2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportKovesi și Coldea ar putea fi audiaţi în Comisia de anchetă pentru...

Kovesi și Coldea ar putea fi audiaţi în Comisia de anchetă pentru arhiva SIPA

Comisia de anchetă pentru arhiva SIPA intenţionează să îi audieze pe foştii miniştri ai Justiţiei, procurorul general şi şefi ai SRI din 2005 şi până în prezent, printre aceştia numărându-se fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, şi Laura Codruţa Kovesi, procuror general între 2006-2012.

”De principiu eu aş vrea să invităm toate persoanele care au avut funcţii publice şi care mai au din 2004 până în prezent, din 2005 de fapt, că atunci s-a luat decizia desfiinţării SIPA, în Ministerul Justiţiei, în SIPA, în DGPA, miniştri Justiţiei – Macovei, Chiuariu, Predoiu, Cazanciuc, Corlăţean chiar şi Ponta, dacă are cunoştinţă de ceva, pentru că a avut şi el o perioadă de interimat la Ministerul Justiţiei. (…)

În principiu aş vrea să îi invităm pe miniştri Justiţiei, secretarii de stat care au avut atribuţii, procurorul general dacă e cazul, secretarul general al MJ, secretarii generali adjuncţi, pe tot parcursul”, a declarat Şerban Nicolae.

El a admis că lista persoanelor pe care ar urma să le invite la audieri este lungă, dar a ţinut să spună că vor fi unele persoane care vor declara că nu au avut niciun fel de atribuţii sau că au avut un interval de activitate mult prea scurt.

De asemenea, Şerban Nicolae a spus că membrii comisiei trebuie să analizeze şi eventualele incidente de Securitate.

”Presupun că va pune în discuţie invitarea şefilor SRI, care ne pot indica dacă subalterni de ai lor au mai multe informaţii , eu ştiu, şefi de structuri operative direcţii servicii inferioare, nu întotdeauna totul ajunge la şefi”, a adăugat social-democratul.

La rândul său, deputatul PMP Robert Turcescu a cerut efectuarea unei vizite la sediul unde a fost depozitată arhiva SIPA.

”Ca să înţelegem puţin contextul, cred că foarte bine ar fi să facem o vizită. Aceşti membri ai comisiei ne luăm o zi săptămâna viitoare să mergem la locul unde a fost depozitată arhiva SIPA, fără să intrăm în arhivă. Să vedem locul unde a fost depozitată, condiţiile în care a fost depozitată, să vedem cu ochii noştri cum arată sistemul de supraveghere, dacă într-adevăr a exitat un xerox acolo… (…) Cred că trebuie să avem reprezentarea fizică, în primul rând, a spaţiului unde a fost depozitată arhiva”, a cerut Turcescu.

Potrivit algoritmului, social-democratul Şerban Nicolae a fost ales preşedinte al comisiei, parlamentarul liberal Cristina Trăilă vicepreşedinte, iar deputatul ALDE Marius Surgent a fost ales secretar.

Următoare şedinţă a comisiei a fost stabilită pentru joia următoare.

Plenul Parlamentului a aprobat, săptămâna trecută, înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, PNL şi USR împotrivindu-se constituirii comisiei.

În rândul obiectivelor comisiei se numără: "stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

Cele mai citite

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...
Ultima oră
Pe aceeași temă