» Chiar daca si-au pierdut functiile, unii demnitari nu se grabesc sa paraseasca locuintele de lux puse la dispozitie de RA-APPS.
» Clientela politica si-ar putea pierde privilegiile daca va fi redus patrimoniul regiei.
» Chiria pentru locuintele de serviciu si de protocol este de circa un euro/metru patrat.
Din dorinta de a imbunatati imaginea institutiei, grav afectata in ultimii ani din cauza opacitatii totale in care si-a desfasurat activitatea, RA-APPS a facilitat presei accesul la o parte din evidenta patrimoniului pe care-l administreaza. Printre demnitarii care nu s-au grabit sa-si paraseasca locuinta de lux pusa la dispozitie de stat se numara, conform evidentei RA-APPS datata 19 iunie 2007, fostul ministru al Administratiei si Internelor, democratul Vasile Blaga. Liderul PD ocupa din mai 2005 un imobil cu opt camere si 219 mp in str. Dimitrie Orbescu (zona Dacia).
Interesanta este si situatia ministrului Apararii, Teodor Melescanu. Acesta ocupa inca din iulie 2005 un apartament in str. Mihai Eminescu, de 129,9 mp. Cu alte cuvinte, Melescanu a obtinut locuinta pe cand nu avea functia de ministru, caz in care nu era indreptatit potrivit legii. Mai ales ca detine locuinta in Bucuresti, din 2003.
Locatii avantajoase au primit insa toti ministrii Cabinetului Tariceanu II. Strada cea mai "aglomerata" cu demnitari pare a fi Mihai Eminescu, in conditiile in care aici locuiesc ministrul Justitiei Tudor Chiuariu (155 mp), suspendatul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy (206 mp), ministrul pentru IMM Ovidiu Silaghi (134 mp), ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul Mihai Voicu (140 mp). Ministrul de Interne Cristian David a primit, la randul sau, un apartament cu sase camere si 293 mp in str. Alecu Russo.
Nu au fost uitati nici secretarii de stat. E drept, suprafetele apartamentelor primite sunt mai mici decat in cazul ministrilor, dar balanta este echilibrata de zona.
In evidenta RA-APPS mai apar fostul ministru Alexandru Farcas (locuinta de serviciu din iulie 2001 pe str. Nicolae Racota, 94,3 mp), pentru care s-a dispus evacuarea, fostul premier Petre Roman (locuinta pe str. Gogol, 366,5 mp si teren de 1.456 mp, din noiembrie 1990), care a depus contestatie fata de notificarea de evacuare, fostul consilier prezidential Dan Iosif (locuinta de serviciu pe str. Herastrau de 448,6 mp, din octombrie 2004), pentru care s-a dispus evacuarea, cabinetul senatorial Ion liescu (imobil pe str. Atena de 61,7 mp, din noiembrie 2006), aflat in litigiu, dar si Fundatia Europeana Nicolae Titulescu (imobil pe Bd. Kiseleff, 655 mp si teren de 1.402 mp, din septembrie 2002).
Printre persoanele care au convins RA-APPS ca trebuie sa li se inchirieze o casa din patrimoniul de stat se numara si fostul demnitar comunist Paul Niculescu Mizil. Acesta ocupa un apartament in str. Eugen Lovinescu, de 144 mp. Contractul de inchiriere a fost semnat in decembrie 1994 si expira in aprilie 2009.
Sedii de partide
Nu doar firmele si fundatiile au primit spatii de la RA-APPS, ci si partidele politice. PSD sector 1 ocupa sapte camere (334 mp) in Calea Victoriei, care se adauga celor… 78 de camere din str. Atena nr. 11, care insumeaza o suprafata de (1.275 mp), celor 21 de camere din Bd. Regina Elisabeta (965 mp) si celor 27 de camere din sos. Kiseleff (1.978 mp). Partidul Democrat a obtinut, la randul sau, 8 camere in P-ta Walter Maracineanu si imobilul din str. Aleea Modrogan nr. 3.
Ambasade "protejate" de Regie
O parte dintre imobilele RA-APPS in care functioneaza ambasade sau consulate sunt solicitate de fostii proprietari. Astfel, Centrul Cultural Ungar situat pe strada Batistei este revendicat in instanta. In aceeasi situatie juridica se afla si doua imobile cu terenurile aferente din strada Burghelea si Calderon in care functioneaza legatii ale Danemarcei si Iranului. Imobilele care tin de ambasadele Algeriei si Siriei de pe strada Lascar Catargiu sunt si ele revendicate, in conditiile in care contractele de inchiriere au expirat deja.
La data de 31 decembrie va expira termenul de inchiriere incheiat cu RA-APPS intre Regie si ambasada Canadei. Sediul acesteia din strada Polona este de asemenea revendicat de fostii proprietari. Un alt imobil situat in bulevardul Primaverii care a fost inchiriat in folosul ambasadei Siriei este revendicat si el, avand contractul cu Regia expirat.
Republica Vietnam este si ea amenintata cu evacuarea, in conditiile in care un imobil din strada C.A. Rosetti este revendicat de fostii proprietari. La sfarsitul anului expira si contractul de inchiriere incheiat intre RA-APPS si ambasada Marocului, pentru un imobil din strada Gh. sontu.
Fostii proprietari revendica adevarate domenii
In litigiu se afla si celebrul complex Scrovistea, compus din patru vile, club bazin, popicarie, crama, crescatorie fazani, piscicultura, padure si terenul aferent. Suprafata totala a complexului este de 2500 hectare si este situat in comuna Ciolpani, judetul Ilfov. De revendicare nu a scapat nici palatul Snagov, compus din hotel, centru de conferinte si terenul aferent de 25 hectare. Mai multe parcele din terenul aferent vilelor de protocol "Postavarul" si "Izvorul" din Predeal sunt revendicate in judetul Brasov.
Vila de protocol "Timis 8" cu anexele sale din Timisul de Jos, judetul Brasov este pe cale sa ramana fara terenul de 77 mii metri patrati deoarece se afla in proces de revendicare cu o contestatie in anulare la instanta suprema.
Palatul "Primaverii" numarul 50 si terenul aferent din bulevardul cu acelasi nume este ingropat in notificari, contestatii si litigii in curs de solutionare.
Vila Dante din strada cu acelasi nume in care functioneaza o sala de conferinte, un salon de servit masa si un bazin de inot este revendicata, procesul fiind in curs de solutionare.
Regia vinde de la cantoane silvice la hale de pui
RA-APPS a publicat si lista imobilelor care pot fi vandute de Regie, in conditiile legii. In aceasta din urma categorie se inscriu mai multe cantoane silvice si vile de protocol. Astfel, Vila "Covasna", complexul balnear "Bradul", vila "Predeal", vila "Alunis", cabana "Furnica" vor fi vandute. Mai multe hoteluri din toata tara vor fi valorificate alaturi de cladiri administrative, ateliere pentru lactate, centrale termice sau hale pentru cresterea puilor.
» Chiriile RA-APPS
Tarifele de chirie practicate de Regie se diferentiaza in functie de categoria de chiriasi. Astfel, pentru institutii bugetare, ONG-uri, asociatii si fundatii, chiria este de 4 euro pentru fiecare metru patrat, pe luna. Birourile de avocatura platesc 6 euro pe metru patrat. Partidele politice si sindicatele platesc mai putin, adica 2,94 lei pentru fiecare metru, pe luna. Persoanele fizice care locuiesc in imobilele RA-APPS platesc din luna martie anul acesta aproape 3 lei plus TVA pe mp de suprafata locuibila. Pentru garaje, aceiasi locatari platesc 1 leu pe mp. Daca imobilele sunt dotate special, adica poseda piscina, sauna, sere sau crama, chiriasii vor plati aproape 5 lei/mp.
» Contractele, Investite cu titlu executoriu
Pentru a evita pe viitor situatiile in care demnitarii nu mai vor sa renunte la spatiile primite, RA-APPS va inchiria locuintele de serviciu in baza unor contracte cu clauze foarte clare, astfel incat chiriasii sa le elibereze imediat dupa pierderea functiei.
seful Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan – dupa ce si-a aprobat un apartament de trei camere in str. Drobeta – a fost primul demnitar care a semnat la notar un astfel de contract pentru locuinta de serviciu.