oamenilor. Nimic altceva decât găleţile care se dădeau nu cu mult timp în urmă”, a comentat Voiculescu. 

Prin comparație, PNL pare să nu aibă o strategie clară față de desantul electoral al PSD. Parlamentarii liberali au decis să plece de la dezbaterile comisiilor de muncă și de buget, deși ar fi avut alternativa clasică a partidelor de opoziție: de a rămâne în sală și de a încerca să amâne votul final. 
Ulterior, președintele PNL, Alina Gorghiu, a comentat că măririle de salarii promovate de PSD în Parlament sunt un „exercițiu de prost gust“ și „un act de iresponsabilitate politică“.

De menționat că, spre deosebire de Guvern, PNL nu a invocat posibilitatea unui demers juridic, prin sesizarea CCR. Mai mult, cu doar o săptămână înainte, libe­ralii votaseră cot la cot cu PSD proiectul lui Liviu Dragnea de eliminare a 102 taxe. Și aceasta în ciuda datelor Ministerului de Finanțe, din care reieșea că prin eliminarea acestor taxe bugetul de stat ar pierde 1,6 miliarde de lei. 

Pe de altă parte, din partea USR, partid care atacă întreaga clasă politică, nu a venit nicio reacție după derapajele din Parlament.   

Premierul Dacian Cioloș a participat, ieri, la ședința Consiliului Național al PNL, care a votat în unanimitate nominalizarea acestuia pentru un nou mandat de prim-ministru. Cioloș a acceptat să fie premierul PNL, deși nu face parte din partid și nu participă la alegeri. El a cerut ca liberalii să susțină platforma sa „România 100“.

EXPLICAȚII. Război pe prenume

Într-o variantă adaptată la anul 2016, Liviu Dragnea, președintele infractor al PSD, defilează cu lozinca iliesciană ”Nu ne vindem țara!”, insistând constant cu prenumele francez al lui Dacian Cioloș.

La fiecare comentariu despre premier, Liviu Dragnea accentuează faptul că premierul are un prenume francez, pentru a sugera subordonarea acestuia față de puteri străine. 

Premierul Dacian Cioloș a povestit că al doilea prenume, Julien, l-a ales mama sa după ce a citit cartea „Roșu și negru” de Stendhal și a marcat-o personajul Julien Sorel.


REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Categorie specială pentru cititorii ”România liberă”

Listele candidaților principalelor partide. Cele mai interesate stiri despre Alegeri Parlamentare 2016. Programele electorale ale partidelor care luptă pentru voturi. Dezvăluiri despre cei care vor să ajungă parlamentari la alegerile din 11 decembrie 2016.

Gasiti toate aceste informații foarte ușor, în categoria speciala dedicată alegerilor parlamentare din acest an din romanialibera.ro:
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016



 

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...

Jens Stoltenberg: „ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei

„ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai...

Răsturnare de situație la FC Barcelona! Decizia de ultim moment luată de Xavi

După ce anunțase că la finalul acestui sezon va părăsi banca tehnică a formației FC Barcelona, antrenorul spaniol Xavi Hernandez a ajuns la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă